De Balearen voor buitenliefhebbers: 4 tips

De Balearen voor buitenliefhebbers: 4 tips

De Balearen zijn voorbestemd voor buitenactiviteiten. Omdat ze het hele jaar door talrijke actieve vakantiegangers aantrekken met hun milde klimaat, prachtige berglandschappen en de kalme wateren van de Middellandse Zee. De beste omstandigheden om weer op krachten te komen en nieuwe energie op te doen na de lange stilstand veroorzaakt door de wereldwijde Covid19-pandemie.

Lees ook: Zo maak je een keuze tussen Sicilië en Sardinië

Mallorca op twee wielen

Outdoorfans van alle soorten komen op Mallorca aan hun trekken en fietsers vinden hier bijzonder goede omstandigheden. Over het hele eiland genieten sporters van adembenemend mooie routes, zowel uitdagende routes voor professionals als vlakke routes voor recreatieve fietsers. Ze leiden naar historische kastelen, bergkloosters en vuurtorens en bieden spectaculaire uitzichten. Zoals de route bij Cap de Formentor op het schiereiland Formentor, een van de bekendste fietsroutes van Mallorca. De 20 kilometer lange, kronkelende weg biedt schitterende uitzichten voor de atleten en leidt van het pittoreske stadje Port de Pollenca in het noorden naar de vuurtoren van Cap Formentor. Van juli t/m augustus is de route overdag afgesloten voor autoverkeer, zodat fietsers vrijuit kunnen genieten van hun tocht. Geen wonder dus dat jaarlijks meer dan 150.000 fietstoeristen Mallorca bezoeken en dat zelfs professionele teams hier in de winter hun trainingskamp opzetten.

Menorca te voet

Menorca wordt doorkruist door talrijke onverharde wegen en is een paradijs voor wandelaars. Bijzonder populair is de paardenroute, de Cami de Cavalls, die niet alleen erg mooi is, maar ook een bijzonder verhaal te bieden heeft. Het 185 kilometer lange langeafstandswandelpad loopt langs de kust rond het hele eiland en zou al in de 14e eeuw hebben bestaan. Tot de 20e eeuw werd het pad voornamelijk gebruikt door soldaten te paard voor verdedigingsdoeleinden, maar het gewone volk mocht er ook lopen. Tot een halve eeuw geleden waren de boeren die de gronden langs de weg bewerkten, verplicht om de weg te verzorgen. Inmiddels heeft het eilandsbestuur deze taak op zich genomen, die ook het wandelpad heeft uitgebreid en bewegwijzerd. De Cami de Cavalls kan nu te voet, per fiets of te paard worden verkend.

Formentera onder water

Of het nu Cala Saona met zijn grotten of Espalmador is – de onderwaterwereld van Formentera met zijn prachtige Neptunus-grasbossen in kristalhelder water is uniek en kan gemakkelijk worden ontdekt tijdens het snorkelen. Posidonia, de grasweide van Neptunus, is een echte schat voor het eiland dat beschermd moet worden. Maar ook snorkelaars kunnen een kijkje nemen in dit unieke landschap. De Posidonia-weide is het langstlevende en grootste levende organisme ter wereld, ongeveer acht kilometer lang en 100.000 jaar oud. Het is een van de meest waardevolle planten op de eilanden omdat het het zeewater filtert, waardoor het kristalhelder wordt. Het produceert ook ongeveer 100.000 liter zuurstof per dag en absorbeert 830 ton koolstof. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ongeveer 400 plantensoorten en ongeveer 1.000 diersoorten hier ideale leefomstandigheden vinden. Posidonia is een thuis voor zeepaardjes, zeesterren, krabben en kleine vissen – een echte pracht voor elke snorkelaar.

Lees ook: 7 x de mooiste stranden op Europese eilanden

Ibiza vanuit de kajak

Naast kajakken is Stand-Up Paddling een van de topsporten op Ibiza. Terwijl dat laatste momenteel in zwang is in dit land, is peddelen op een board al heel lang in stijl op Ibiza. Want hier vinden de watersporters ideale omstandigheden en veel veilig water. Het gebied bij het eiland Tagomango is bijzonder gemakkelijk te navigeren met stand-up paddles en kajaks. Hier ademen eilanden voor de kust, die alleen vanaf de zee te bereiken zijn, een puur Robison Crusoe-gevoel uit, de bezoekers genieten soms van volledige stilte. Aan de andere kant wordt het gezellig als je meegaat met een begeleide kajaktocht. Want tijdens de groepsreizen langs de prachtige kust van Ibiza krijg je niet alleen wat insidertips, maar ook spannend entertainment en heel veel plezier.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie