9 dingen die je waarschijnlijk niet wist over de Canarische Eilanden

9 dingen die je waarschijnlijk niet wist over de Canarische Eilanden

Klaar om verrast te worden? De Canarische Eilanden verzamelden negen leuke en interessante weetjes over de eilandengroep, die bestaat uit zeven verschillende eilanden: Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote, La Palma, La Gomera en El Hierro.

Lees ook: 10 dingen om te doen in Ikaria

1. De vulkanische oorsprong van de eilandengroep

Miljoenen jaren van vulkanische activiteit in de Atlantische Oceaan hebben de zeven eilanden gevormd zoals ze vandaag onder de naam “Canarische Eilanden” bekend zijn. Het mysterieuze landschap van Timanfaya in Lanzarote is een van de plaatsen waar je deze erfenis het duidelijkst ziet: een gewone wandeling volstaat om de verbazingwekkende krachten van de natuur te kunnen bewonderen. Caldera de Tejeda, op het eiland Gran Canaria, is een andere plaats waar je spectaculaire sporen van vulkanische activiteit kunt aanschouwen.

2. Eten op uitgedoofde vulkanen

Op de Canarische Eilanden is het niet altijd nodig om een barbecue mee te dragen. Het restaurant El Diablo (in het Timanfaya National Park) in Lanzarote biedt eten dat boven een slapende vulkaan werd gekookt. Genieten maar!

3. Een ondergrondse schat

Bewonder fossielen en ontdek diersoorten die 800.000 jaar geleden op de Canarische Eilanden hebben geleefd. De bekendste plaatsen waar je dit kunt doen, zijn de grotten Jameos del Agua en Cueva de los Verdes in Lanzarote en de site Cueva del Llano in Fuerteventura.

4. Fluiten is een taal op La Gomera

Op het eiland La Gomera is het mogelijk om te fluiten in plaats van te praten. De eilandbewoners noemen deze praktijk “Silbo (fluiten) Gomero”. Vanwege het landschap is het moeilijk om over het eiland te reizen en het fluiten ontstond als communicatiemiddel om iemand te waarschuwen of om de aandacht te trekken. Deze bijzondere fluittaal van La Gomera is ondertussen door de Europese Unie erkend als taal en niet alleen als een vorm van informele communicatie.

5. Bijna de helft van de oppervlakte van de eilanden is beschermd

De Canarische Eilanden tellen 146 natuurreservaten, wat 40% van de oppervlakte van de archipel omvat. Het is echter niet alleen het landschap dat beschermd is. De Canarische Eilanden staan erom bekend dat ze de properste en helderste hemel van Europa hebben. De Gregor-telescoop in het Teide-observatorium op Tenerife, de grootste telescoop ter wereld, en het observatorium Roque de los Muchachos op La Palma zijn beide open voor het grote publiek.

6. Drinkbaar regenwater

Op de Canarische Eilanden kun je het water drinken dat uit de lucht valt. Dit drinkbare regenwater, genaamd Agua de Niebla, wordt op 1600 meter hoogte opgevangen in speciale mistcollectoren.

7. De meeste uren zonneschijn in Europa

De Canarische Eilanden zijn de plek in Europa met de meeste uren zon. Het is daarom ook dat het Canarische klimaat beschouwd wordt als het beste klimaat ter wereld. De eilandengroep heeft het hele jaar door stabiele en aangename temperaturen. Het is er niet te warm in de zomer en niet te koud in de winter.

8. Kristalhelder water

Het water rond de Canarische Eilanden heeft een constante temperatuur van ongeveer 20 graden. Bovendien is het water er zo helder dat je zicht hebt tot 30 meter diepte. Bezoekers kunnen in alle rust de vulkanische diepten van de oceaan verkennen en op zoek gaan naar schildpadden en andere exotische vissen die in deze wateren leven. De zeebodem, met zijn vulkanische rotsen en grotten, is zeker een vast een duik waard, net als de onderzeese lava die je van dichtbij kunt bewonderen.

Lees ook: Ontdek Deia: een van de meest charmante steden van Mallorca

9. Populaire filmlocatie

De Canarische Eilanden trekken veel filmproducenten aan vanwege hun prachtige landschap. Talloze films zijn op de archipel gedraaid, waaronder Broken Embraces van Pedro Almodóvar, Fast and Furious, In the Heart of the Sea en het recente Allied met Brad Pitt en Marion Cotillard.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie