Rodrigues – de parel van de Mascarenes

Rodrigues - de parel van de Mascarenes

Rodrigues, het zusje van Mauritius, leeft nog steeds van een rustig en vredig bestaan. Rustig en origineel, het kleine eiland biedt ideale omstandigheden voor vakantiegangers die het typische Creoolse leven, een fascinerende onderwaterwereld en vriendelijke, authentieke mensen buiten de gebaande paden willen leren kennen. Het eiland ligt zo’n 560 kilometer ten noordoosten van Mauritius en is dus zo’n 80 minuten vliegen van zijn grote zus. Er wonen ongeveer 40.000 mensen op het eiland ver in de Indische Oceaan. De bewoners maken indruk met een unieke combinatie van eenvoud, vriendelijkheid en gastvrijheid. Er zijn hier geen vijfsterrenhotels, maar er is volop ongerepte natuur, waaronder een opmerkelijke druipsteengrot. Het groene, heuvelachtige landschap nodigt uit tot wandelen, trekking en mountainbiken. De lagune rondom het eiland, een van de grootste in de Indische Oceaan, wordt nu beschouwd als een topbestemming voor kitesurfers.

Lees ook: Dingen om te doen op vakantie in Madagaskar

druipsteengrot Rodrigues

Accomodaties

Er zijn vijftien hotels en pensions beschikbaar voor overnachtingen. Aangezien een ongecontroleerde groei van het toerisme moet worden vermeden, zijn er naast enkele comfortabele resorts met maximaal 50 kamers veelal kleine, zeer persoonlijke accommodaties.

Anse Mourouk

Watersport

De lagune van tweehonderd vierkante kilometer biedt uitstekende omstandigheden voor windsurfen en kitesurfen met zijn regelmatige en sterke wind. Twee goed uitgeruste centra houden cursussen voor beginners en gevorderden en huren de juiste uitrusting. Gepassioneerde surfers zouden in Hotel Mourouk Ebony moeten verblijven. Hier op het brede strand van Anse Mourouk zijn er bijna het hele jaar door ideale omstandigheden voor deze sport (professionals geven echter de voorkeur aan de maanden juni tot september). Maar ook duikers, diepzeevissers en kajakkers genieten van hun verblijf op Rodrigues.

Wandelen

Wandelaars en mountainbikers genieten van de steeds veranderende landschappen van weelderige vegetatie, glooiende valleien en ruige hoogtes. De paden langs de kust fascineren met fantastische uitzichten op de zee, die glinstert in de mooiste tinten blauw, turkoois en smaragdgroen.

Port Mathurin

Hoofdstad Port Mathurin

Port Mathurin, de hoofdstad van Rodrigues, ligt in het noorden van het eiland. De markt wordt hier elke zaterdag gehouden en deze mag je niet missen. Het is gemakkelijk om in contact te komen met de zeer vriendelijke lokale bevolking en het weelderige, kleurrijke aanbod van heerlijk rijp fruit, tropische groenten, verse vis en allerlei soorten handwerk is een traktatie voor de zintuigen. De ambachten zijn altijd erg populair geweest bij de bewoners en dragen nog steeds direct of indirect bij aan het levensonderhoud van zo’n 3.000 mensen. Traditioneel mandenwerk, kleurrijk borduurwerk of sieraden gemaakt van kokosnoten zijn net zo geschikt als souvenirs, net als ingelegde limoenen en pepers of honing, die tot ver over de landsgrenzen bekend is.

Port Mathurin

Lees ook: Tips voor een strandvakantie op Mauritius

Creoolse levensstijl

De lokale bevolking hecht veel belang aan hun Creoolse levensstijl, wat tot uiting komt in de taal, muziek, dans, keuken en vele andere alledaagse dingen. De mensen stammen grotendeels af van de Afrikaanse slaven en Franse en Engelse kolonisten die zich hier vanaf het einde van de 17e eeuw vestigden. Later kwamen er ook wat Aziaten. Hoewel de officiële taal Engels is, is Frans ook heel gebruikelijk, maar Creools is de alledaagse taal van de bewoners.