Etiquette van selfiesticks tijdens het reizen

Etiquette van selfiesticks tijdens het reizen

Ga naar een toeristische attractie, en de kans is groot dat je meerdere mensen tegenkomt die met selfiesticks in de lucht zwaaien, in een poging het perfecte vakantiekiekje samen te stellen. Neem jij een selfiestick mee op vakantie? Zorg er dan voor dat je die goed gebruikt! We hebben enkele tips om ervoor te zorgen dat je je houdt aan de onuitgesproken protocollen rond het gebruik van selfiesticks.

Lees ook: 5 manieren om het milieu te helpen tijdens het reizen

1. Verpest de ervaring van anderen niet omwille van je eigen selfie. Vraag jezelf altijd af: “zal het maken van een selfie iemand in mijn omgeving hinderen, verwonden, respectloos maken of van streek maken?” Als het antwoord ‘nee’ is, maak dan zeker de foto. Dezelfde regel geldt voor belangrijke evenementen, waarbij het uitschuiven van je selfiestick het uitzicht, de foto of het speciale moment van iemand anders kan verstoren of verpesten.

2. Net zoals je voorzichtig zou zijn bij het openen van een paraplu, moet je voorzichtig zijn bij het gebruik van een selfiestick in het openbaar. Gebruik hem niet op drukke, smalle plaatsen (vooral binnen), in het openbaar vervoer, op drukke voetpaden en op drukke kruispunten. Dezelfde regels gelden voor sportevenementen en liveoptredens, als die locaties deze nog niet hebben verboden.

3. Gebruik nooit een selfiestick om jezelf te fotograferen of te filmen terwijl je loopt. Je loopt het risico jezelf of iemand anders te verwonden omdat je niet uitkijkt waar je heen gaat. Net zoals je niet moet sms’en tijdens het rijden – geldt hetzelfde gezonde verstand voor het maken van selfies.

4. Houd het tot een minimum beperkt: maak een selfie of twee, leg deze dan weg en ga verder.

5. Wees nooit respectloos, ongevoelig, aanstootgevend of ongepast, en vermijd het maken van een selfie op plekken waar anderen zich beledigd kunnen voelen door je gebrek aan respect voor de omgeving. Gedenktekens, heilige of religieuze plaatsen, ziekenhuizen, concentratiekampen of andere plaatsen van menselijk lijden zijn geen geschikte setting voor een langdurige zelfportretsessie.

6. Als het maken van een stiekeme selfie ongepast is, wordt het trekken van de aandacht op jezelf met een selfiestick als aanstootgevend gezien. Als het iets is dat echt belangrijk voor je is, maar je niet het risico wilt lopen anderen te beledigen, probeer dan een compromisoplossing: wacht tot er niemand anders in de buurt is, maak dan snel een discrete selfie en ga verder.

7. Denk buiten de selfie: niet elke vakantiefoto hoeft je eigen mooie gezicht te bevatten. Vergeet niet dat je je selfiestick ook kunt gebruiken om beelden vast te leggen vanuit hoeken die je anders niet zou kunnen bereiken. En gebruik geen selfiestick als je normale bereik voldoende is.

8. Als je iemand anders op je foto zet, volg dan de standaard fotografie-etiquette en vraag eerst om hun toestemming. En als je foto’s maakt met kinderen, vraag dan toestemming van hun ouders. Vraag ook hun toestemming om de foto via sociale media te delen.

9. Breng nooit je leven of gezondheid in gevaar en breng de veiligheid van jezelf en anderen niet in gevaar door een selfie te maken op een gevaarlijke locatie. Als je probeert een lange stok in je vrije hand vast te houden, te balanceren en te manoeuvreren, wordt je evenwicht aangetast en loop je het risico op letsel.

10. Selfiesticks zijn verboden in tal van musea, locaties, themaparken en sportevenementen over de hele wereld. Vermijd het risico van hoge boetes, alleen maar om te laten zien waar je bent geweest. Als je het niet zeker weet, vraag het dan of kijk online voordat je aankomt.

Lees ook: Etiquette op reis

Het lijdt geen twijfel dat de explosie van de selfiestick de manier heeft veranderd waarop we onze reizen vastleggen, waardoor het gemakkelijker is geworden om onszelf in beeld te brengen en bekende oriëntatiepunten vanuit verschillende hoeken of van boven de menigte te fotograferen. Maar de belangrijkste tip van allemaal is: vergeet niet omhoog te kijken van je camera! Geniet van de atmosfeer en absorbeer de bredere bezienswaardigheden, geluiden en geuren, zodat je, wanneer je je reizen later opnieuw beleeft, niet alleen vertrouwt op wat er op een scherm is vastgelegd. Een foto zegt misschien meer dan duizend woorden, maar is geen vervanging voor het echte werk.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie