De leukste bezienswaardigheden op Chios

De leukste bezienswaardigheden op Chios

De vissersdorpjes, prachtige stranden en belangrijke historische gebouwen maken Chios tot een pittoresk eiland om te bezoeken. Het eiland domineert de berg Pellinaion, met zijn 1300 meter hoogte in het noordelijke deel van het eiland, die een spectaculair landschap biedt, waar de groene valleien in het blauw van de Egeïsche Zee duiken. We zetten hier de leukste bezienswaardigheden op Chios op een rij.

Lees ook: 3 eilanden voor een vakantie in Griekenland in de herfst en winter

Chios stad

De meeste van de huidige gebouwen zijn gebouwd na de aardbeving van 1881. Een blok verwijderd van de kust ligt het kleine centrale plein dat bekend staat als Vounakiou, terwijl in het zuiden de handelaarsbazaar ligt waar je alles kunt vinden. Het weelderige centrale park ligt in het westelijke deel landinwaarts.

Niet te missen: de Byzantijns-Genuese kastro, waarvan grote delen van het imposante bastion zichtbaar zijn en waarvan de meest spectaculaire ingang Porta Maggiore is; het maritiem museum, waar onder meer het mes en de wereldgranaat worden tentoongesteld van admiraal Kanaris die het vlaggenschip van de Ottomaanse vloot tot zinken bracht en daarmee het bloedbad van 1822 wreekte, en het archeologisch museum met een grote collectie vondsten, variërend van het Neolithicum tot de Romeinse tijd, zoals de kalkstenen zuilbases van de tempel van Apollo in Fana.

Ten noorden van de stad Chios ligt de kustwijk Vrondadhos, waar Homerus schijnt te hebben gewoond en lesgegeven. Ook in de buurt van Chios stad bieden de dorpen Thymiana in het achterland en die van Katarraktis uitstekende lokale gerechten. Tot de mooiste stranden in de omgeving behoren Megas Limnionas en Ayia Fotini.

De mastiekdorpen

Deze dorpen werden in 1822 door de Ottomanen gespaard en behouden een unieke architectuur in de wereld die Genuese en Midden-Oosterse aspecten combineert. Tegenwoordig leven deze dorpen, na de teloorgang van de mastiekhandel, van mandarijnen.

Mis de drie mooie dorpen van Pyrgi niet, met huizen met xysta-overhangen; Olymbi met zijn karakteristieke toren en een grot waarvan de formaties tot de mooiste van de Middellandse Zee behoren en tenslotte Mesta, het mooiste dorp waar op het centrale plein, gedomineerd door de Taxiarhis-kerk, een doolhof van steegjes zich in alle richtingen aftakt.

Aan de kust zijn de populairste stranden die in de buurt van Emborios, zoals Mavros Yialos en het spectaculaire Foki.

Centraal Chios

In het centrale deel van het eiland ligt de brede vlakte van Kambos, rijk aan citrusboomgaarden. Bezet door de Genuezen en lange tijd gebruikt als jachtreservaat voor de aristocratie. Ideaal om op twee wielen te ontdekken vanwege de vele aanwezige en slecht aangegeven steegjes.

Niet te missen: het Nea Moni-klooster, gebouwd door de Byzantijnse keizer Constantijn IX Monomachus, waar je binnen de prachtige mozaïeken kunt bewonderen, en de Avgonyma-huizengroep op 5 km van Nea Moni.

Westkust

Aan het centrale deel van de westkust liggen pittoreske dorpjes zoals Metohi, Lithi en Vessa, met hun verborgen stranden.

Lees ook: 5 ongerepte Turkse eilanden

Noord-Chios

Dit deel van het eiland is nooit volledig hersteld van de branden van de jaren tachtig. Naast het kleine dorpje Langadha ligt in dit gebied, 37 kilometer van de stad Chio, de tweede stad van het eiland: Marmaro.

Volissos daarentegen ligt 42 kilometer van Chios: het was ooit een marktstad, op de top van de heuvel, in het district Pyragos, ligt een Byzantijns-Genuese vesting. Het klooster van Moundhon, dat nog in het Byzantijnse tijdperk staat, is een bezoek waard, na Nea MOni voordat het gedeeltelijk werd verwoest.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie