Milos: een kleine parel in de Egeïsche Zee

Milos: een kleine parel in de Egeïsche Zee

Milos, het eiland van Venus, in het meest westelijke van de Cycladen, heeft een oppervlakte van 151 vierkante kilometer. Dit hoefijzervormige eiland heeft meer dan 70 stranden, waarvan sommige alleen over zee bereikbaar zijn, en die uitkijken op een grote golf. Een uitstekende wegbestemming voor degenen die op twee of vier wielen willen reizen; Het openbaar vervoer is ook goed en zorgt ervoor dat je gemakkelijk van de ene kant van het eiland naar de andere kunt reizen.

Milos is de minst luidruchtige van de Cycladen: hoewel er uitgaansgelegenheden zijn en het door veel jonge mensen wordt bezocht, is het niet bijzonder luidruchtig. Slaap is gegarandeerd! Dankzij het snelle veerbootnetwerk, dat in 2000 werd geopend, zijn de nabijgelegen dorpen gemakkelijk bereikbaar. In de zomer zijn er dagelijkse veerboten, met variabele frequenties, van en naar Piraeus, en naar de andere nabijgelegen eilanden: Santorini, Folegandros, Sifnos, Paros, Syros.

Lees ook: 10 x mooie stranden op de Griekse eilanden

Stranden

De stranden van Milos staan ​​bekend om hun chromatische verscheidenheid: het is mogelijk om over stranden met wit of zwart, platina of rood zand te lopen. Het water is helder en transparant, met kleuren variërend van diepblauw tot smaragdgroen.

De mooiste stranden in het noordelijke deel zijn Firopotamos, Mantrakia en Sarakiniko, in het zuiden Agia Kiriaki, Firiplaka, Paliochori en Tsigrado, terwijl in het oosten en westen Thiafes en Triades, Gherakas, Kleftiko en Sikia.

Watersport

In Milos is het mogelijk om diverse watersporten te beoefenen, zoals windsurfen en kitesurfen op de stranden van Papikinou en Achivadolimni.

Als je van kanoën of kajakken houdt, is een bezoek aan een van de vele zeegrotten die het eiland kenmerken een must. Vanuit de haven van Adamas vertrekken verschillende excursies waarmee je stranden kunt bezoeken die over land niet te bereiken zijn, zoals de Emerald Cave, Glaronisia, Kleftiko en Sykia en Kimolos.

De excursies worden gemaakt op zeilboten of vissersboten, er vertrekken elke dag en zijn inclusief lunch, waardoor er tijd is om te zwemmen en foto’s te maken. Voor duikliefhebbers is er echter een duikschool op het eiland, terwijl liefhebbers van onderwatervissen de sport kunnen beoefenen door een vergunning aan te vragen bij het kantoor van de havenmeester.

klima

Klima

Niet te missen in Milos is het pittoreske dorpje Klima. Dit kleine centrum, bestaande uit een dertigtal kleurrijke, kubusvormige huizen, ligt aan de voet van een klif. Onder de inwoners van Klima zijn er veel katten. Vlakbij Klima ligt het fascinerende Plaka, de hoofdstad van Milos, die vanaf een hoogte van 220 meter het hele eiland domineert.

Ancient Theater of Milos

Een paar kilometer van Klima ligt het oude Romeinse theater dat dateert uit de 3e eeuw voor Christus, gebouwd door de inwoners zelf. Het amfitheater verrijst halverwege tussen de kust en de heuvel waarop de trappen harmonieus staan. Van het theater is heel weinig over, maar je kunt de zaal, de ruimte voor het orkest en het podium nog zien.

Mijnmuseum milos

Liefhebbers van geologie kunnen een rondleiding krijgen door het Mijnmuseum, op slechts een kilometer van de haven van Adamas. Binnen is het mogelijk om displays te bewonderen van verschillende mineralen die sinds het Neolithicum zijn gewonnen, en verschillende exemplaren van vulkanisch gesteente.

Lees ook: De natuurlijke wonderen van Kefalonia

Catacomben

Vlakbij de plaats waar de beroemde Venus werd gevonden liggen de Catacomben die 2000 jaar geschiedenis bevatten. Het voor het publiek toegankelijke deel is niet erg groot, maar is goed onderhouden en biedt een gidsdienst die ook in het Engels beschikbaar is. Binnen zijn er familiegraven en sporen van nederzettingen die teruggaan tot een tijdsinterval variërend van 3000 tot 1100 voor Christus.