De mooiste wandelroutes op de Canarische Eilanden

De mooiste wandelroutes op de Canarische Eilanden

De Canarische Eilanden staan misschien bekend om hun prachtige stranden en het hele jaar door goed weer, maar deze archipel heeft vakantiegangers zoveel meer te bieden. Of je nu wandelt over een oud herderspad of een vulkaan beklimt, de Canarische Eilanden herbergen duizend paden.  Degenen die de Canarische Eilanden te voet verkennen, zullen enkele van ’s werelds oudste regenwouden, buitenaardse landschappen, overblijfselen van oude vissersnederzettingen, verborgen smaragdgroene lagunes en uitkijkpunten met onovertroffen uitzichten vinden. Lees verder om enkele van de beste wandelroutes van de Canarische Eilanden te ontdekken.

Lees ook: 9 dingen die je waarschijnlijk niet wist over de Canarische Eilanden

Fuerteventura – Isla de Lobos

Isla de Lobos, gelegen op slechts 2 km voor de kust van Fuerteventura, is vernoemd naar een grote kolonie zeeleeuwen die het eiland bewoonden totdat er in 1865 een kleine menselijke nederzetting werd gesticht. Tegenwoordig bestaat de officiële bevolking van Isla de Lobos uit slechts vier mensen.

Om de ongerepte natuurlijke schoonheid van het eiland te beschermen, hebben bezoekers een vergunning nodig om het eiland te betreden, die drie dagen van tevoren moet worden aangevraagd. Deze vergunning geeft toegang tot Isla de Lobos voor vier uur, waardoor er voldoende tijd is om het hele netwerk van wandelpaden van het eiland af te leggen.

Breng tijdens het verkennen van het eiland een bezoek aan de zoutpannen van Marrajo, de vuurtorens van Martiño en Puertito, en de interessante overblijfselen van de oude vissersplaats van het eiland.

Lengte: 7 km/2 uur
Hoogte: 22 meter
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk

Lanzarote – Los Gracioseros

Ontdek het dromerige landschap van Lanzarote langs de Los Gracioseros-route. Deze route wordt gebruikt door zowel lokale inwoners als die van het afgelegen eiland La Graciosa wanneer ze tussen de twee reizen.

Als je eenmaal over de geplaveide paden van het dorp Yé naar Guinate gaat, zul je een ongeëvenaard uitzicht op zowel Lanzarote als el Río ervaren. De kronkelende paden naar beneden zitten vol met flora en fauna, uniek voor het eiland. Wanneer je de waterkant tegenkomt, zorg er dan voor dat je een duik neemt in de koele zee voordat je aan je terugreis begint.

Lengte: 7 km/3 uur
Hoogte: 358 meter
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld tot Hoog

Gran Canaria – Ruta de la Plata

De eeuwenoude sporen van Ruta de la Plata werden ooit gebruikt door eilandbewoners om van de ene plaats naar de andere te komen of kuddes naar groenere weiden te hoeden. Na verloop van tijd werden ze verlaten, maar ze zijn nu een populair wandelpad.

Het oppervlak van de Ruta de Plata varieert tussen bosbodem en stenige trottoirs en voert wandelaars door dennenbossen met uitbarstingen van kleurrijke tajinaste en sappige verodes.

Onderweg word je getrakteerd op uitzicht op de Roque Nublo, een van de grootste vulkanische ontsluitingen ter wereld en de enige overblijfselen van de vulkaan die ooit in het centrum van Gran Canaria lag. Op het hoogste punt brengt het pad je naar een stuk overhangende rots dat bekend staat als het ‘Nublo-venster’ vanwege de manier waarop het het omringende landschap van nature ‘omlijst’ en de ongelooflijke uitzichten die het biedt.

Lengte: 13 km/5 uur
Hoogte: 838 meter
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Tenerife – El Teide

Met 3.718 meter is El Teide op Tenerife de hoogste berg van Spanje en de op twee na hoogste vulkaan ter wereld. El Teide, geclassificeerd als UNESCO-werelderfgoed, is in de loop van de tijd gevormd door stratovulkanen, veroorzaakt door talrijke lava-uitbarstingen.

Voor deze trektocht moet je in goede fysieke conditie zijn en voorbereid zijn op de geleidelijke hoogteverandering. Als je het te uitdagend vindt om de top te bereiken of misschien het gebied met je gezin bezoekt, ga dan gewoon met de auto of neem de kabelbaan.

Welke kant je ook opgaat, probeer iets voor zonsondergang de bovenste verdiepingen te bereiken, zodat je de vulkaan zijn schaduw over het hele eiland kunt zien werpen – dit alleen al maakt de reis de moeite waard.

Om de zonsopgang te zien, kunnen wandelaars een verblijfsvergunning krijgen in de Altavista-schuilplaats, gelegen aan het begin van de laatste klim naar de krater van El Teide.

Lengte: 9 km/6 uur
Hoogte: 1.194 meter
Moeilijkheidsgraad: Hoog

La Palma – Caldera de Taburiente

De Taburiente Caldera ligt in het centrum van La Palma en wordt gekenmerkt door een spectaculaire cirkel van pieken van bijna 2500 meter hoog. In 1957 werd het gebied uitgeroepen tot nationaal park en tegenwoordig is de caldera een van de belangrijkste attracties van La Palma.

Je kunt het nationale park Caldera de Taburiente bereiken via verschillende steile paden die verscholen liggen tussen pijnbomen en ravijnen.

Wandelaars dienen voorbereid te zijn op deze route met goede bergschoenen, water, bescherming tegen de zon en een wind- en waterdichte jas, aangezien de temperatuur aanzienlijk daalt naarmate je hoger komt.

Voor ervaren wandelaars brengt de tocht naar het uitkijkpunt Roque de los Muchachos, op 2.426 meter boven zeeniveau, je langs de rand van de krater. De Roque de los Muchachos is een van de beste plekken ter wereld om de nachtelijke hemel te observeren, en daarom is er een observatorium op de top. Je kunt er ook met de auto komen, of de kortere route van 6 km nemen naar de voet van de Pico de la Cruz.

Er zijn tal van reisorganisaties die je zullen begeleiden naar de top, of in een auto of te voet. Welke kant je ook opgaat, de beloning om er te komen is een spectaculair uitzicht over de archipel dat op bepaalde tijden van de dag de wolken ziet samensmelten met de zee.

Lengte: 11,5 km/6,5 uur
Hoogte: 2.426 meter
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

La Gomera – Contadero – Cedro

Dit wandelpad, door de vallei van Parque Natural Garajonay, laat je de ware aard van oude, subtropische bossen ervaren. Deze wandeling op La Gomera is geschikt voor de meeste niveaus, is goed bewegwijzerd en voert je langs de bosbodem tussen een reeks inheemse bomen zoals laurier, linde en tilo, eindigend bij El Cedro, een 150 meter hoge waterval die een belangrijke waterbron is voor de boeren van de Hermigua-vallei. Tegen het einde van de route kom je een kapel tegen uit 1935, die oorspronkelijk is gebouwd door een Engelse gouvernante.

Het is belangrijk om goede wandelschoenen te dragen, samen met een lange broek om jezelf te beschermen tegen eventuele stekelige vegetatie. In de buurt van de El Cedro waterval zijn er kampeerfaciliteiten en een casa rural waar je kunt eten of overnachten.

Lengte: 6 km/3,5 uur
Hoogte: 551 meter
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

El Hierro – Camino de Jinama

De Camino de Jinama staat bekend om zijn uitstekende landschap en is verdeeld in twee contrasterende fasen – de eerste is de meest uitdagende en de tweede is aanzienlijk minder moeilijk.

Wees getuige van unieke jeneverbesbomen die door de sterke El Hierro winden zijn gedraaid en verdubbeld in vreemde en prachtige vormen of bekijk de kapel van San Andrés – een van de oudste kerken op de Canarische Eilanden.

Zorg ervoor dat je voorbereid bent als je dit historische pad bewandelt. Je hebt goede wandelschoenen en windbeschermende kleding nodig voor deze route, die werd gebruikt om het eiland te verkennen voordat er in de jaren vijftig wegen werden aangelegd.

Lengte: 8 km/3 uur
Hoogte: 885 meter
Moeilijkheidsgraad: Moeilijk

Lees ook: Ontdek de magie van het eiland Comino

La Graciosa

Met slechts 29 vierkante kilometer en minder dan 700 inwoners, is het eiland La Graciosa misschien klein, maar een echt paradijs, onderdeel van het natuurpark van de Chinijo-archipel.

De vulkaan Amarilla Mountain kan worden bereikt na het lopen van een pad van ongeveer 30 minuten vanaf Caleta de Sebo – of een uur, anderhalf uur, afhankelijk van bij hoeveel stranden je stopt! Deze route is de beste manier om toegang te krijgen tot de prachtige stranden van El Salado, La Francesa en natuurlijk La Cocina, een van de meest bijzondere baaien van het eiland, met prachtige smaragdgroene wateren die contrasteren met de gele en okertinten van de berg.

Duur: 30 minuten
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie