Waarom het droomeiland La Réunion op je bucketlist moet staan

Waarom het droomeiland La Réunion op je bucketlist moet staan

Het tropische vakantieparadijs La Réunion biedt een fantastische verscheidenheid aan vulkanische landschappen, kristalhelder water, eindeloze suikerrietplantages, adembenemende watervallen en dromerige witte en zwarte zandstranden. Desondanks is het eiland nog steeds een geheime tip voor vakantiegangers die hier willen ontspannen, wandelen of de kleurrijke cultuur willen ervaren.

Lees ook: 6 x doen op Zanzibar

La Réunion is het meest zuidelijke deel van Frankrijk

Gelegen tussen Mauritius en Madagaskar, baant de Indische Oceaan zich onder de tropische zon over het exotische eiland La Réunion. Het werd ongeveer 360 jaar geleden door de Fransen bewoond en maakt nog steeds deel uit van Frankrijk. Hoewel het vulkanische eiland duizenden kilometers bij ons vandaan ligt, behoort het nog steeds tot Europa. Zelfs betalen met de euro is hier zonder problemen mogelijk, wat veel vakantiegangers op prijs stellen, omdat geld voor de reis niet omslachtig hoeft te worden gewisseld. Een ander voordeel is de goed ontwikkelde infrastructuur en het moderne zorgstelsel, dat zeker de Europese normen kan bijhouden.

Wandeling op de vulkanen

Het eiland La Réunion is niet alleen populair bij liefhebbers van de tropen, het spreekt ook wandelaars aan die hier op duizelingwekkende hoogten kunnen wandelen op oude vulkanische routes. De vulkanische oorsprong van het eiland is nog steeds te zien, aangezien de straten zijn omzoomd met ingelegde stenen. De vulkaan “Piton de la Fournaise” is nog steeds actief. Uitbundig van oorsprong – dat wil zeggen, wanneer de vulkaan uitbarst, stroomt alleen magma naar buiten – het is niettemin volkomen onschadelijk en een echte attractie voor de lokale bevolking en toeristen, zelfs tijdens zijn vulkanische activiteit. Het hoogste punt van het eiland is de “Piton des Neiges” op 3.071 meter, die al is uitgedoofd. Vanaf hier heb je prachtige uitzichten over het eiland, de oceaan en natuurlijk de adembenemende vulkanische landschappen. De weg ernaartoe wordt begrensd door sprookjesachtige sprookjesbossen die te voet of met de mountainbike ontdekt kunnen worden. Daarnaast zijn er altijd grillige valleibekkens met weelderige vegetatie en talloze kleine watervallen.

Tropische fruitplantages bieden puur genieten

Maar op het eiland zijn er niet alleen bergen, vulkanen en geweldige wandelpaden, ook op culinair gebied kom je aan je trekken. Aan de voet van de bergen biedt het vulkanisch gesteente optimale omstandigheden voor verschillende soorten tropisch fruit, en ook bananen, lychee en papaja’s gedijen goed in het aangename, tropische klimaat. Aan het einde van de 19e eeuw werd hier zelfs de eerste vanille-orchidee kunstmatig bemest, wat de basis legde voor de vanilleteelt op La Réunion. Een ander belangrijk product van het droomeiland is suikerriet, dat hier op enorme plantages wordt verbouwd. Naast de productie van rietsuiker, wordt het voornamelijk gebruikt voor de productie van rum, die op het eiland zowel als aperitief als als digestief wordt gedronken. Hier is het de moeite waard om de lokale specialiteiten te proberen, waar je zeker enthousiast over zult zijn.

Actief op en in het water

La Réunion biedt activiteiten voor elke vakantieganger, of het nu gaat om wandelaars, mountainbikers, ruiters of watersporters. Vooral op en in het water heeft het droomeiland veel te bieden. Naast zeiltochten die het eiland vanuit een geheel nieuw perspectief laten zien, is het vooral duiken dat vakantiegangers inspireert. Direct voor La Réunion ligt een koraalrif van ruim 30 kilometer lang, dat oplicht in de glinsterende kleuren. De grillige en reeds afgekoelde lavariffen, maar ook de wrakken van gezonken piratenschepen zijn hoogtepunten die op magische wijze sportfans aantrekken. En zelfs vakantiegangers die nog nooit eerder hebben gedoken, kunnen hier iets heel speciaals beleven en de nodige kennis opdoen in uitwisselingsscholen. Als alternatief zijn natuurlijk ook snorkeltrips naar de mooiste hotspots mogelijk. Deze zijn dan ook geschikt voor kinderen die net zo enthousiast zijn over de onderwaterwereld als hun ouders.

Ver weg van het massatoerisme

Hoewel het vakantieparadijs veel te bieden heeft, is een vakantie op het eiland Réunion toch een geheime tip. Het eiland is nog erg landelijk, wat ook terug te zien is in de accommodaties. Natuurlijk biedt de hotellerie van het eiland alles wat je hartje begeert, van het 1 tot 5 sterren assortiment, maar je zult hier geen enorme hotelcomplexen met all-inclusive catering vinden. Er zijn eerder kleinere privé-accommodaties, zogenaamde “gîtes”: de berghutten, die zich op de hoogten bevinden, zijn geschikt voor een verblijf tijdens een meerdaagse trektocht en overtuigen met hun Creoolse charme. Maar ook gastenkamers “Chambres d’hôtes”, die over het hele eiland te vinden zijn, bieden vakantiegangers de nabijheid van de lokale cultuur. De eigenaren stellen alles in het werk om het hun gasten zo aangenaam mogelijk te maken en in de watten te leggen. Accommodatie moet idealiter thuis worden geboekt. Dit kan gemakkelijk online worden gedaan en natuurlijk tegen redelijke prijzen.

Lees ook: Rodrigues – de parel van de Mascarenes

Gemakkelijke aankomst vanuit Frankrijk

Als Frans eiland is het droomeiland La Réunion vanuit Frankrijk gemakkelijk te bereiken. Het is ongeveer elf uur vliegen vanaf Parijs. Je hoeft niet bang te zijn voor jetlag, want het tijdsverschil is slechts drie uur in de winter en twee uur in de zomer. Dit maakt La Réunion een perfecte reisbestemming voor ouderen en gezinnen die vanwege jetlag andere tropische eilanden mijden.