4 tips voor een vakantie op de Balearen

4 tips voor een vakantie op de Balearen
Isla de Ibiza. Islote de Es Vedra; Es Vedrà

De Balearen zijn een klein vakantieparadijs aan de oostkust van Spanje. De vier eilanden, Mallorca, Menorca, Formentera en Ibiza, bieden alles, van geweldige culinaire ervaringen tot enkele van Europa’s mooiste stranden – lees hier voor inspiratie voor de volgende reis.

Lees ook: 10 dingen die je waarschijnlijk niet wist over Kroatië

Van kleurrijke drankjes in de stad tot prachtige natuurbelevenissen op Ibiza

ibiza

Ibiza staat vooral bekend om het bruisende feestleven, maar het eiland heeft veel meer te bieden dan dat. Hoewel de feesten meestal aan de noordkant van het eiland plaatsvinden, is het echt de moeite waard om een ​​auto te huren om een ​​stukje te rijden en het prachtige landschap van dichtbij te ervaren.

Je hoeft niet ver te rijden om Ibiza in een heel nieuw licht te ervaren. Wanneer je koers zet naar de iets minder toeristische gebieden van het eiland, wordt je begroet door weelderige, groene heuvels, dicht dennenbos en cicadegezang dat het landschap siert.

Als je een authentieke en lokale sfeer wilt ervaren, kun je je weg vinden langs Santa Gertrudis, een kleine, levendige stad nabij het centrum van het eiland. In de stad Las Dalias kun je goede koopjes doen op de hippiemarkt, waar je onder andere handgemaakte kunst kunt kopen.

Voor een kleine verandering van lucht kun je een bezoek brengen aan het hoogste punt van het eiland, Sa Talaia, dat zich 475 meter boven de zeespiegel uitstrekt. Vanaf de bergtop heb je een prachtig uitzicht over het eiland en de blauwe zee zover het oog reikt.

Ga ook langs Es Vedra, een kleine kalkstenen rots voor de zuidwestkust van Ibiza. Volgens oud bijgeloof is Es Vedra een van de meest magnetische plekken ter wereld – omdat het het enige zichtbare puntje van de verloren stad Atlantis zou zijn.

Formentera – een fietsparadijs met fantastische stranden

formentera

Formentera is zonder vergelijking de kleinste van de Balearen – maar ondanks zijn kleine formaat zijn hier nog steeds geweldige vakantie-ervaringen verborgen.

Het kleine formaat en de prachtige natuur maken het eiland ideaal om te voet of per fiets te verkennen. Een groot, groen padenstelsel doorkruist het eiland. Hier zijn kleine, slaperige dorpjes met elkaar verbonden door duinen, groene wijngaarden en gouden tarweplantages.

Als je Pla de Mola kiest, een van de populairste routes van het eiland, kun je genieten van een wandeling langs de vuurtoren van Faro de la Mola, de kerk Iglesia del Piar en een populaire ambachtelijke markt. Je kunt ook een uitstapje maken naar een van de vier uitkijktorens van het eiland om te genieten van een heerlijk briesje en een onvergetelijk uitzicht op het terrein.
Geniet van een pauze en verkoeling op een van de vele mooie stranden van het eiland. Formentera heeft maar liefst 69 kilometer kustlijn vol met witte stranden en een turquoise blauwe zee. Hier is ruimschoots gelegenheid voor watersport, zoals duiken, snorkelen of een kajaktocht. Voor het beste onderwateravontuur raden we het kunstmatige rif La Mariana, de kleurrijke grotten El Arco en Punta Rasa aan.

Ontdek de charmante stadjes van Mallorca

Mallorca

Mallorca is al lang een van de favoriete bestemmingen van vakantiegangers – en met goede reden! Het eiland staat bekend om zijn levendige steden, prachtige stranden en prachtige natuur. Het leven van het eiland is gecentreerd rond de baai van Palma, waar zowel de hoofdstad van het eiland, Palma, als andere populaire vakantiesteden zoals Illetes, Palmanova en de feeststad Magaluf te vinden zijn. Als je wat verder naar het vasteland trekt, kom je kleine stadjes tegen zoals Calvià, de definitie van rustige dorpse charme.

Als je echt op avontuur wilt, kun je een auto huren en de bergen intrekken. Baan je een weg langs het Serra de Tramuntana-gebergte, dat rijk is aan idyllische bergsteden. Hier loop je langs Valldemossa, een charmant dorpje met veel steegjes en gezellige winkeltjes. Valldemossa kwam serieus op de wereldkaart toen Fréderic Chopin een korte periode in de stad woonde. De belangrijkste bezienswaardigheden van de stad zijn het klooster waar Chopin tijdens zijn verblijf woonde, de piano waarop hij een groot aantal bekende werken componeerde en een museum gewijd aan de componist.

Baan je een weg langs Deià, een idyllisch bergdorpje dat door velen de mooiste stad van Mallorca wordt genoemd. De stad combineert het beste van twee werelden, wanneer de bergketen de achtergrond voor de stad vormt, en je ook kunt genieten van het uitzicht op de Balearische Zee.

Lees ook: 7 x de mooiste stranden op Europese eilanden

Prachtige omgeving en geweldige natuurbelevenissen op Menorca

menorca

Menorca is het op een na grootste eiland van de archipel – en misschien ook wel het groenste. Een groot deel van de natuurgebieden van Menorca is door UNESCO beschermd, waardoor grote bouwwerkzaamheden in het gebied zijn gestopt. In plaats daarvan heeft de natuur zich vrij mogen verspreiden en is daarom ongewoon groen en weelderig op het zustereiland van Mallorca.

Het is vooral de moeite waard om de unieke natuur van het eiland te ervaren via de vele wandelpaden die door het landschap slingeren. Vanaf heuvels en bergkammen kun je genieten van de frisse lucht en een prachtig uitzicht op zee. Het is ideaal om een ​​auto te huren en rond te rijden tussen de vele stranden van het eiland. Hoewel Menorca klein is, verbergt het eiland eigenlijk meer stranden dan zowel Ibiza als Mallorca – samen! Volg de kust om talloze prachtige stranden en baaien te vinden die verborgen zijn aan de 216 kilometer lange kustlijn van het eiland.