10 redenen voor een vakantie naar Madagaskar

10 redenen voor een vakantie naar Madagaskar

Een natuurreservaat, een mysterieus gebied met adembenemende landschappen, het eiland Madagascar heeft nog veel meer te bieden. We hebben de tien beste redenen om Madagaskar te bezoeken speciaal voor jou geselecteerd.

Lees ook: 9 dingen om te doen in Kaapverdië

1. Natuur ongeëvenaard in de wereld

Tsingy de Bemaraha

De natuur van Madagaskar is zo rijk dat 80% van de fauna en 90% van de flora endemisch is voor het eiland – de natuur kan niet worden gereduceerd tot simpele clichés. Bezoek Madagaskar en je komt planten en dieren tegen die je nergens anders ziet! Om nog maar te zwijgen van zeldzame geologische fenomenen zoals Tsingy de Bemaraha, dat in 1990 op de werelderfgoedlijst van UNESCO is gezet. 

2. Zee die voor iedereen iets biedt

Madagaskar

De kust van Madagaskar strekt zich uit over 5000 km en het land staat synoniem voor uitgestrekte oceaangebieden. De Malagassische wateren bieden eindeloze recreatiemogelijkheden, van duiken, kitesurfen, zeekajakken en eilandhoppen tot bultruggen spotten (van juli tot september)… Zoveel activiteiten voor jong en oud!

3. Talloze sportavonturen

Sportliefhebbers kunnen naar hartelust genieten van hun passie. Madagascar biedt veel meer avontuur dan zelfs de meest fervente kan dromen. Wandelpaden, klimmen, paragliden, basejumpen, motorrijden en quadrijden zijn slechts enkele van de sensaties voor fervente avonturiers! Tsaranaro, in Andringitra, is slechts één voorbeeld: een wereldwijd erkende klimplek.

4. De mensen van Madagaskar

De mensen van Madagaskar

Een mysterieus land, ergens verstopt tussen Afrika en Azië: Madagaskar is zowel intrigerend als aantrekkelijk. Het land, waar 18 etnische groepen een gemeenschappelijke taal hebben (hoewel er bepaalde dialecten zijn), herbergt een rijke en diverse cultuur. De verschillende etnische groepen kunnen worden onderscheiden door hun dialect, kapsel, kleding, huisvesting, kunst, folklore, keuken, religie en traditie. Ondanks deze verschillen zijn de gemeenschappelijke voorouders van het land, de liefde voor rijst en de Zeboe voorbeelden van de gedeelde cultuur.

5. Tradities en culturele evenementen

Het dagelijks leven van de verschillende etnische groepen die het eiland bevolken, wordt gekenmerkt door tal van verschillende tradities: sommige jaarlijks; sommige meer en sommige minder vaak. Om er maar een paar te noemen: Fanompoambe (het wassen van koninklijke relikwieën van Sakalava), dat in de maanden juni en juli in Mahajanga plaatsvindt; en Sambatra (collectieve besnijdenis) in de regio Mananjary om de zeven jaar.

Onder de meest populaire festivals, vaak vol muziek en verschillende carnavalsachtige optochten, zijn: Donia-festival op het eiland Nosy Be, het walvisfestival in SainteMarie, de Feria Oramena of het kreeftenfestival in Fort Dauphin, FestimaniainAmbositra, Tuléar Tsimiroro’s “Toliara Never Sleeps”, AvyLetchi e!festival in Tamatave, de Bassessa Tour in Mahanoro, Akorylahaly (een folkloristisch dansfestival) in Brickaville, regatta’s, het wijnfestival in Fianarantsoa, ​​het Makoa-festival in Morondava (een eerbetoon aan voormalige slaven), de Festivanillein the Sava regio… en meer!

6. De Malagasy Keuken 

Als je aan de Malgasy keuken denkt, is rijst het eerste dat in je opkomt. De basis van elke maaltijd, rijst is meer dan alleen voedsel voor de Malagassiërs. Elke fase van zijn groei geeft aanleiding tot rituelen en festivals.

Probeer bij je rijst de zeven koninklijke gerechten, ook wel Tatao genoemd. Op het menu: Varkensvlees en Paling, Eend gekookt in Gember, Tilapia, Kokos Kip, Geraspte Zébu, Varkensvlees met Geraspte Cassave Bladeren en Romazava, een runderstoofpot met paracress.

7. Handwerk

handwerk Madagaskar

Handwerk heeft een bepaalde culturele dimensie en is een populair uitdrukkingsmiddel. Een voorbeeld hiervan is de Zafimaniry Woodcraft, die is opgenomen als onderdeel van UNESCO’s representatieve lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. De talrijke ambachtelijke beurzen en speciaalzaken van de hoofdstad zijn plaatsen waar handwerk uit alle regio’s van het eiland te vinden is: inlegwerk en snijwerk, smeedwerk, ruwe zijde, Antemoro-papier, kant en borduurwerk, edelstenen, aardewerk, hoorns, zand in flessen, vlechtwerk, schilderijen , bamboe, recyclet objecten en meer…

National Road 7 verdient een speciale vermelding. Om vele redenen zou deze hoofdweg Artisan Road kunnen heten. Het gaat door drie provincies en, zoals een beroemde reiziger het uitdrukte: “Je stopt gewoon niet met stoppen”.

8. “Mora Mora” de manier van leven

Een snelle les in het Malagassische leven voor degenen die nieuw zijn in het land: “Mora mora” betekent langzaam, gemakkelijk, kalm en stil. Waar je ook bent in Madagaskar, “mora mora” staat boven alles, een manier van leven. Het staat overal: op t-shirts, souvenirs, restaurant- en hotelborden. Madagaskar is zo ver als je kunt komen van de stress van de werk-slaaproutine.

9. Vakantiemogelijkheden, ongeacht je budget

Wat je vakantiebudget ook is, Madagaskar heeft iets voor jou. Voor kleinere budgetten kun je Madagaskar verkennen in een bus en de vele goedkope hotels ontdekken waarmee je het meeste uit je vakantie kunt halen. Een koffie en een “mofogasy” in een café is alles wat je nodig hebt!

Als je op zoek bent naar luxe, zijn er tal van high-end etablissementen waarmee je enkele uitzonderlijke plaatsen kunt ontdekken. Verblijf aan zee in een 3- of 4-sterrenhotel met een spa, Turkse baden of zelfs een jacuzzi… Wie naar Madagaskar reist om de fauna en flora te ontdekken, kan verblijven in luxe hotels in de buurt van de nationale parken. Verlaat het bos en je kunt vrijwel meteen een duik nemen in het zwembad van je hotel – en nog steeds de geluiden van het bos horen!

Mauritius

Lees ook: 6 x doen op Zanzibar

10. Nabijheid van andere eilanden in de Indische Oceaan

Waarom sluit je je reis naar Madagascar niet af met het verkennen van een van de andere eilanden? Op slechts een paar uur vliegen kun je naar La Réunion, Mauritius, de Seychellen, Mayotte, de Comoren of zelfs de Malediven!