Zo verschillen de eilanden in de Indische Oceaan

Zo verschillen de eilanden in de Indische Oceaan

Malediven, Mauritius, Seychellen, Réunion, Madagaskar: De Indische Oceaan op het zuidelijk halfrond herbergt talloze paradijselijke eilanden. Wie er nog niet is geweest, zal eerst denken aan overeenkomsten als palmbomen, strand, zee, zon – en toch zijn er veel dingen die de eilanden onderscheiden. We leggen de kenmerken van de verschillende bestemmingen uit. Van cultuur tot flora en fauna tot taal: de regionale eigenaardigheden zijn evident.

Lees ook: Mysterieus Socotra – een eilandwereld op zich

Verschillen tussen de eilanden in de Indische Oceaan

Madagaskar: het land van de maki’s

Madagaskar maki's

Het natuurparadijs Madagaskar – qua oppervlakte het grootste eiland in de Indische Oceaan – maakt indruk met zijn gevarieerde landschap en een verscheidenheid aan dieren in het wild. Hier ontdek je witte zandstranden en turquoise wateren. Daar tegenover liggen zwart vulkanisch gesteente, ruige zandsteenbergen en savannes. Dankzij de vruchtbare grond gedijen tropische jungles en groene rijstvelden en zijn er ook koffie- en cacaoplantages. De unieke fauna, vooral de verschillende soorten bizarre en schattige maki’s, zijn een genot voor jong en oud. Fossae, vleermuizen, vliegende vossen, boa’s, verschillende soorten vogels, leguanen en schildpadden kunnen hier ook ontdekt worden. Vakantiegangers blijven ontspannen omdat geen van de dieren in Madagaskar giftig is. Bovendien leven hier op hetzelfde eiland de grootste en kleinste kameleon.

Groenblijvende bomen, watervallen, varens en talloze exotische orchideeënsoorten kenmerken de jungle. Een hoogtepunt in Madagaskar wordt “het Stenen Bos” genoemd: het bestaat uit duizenden dicht bij elkaar gelegen kalksteenrotsen. Ook de zogenaamde rode aarde, die ontstaat door erosie in het regenseizoen, is indrukwekkend.

De bijna 28 miljoen inwoners spreken Malagasi en Frans. Ongeveer de helft van hen behoort tot het Indiase geloof en de andere helft tot het christendom.

De culinaire basis van de Malagassische keuken – beïnvloed door Aziatische en Afrikaanse invloeden – is doorgaans rijst.

In Madagaskar vindt je zwemplekken vooral aan de west- en noordkust. Op deze delen van de kust zijn er zwakke stromingen en komen er nauwelijks haaien voor. Spetteren in zoet water staat daarentegen niet op de to-do-lijst, want daar wachten krokodillen en infecties op je.

Goed om te weten: In veel regio’s van Madagaskar gelden zogenaamde ‘Fadys’, d.w.z. gedragsregels van culturele of religieuze oorsprong die van regio tot regio verschillen. Lokale gidsen leggen de betreffende voorschriften uit om overtredingen te voorkomen. Grote sancties worden echter niet verwacht.

Malediven: Gebouwd uit koraal

Malediven

Kilometers witte stranden, kristalhelder water en kokospalmen die wapperen in de wind: de Malediven worden beschouwd als een droombestemming voor een ontspannen vakantie. De eilandstaat bestaat uit verschillende atollen en in totaal bijna 1.200 individuele koraaleilanden. Op de kleine stukken land geniet je van weidse uitzichten, zonder rotsformaties of bergen. Het vlakste eiland ligt op het hoogste punt slechts tweeënhalve meter boven zeeniveau.

Tussen november en april valt er nauwelijks regen op de Malediven. Tropische flora, zandbanken voor de kust en kleine lagunes maken de ansichtkaartidylle compleet. Op het land ontdekken nieuwsgierige mensen gekko’s, vliegende vossen, papegaaien, reigers, slangen, haviken, spinnen en insecten. In het water kom je tropische vissen, zeekomkommers, heremietkreeften, roggen en schildpadden tegen. Gezonken scheepswrakken nodigen uit om te verkennen. Een waar paradijs voor duikliefhebbers.

De 400.000 inwoners van een van de mooiste eilanden in de Indische Oceaan spreken Dhivehi en Engels en eten het liefst mango’s en papaja’s. De stranden zijn perfect voor watersport en ontspanning tegelijk in tropische rust. Het is belangrijk om rekening te houden met het islamitische karakter van het land. Vanwege de steenvis is het ook aan te raden om badschoenen te dragen. Belangrijke opmerking: Er geldt een verbod op de import van alcohol.

Mauritius: watersporten en lava

Mauritius

Weelderig groen, turquoise zee en hagelwitte zandstranden kenmerken de eilandstaat Mauritius in de Indische Oceaan. De natuur met zijn beschermde mangrovelagunes en het fijnste poederzand is uniek en divers. Het zuidwesten van het eiland is perfect voor kite- of windsurfen. In het oosten vindt je ongerepte kustlijnen en ongerepte natuur met wilde orchideeën, suikerriet en tropisch fruit. Talrijke koraalbanken vormen een kleurrijke onderwaterwereld met talloze interessante zeedieren. Zwemmen, snorkelen en duiken behoren dan ook tot de favoriete activiteiten van de gasten.

In het binnenland van het eiland bieden rotsformaties, opgestapelde stenen van gestolde lava en uitgestorven kraters een spannend wandeldecor. Ook ruisende watervallen, stille binnenmeren en de lokale biodiversiteit van wilde dieren fascineren: vogels, vliegende vossen, slangen, dolfijnen, apen en nog veel meer zijn er te ontdekken.

Naast Engels spreken de ongeveer 1,3 miljoen inwoners van het eiland Frans en het traditionele Creools. Ze leven het hindoeïsme, het christendom en de islam. De traditionele keuken bestaat uit rijst, kip, vis en zeevruchten, vaak zwaar gekruid. De beste vakantietijd voor Mauritius is de herfst, met zijn droge, aangenaam milde klimaat.

Réunion: Langeafstandsreizen met een Europees gevoel

Réunion

Réunion in het oosten van Madagaskar is een zogenaamd stenen eiland, dat bestaat uit talloze rotsformaties en heuvelachtige granieten bergen. 833.000 inwoners eten hier het liefst pittige vis met saus, met linzen, bonen of rijst. De nationale taal is Frans en de meest vertegenwoordigde religie is het christendom.

Hier vindt je ook een verscheidenheid aan flora en fauna met weelderige groene varens, kleurrijke orchideeën en hoge palmbomen. Acacia’s en verschillende soorten specerijen zoals peper, vanille en suikerriet groeien en gedijen ook in het tropische klimaat. Talrijke soorten vogels, kameleons en gekko’s noemen de fascinerende natuur hun thuis. Vooral de schattige tenrecs, kleine, zwart-gele, egelachtige zoogdieren, vermaken vakantiegangers.

Onder water glijden dolfijnen, walvissen en schildpadden vredig door de golven. Hier kun je ook de diverse wereld van vissen en koraalsoorten observeren. Maar wees voorzichtig: zwemmen en duiken wordt alleen aanbevolen op goedgekeurde stranden als je ontmoetingen met haaien wil vermijden. Naast ontspanning en watersport genieten actieve mensen van diverse culturele activiteiten.

Een pluspunt voor reizigers uit Europa: een identiteitskaart is voldoende om het land binnen te komen en de euro is voldoende om te betalen – omdat het eiland als Frans grondgebied deel uitmaakt van Europa.

Lees ook: 3 x doen op São Tomé & Principe

Seychellen: prachtige stranden en fotomomenten

Seychellen

Ongeveer 1.600 kilometer ten oosten van de Keniaanse kust liggen de Seychellen, 115 eilanden gevormd uit koraal en steen. Het spannende contrast van ruige granieten rotsen op een wit zandstrand, omringd door kristalhelder water, vormt het onvergelijkbare decor van deze archipel.

Er is ruimte voor watersport, ontspanning, wandelen en een grote verscheidenheid aan culturele activiteiten. Dankzij de ongerepte natuur is er op de Seychellen het ene na het andere prachtige fotomoment. De archipel is ook een van de eerste landen ter wereld die natuurbehoud in hun grondwet heeft vastgelegd. Een groot deel van het land is nog steeds bedekt met groenblijvend tropisch bos, kokospalmen en kaneelbomen. Talrijke soorten orchideeën, schildpadden, gekko’s en vliegende vossen komen alleen op de Seychellen voor. Sommige dieren hebben zelfs hun naam aan de eilanden ontleend, zoals de torenachtige Praslin-slak of de zeldzame Seychellen-boomkikker.

Hier wonen 90.000 mensen die Creools, Engels en Frans spreken. Dit betekent dat de Seychellen de kleinste bevolking hebben van alle eilanden in de Indische Oceaan. De meerderheid van de inwoners behoort tot het christendom. Ook hier geniet men van verse vis en zeevruchten, bananen en Creoolse curry. Tot de vele gegevens van de archipel behoren onder meer de oudste reuzenschildpad en de grootste kokosnoot ter wereld. De Seychellen bieden het hele jaar door een aangenaam warm, veilig klimaat, met regen die bijzonder zeldzaam is van oktober tot november.