Wat te doen in Port Louis

Wat te doen Port Louis

Iedereen die naar Mauritius reist, moet zeker een reis van een halve of hele dag naar de hoofdstad Port Louis plannen. De stad aan de noordwestkust van Mauritius met ongeveer 150.000 inwoners is niet alleen een administratief en economisch centrum, maar biedt ook een boeiende mix van geschiedenis, cultuur, winkelen en heerlijk streetfood. Hier volgen enkele suggesties om je tijd ter plaatse optimaal te benutten:

Lees ook: Zo verschillen de eilanden in de Indische Oceaan

Ontdek het Mauritiaanse leven op de Centrale Markt

De Port Louis Central Market, vaak “Bazaar Port Louis” genoemd, staat voor een authentieke indruk. Dit is waar lokaal en mondiaal samenkomen. Midden op de kleurrijke markt kopen de lokale bewoners verse groenten en tropisch fruit, maar je kunt er ook kleding en tassen kopen, evenals lokaal handwerk. Een begeleide streetfoodtour is bijzonder aan te raden, aangezien de straatstalletjes allerlei culinaire lekkernijen aanbieden.

Port Louis Central Market
Port Louis-markt © MTPA/Philip Koschel

Wandel langs de waterkant van Le Caudan

In de haven van Port Louis ligt een van de oudste winkelcentra van Mauritius – Le Caudan Waterfront. Meer dan 170 winkels en lokale boetieks nodigen je uit om te wandelen. Het beeld van het “Umbrella Square” met de vele kleurrijke parasols die boven de doorgang hangen, is voor velen bekend en is ook het motief van talloze ansichtkaarten. In de cafés en restaurants kun je genieten van de internationale keuken met zijn rijkdom aan smaken. Le Caudan Waterfront is ook een culturele bestemming, met Mauritiaanse artiesten en internationale theaterproducties die regelmatig optreden in het Caudan Arts Centre.

Le Caudan Waterfront
Mauritius Caudan Waterfront avondsfeer © MTPA/Bamba

Chinatown en streetart

In de jaren veertig arriveerden grote aantallen Chinese immigranten op Mauritius en vestigden zich in het gebied rond Royal Road in het centrum van Port Louis. Tegenwoordig is deze wijk een van de oudste Chinatowns van Afrika en staat vooral bekend om zijn streetart. Op Emmanuel Anquetil Street kun je een panda tegenkomen die door de muur breekt; zo kun je bijzondere manga-straatkunst zien. Koekjeswinkels, Chinees gebak en dampende dim sum zijn slechts enkele van de Chinese lekkernijen die je kunt proberen.

Over het algemeen wordt de creativiteit van de lokale bevolking weerspiegeld in de straten van Port Louis, die versierd zijn met meer dan 100 muurschilderingen.

Streetart in Chinatown, Mauritius
Streetart in Chinatown, Port Louis © Cornelia Fischer

Ontdek tijdens een bezoek aan het museum allerlei interessante weetjes over het eiland

Museumliefhebbers kunnen zich verheugen op een aantal tentoonstellingen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Het Nationaal Historisch Museum is het oudste museum op het eiland, gebouwd tussen 1880 en 1884 en herbergt tentoonstellingen van de rijke flora en fauna. Hier kun je onder meer een dodo-skelet zien. De loopvogel, die sinds het einde van de 17e eeuw is uitgestorven, is nu het heraldische dier en symbool van Mauritius.

In het Blue Penny Museum, vernoemd naar het middelpunt van de collectie, kunnen geïnteresseerden een glimp opvangen van de beroemdste postzegel ter wereld: de Blue Mauritius. De Rode Mauritius is ook te zien. Het zijn de eerste postzegels uit de toenmalige Britse kroonkolonie Mauritius en zijn bijzonder gewild bij verzamelaars. Als je meer wilt weten over de postgeschiedenis van Mauritius, kun je een kijkje nemen in het Mauritius Postal Museum.

Lees ook: De 5 mooiste noordelijke eilanden van Mauritius

Port Louis van boven Fort Adelaide

Een uniek zicht op de kosmopolitische hoofdstad krijg je wanneer je de citadel “Fort Adelaide” bezoekt. Het fort torent op de 100 meter hoge Petite Montagne-heuvel aan de rand van Port Louis en is een bewijs van de eerste jaren van de Britse overheersing in het land. Het fort werd gebouwd in de 19e eeuw. Zonsondergangen zijn hier bijzonder gemakkelijk te zien wanneer het licht een romantische sfeer in de omgeving creëert.