5 x doen aan de westkust van Madagaskar

Allée des Baobabs

Als je voor het eerst naar Madagaskar reist, mag je de toeristische hoogtepunten in het westen van het land niet missen. Deze omvatten de ongewone rotsformaties van de Tsingys van Bemaraha, het schiereiland Belo sur Mer en zijn stranden en de majestueuze Allée des Baobabs bij Morondova.

Lees ook: Tips voor een vakantie naar Mauritius met het hele gezin

Allée des Baobabs

Het westen van Madagaskar wacht met een hele reeks natuurlijke attracties. Een van de beroemdste bezienswaardigheden op het eiland is de Allée des Baobabs, ongeveer 25 baobabs die langs de weg van Morondova naar Belo sur Tsiribihina lopen. De majestueuze bomen met hun vertakte kronen zijn tot 30 meter hoog en tot 800 jaar oud, een overblijfsel uit de tijd dat Madagaskar nog bedekt was met tropisch regenwoud. De Malagassische mensen noemen de baobabs “renala” – de naam vertaalt zich als “moeder van het bos”. De laan is vrij toegankelijk voor toeristen, maar de weg is niet geasfalteerd.

Baobab amoureux

Ongeveer zeven kilometer verder liggen de “Baobab amoureux”, de verliefde baobabs. Ze danken hun naam aan hun uiterlijk – de twee bomen zijn met elkaar verweven. Volgens de legende is het het liefdesverhaal van een stel dat in baobabs werd veranderd omdat beide al aan andere partners waren beloofd en omdat bomen voor altijd samen zouden kunnen zijn.

Tsingy de Bemaraha

Tsingy de Bemaraha
Tsingy de Bemaraha

De Tsingys de Bemaraha zijn niet minder indrukwekkend. De grijze kalksteenformaties zien eruit als van een andere planeet en staan ​​sinds 1990 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De puntige vorm, die aan de bovenkant spits toeloopt als naalden, gaf het zijn naam: “tsingy” is een afkorting van “mitsingytsingyna”, wat in het Malagassisch “op je tenen lopen” betekent. Je kunt in de Tsingys niet alleen op je tenen wandelen. Er lopen verschillende wandelroutes door het gebied, dat sinds 1997 is aangewezen als nationaal park, die allemaal behoorlijk veeleisend zijn. Voor de hogere moeilijkheidsgraden leiden de paden ook over via ferrata en hangbruggen. Het nationale park ligt ongeveer 250 kilometer ten noorden van Morondova en is met de auto te bereiken.

Belo sur Mer

Belo sur Mer

Om bij te komen van het wandelen is een omweg naar Belo sur Mer een goed idee. 80 kilometer ten zuiden van Morondova ligt het kleine stadje op het schiereiland Belo, omgeven door witte zandstranden, kliffen en mangroven. Voor de kust liggen talloze kleurrijke zeilboten in het water. Belo sur Mer staat bekend om zijn scheepswerven – hier worden dhows gebouwd, traditionele Malagassische houten boten.

Lees ook: Van roze tot glitter: acht kleurrijke stranden

Dieren in het wild

Madagaskar

Er zijn veel contactpunten in het westen van Madagaskar voor fans van het observeren van dieren in het wild. Een verscheidenheid aan vogels leeft rond het Bedo-meer in de Menabe-regio, waaronder reigers en roze flamingo’s, evenals verschillende soorten eenden, zoals de endemische Bernier-eend. Ze zijn vooral goed te zien tussen maart en juni. Daarnaast kunnen op de oevers krokodillen en de zeer zeldzame platstaartschildpad worden ontdekt. De endemische muismaki Berthae, de kleinste primaat ter wereld, en de fossa, een roofdier dat ook alleen in Madagaskar voorkomt, leven in het Kirindy-woud ten noorden van Morondova.

Beeld © Office National du Tourisme de Madagascar