7 geheimen van Mallorca

7 geheimen van Mallorca

Duizenden stalagmieten en stalactieten, een kerk als gevangenis en wilde wezens: Mallorca heeft veel opwindende bezienswaardigheden die niet zo bekend zijn. Hier 7 geheimen van Mallorca.  

Lees ook: Eilandhoppen in Italië: de pareltjes

1. Magic Eight en Prison

De kathedraal La Seu van Palma heeft twee bijzondere kenmerken. Elk jaar op 2 februari en 11 november trekt een lichtspektakel de aandacht in de grootste kerk van Mallorca. Dan wordt het roosvenster aan de oostgevel weerspiegeld onder het kleinere ronde venster in het westen en ontstaat er een magisch gloeiende figuur acht. Als je een tour boekt naar de buitenterrassen van de kathedraal, kun je ook door kamers lopen waar ooit gevangenen woonden, want het prachtige gebouw deed ook dienst als gevangenis. Tekeningen van de ongelukkigen op de zandstenen muren zijn tot op de dag van vandaag bewaard gebleven, ook uit het begin van de 18e eeuw. De ongeveer 500 jaar oude schets van een schip is zelfs nog ouder. www.catedraldemallorca.org

2. Onderwerelden als een Emmentaler

De basis van Mallorca is net als de gaten van een Zwitserse kaas. Tot nu toe hebben specialisten ongeveer 5.000 druipsteengrotten in de schelpkalksteen onder het eiland in kaart gebracht, en er zijn er waarschijnlijk nog veel meer. Maar daarmee is hij al koploper in Europa: nergens anders zijn er meer van dergelijke systemen per vierkante kilometer. Wil je nog een record? In de op een na diepste grot van Mallorca, de 317 meter diepe Cova de Sa Campana, bevindt zich de grootste bekende ondergrondse hal van het continent: de Sala de la Gracia, ook wel bekend als Sala de Gegants. De gigantische zaal heeft een oppervlakte van 14.500 vierkante meter, dat zijn meer dan twee voetbalvelden.

3. Natuurlijke fontein in het steeneikenbos

Elk jaar kreunen de Mallorcanen over gebrek aan water. Maar na zware regenval kan een uniek fenomeen op de Balearen worden waargenomen in het gebied van de openbare finca Gabellí Petit in Campanet in het noorden van het eiland. Dan schieten verschillende fonteinen (de “Fonts Ufanes”) tegelijkertijd uit de grond en banen zich een weg door het steeneikenbos in de vorm van een stroom. Oorzaak: De lagen die het grondwater vervoeren, kunnen de hoeveelheid neerslag tijdens dagen met buien niet meer opnemen en stromen er gewoon overheen.

4. Van gieren tot padden

In de meeste gevallen hebben zelfs de meest actieve wandelaars dit wezen nog nooit gezien: het pad van de vroedvrouw van Mallorca, een endemische, kleine kikker. Tot begin jaren tachtig gingen experts er zelfs van uit dat het allang was uitgestorven. Maar toen herontdekten biologen de “Ferreret”, een groenachtig gouden amfibie met donkere vlekken, grote ogen en een maximale hoogte van 3,8 centimeter. Ze woont verborgen in het Tramuntana-gebergte in het westen van het eiland. Er cirkelt ook een enorme, majestueuze vogel boven de hoofden van dagjesmensen: de zwarte gier. Met een spanwijdte van maar liefst drie meter is het een van de grootste vogels van Europa. 

5. Verborgen boodschap van de steenhouwers

 stadhuis Palma

Er is iets heel speciaals aan de barokke gevel van het stadhuis van Palma, iets dat alleen insiders van Mallorca kunnen zien. Want midden op het kunstig versierde front hebben steenhouwers hun zeer persoonlijke sporen nagelaten. Als je goed kijkt, zie je een kleine slak en een draak naast de portalen: een van de beeldhouwers heette Jaume Bover (“Bover” is de naam van een soort slak), de andere Francesc Dragó (Spaans voor draak, hagedis).

6. Cabrera’s blauwe wonder

Als je de Blue Grotto wilt zien, ga dan naar – Cabrera. Je kunt het ontdekken op de gelijknamige archipel ten zuiden van Mallorca. Met een oppervlakte van meer dan 90.000 hectare sinds 2019, het grootste land- en mariene nationale park van Spanje, herbergt het beschermde gebied vele zeldzame soorten. Er zijn onder andere dolfijnen, koraalbanken en ecologisch waardevolle zeegrasweiden voor vele vissoorten. 

culinair mallorca

Lees ook: De mooiste wandelroutes op de Canarische Eilanden

7. Culinaire hotspot

Er zijn ongeveer 3.800 restaurants op Mallorca. Dat betekent: je zou meer dan tien jaar lang elke dag in een andere strandclub of restaurant, in een andere cafetaria of bar kunnen dineren zonder twee keer dezelfde locatie te bezoeken. Hiertoe behoren ook zeven sterrenrestaurants, waaronder het Adrián Quetglas in Palma, dat is bekroond met een Michelinster. 

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie