Eilandhoppen in Italië: de pareltjes

Eilandhoppen in Italië: van de wilde eilanden van Toscane tot de vulkanische archipel Sicilië

Eilandhoppen in Italië – meer dan 200 eilanden nodigen je uit om dit te doen. Elk heeft zijn eigen speciale charme en zijn eigen flair; ze trekken aan met heerlijke zandstranden, kristalhelder water en een uniek landschap. Velen van hen zijn echte insidertips om ontdekt te worden.

Lees ook: De mooiste bestemmingen voor eilandhoppen over de hele wereld

Zeven in één keer: de eilanden van de Toscaanse Archipel

Het bekendste eiland van de Toscaanse archipel is Elba, maar de naam van een ander eiland is bijna net zo beroemd: Montecristo. Schrijver Alexandre Dumas liet zijn roman “De graaf van Monte Christo” hier afspelen, hoewel de echte plaats en de setting van het verhaal weinig met elkaar gemeen hebben. Tegenwoordig is Montecristo een nauwelijks bewoond eiland en sinds 1917 een natuurreservaat. Hier kun je de 19e-eeuwse villa van de Engelsman Watson-Taylor bezoeken of gewoon het woeste landschap bewonderen. Dit laatste is ook te ontdekken op de andere zes eilanden van de archipel. Terwijl Elba, het op twee na grootste Italiaanse eiland in de Middellandse Zee, tal van attracties te bieden heeft, laat Capraia het hart van duikers sneller kloppen. Want je zult versteld staan ​​van de talrijke onderwateropgravingen. De harmonie tussen natuur en menselijk werk is te bewonderen op de Giglio eilanden: de natuurlijke haven Giglio Porto, de ruïnes van het kasteel van Giglio, pittoreske steegjes en de baaien van de wijk Giglio Campese zijn slechts enkele van de vele voorbeelden. Giannutri, Pianosa en Gorgona maken het ensemble compleet, hoewel Gorgona alleen bezocht kan worden met een speciale vergunning van het Cooperativa Parco Naturale “Isola di Gorgona” – er is een detentiecentrum op het eiland.

In de Golf van Napels: Flegreïsche eilanden met Procida, Culturele Hoofdstad 2022

Hier zakt “de rode zon in de zee”, zoals het in het Capri Fischer lied wordt genoemd. Volgend jaar staat echter niet Capri en ook niet het grootste Flegraeïsche eiland Ischia in het middelpunt van de actie, maar Procida. Omdat Procida in 2022 wordt uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Italië. Het kleurrijke eiland in de Golf van Napels, dat vaak als filmset is gebruikt, is van vulkanische oorsprong en door een smalle brug verbonden met het eiland Vivara. Procida is ook de naam van de belangrijkste stad op het eiland, die bijzondere charme uitstraalt met zijn smalle straatjes en pittoreske kerken. De abdij van San Michele Arcangelo, die op het voorgebergte van Terra Murata verticaal boven de zee ligt, is een indrukwekkend getuigenis van een religieus verleden. Een van de beroemdste stranden van het eiland is het strand van Pozzo Vecchio, de hoofdrolspeler in verschillende scènes in de film “The Postman”. Ook erg populair is het Chiaiolella strand, waar je heerlijk kunt ontspannen. Bovendien maakt de Goede Vrijdag processie op Procida elk jaar indruk op de lokale bevolking en bezoekers. Zelfgemaakte figuren, waarvan de meeste bijbelse taferelen uitbeelden, worden door de straten gedragen; van tijd tot tijd vindt men hier ook afbeeldingen van het moderne leven. De processie heeft een lange traditie, aangezien deze voor het eerst plaatsvond in 1627.

Lees ook: Zo maak je een keuze tussen Sicilië en Sardinië

Archipel van vulkanen: Eolische eilanden

De Eolische eilanden, ten noorden van de kust van Sicilië, zijn een van de juwelen in de Middellandse Zee. Ze zijn nog niet zo bekend bij toeristen, maar bieden alles voor een geslaagde vakantie: een bedwelmend natuur- en cultuurlandschap, een kleurrijke onderwaterwereld en enkele van de weinige actieve vulkanen in Europa, Stromboli en Volcano. De eilanden zijn vernoemd naar de twee vulkanen. De archipel, die bestaat uit zeven eilandjes en vele rotsen die uit de zee steken, is een van de 55 Italiaanse werelderfgoederen van UNESCO. Het grootste eiland Lipari wordt gedomineerd door de kasteelruïne Castello di Lipari, die op een landtong tussen twee baaien oprijst. Ook de oude Griekse Akropolis en de Normandische kathedraal zijn indrukwekkend. Ongerepte zandstranden en fascinerende onderwateruitbarstingen lonken naar Panarea, het kleinste en laagste van de zeven eilanden. De grootste verhogingen daarentegen zijn te vinden op Salina. Hier betovert het prachtige varenbos bezoekers, dat verticaal afloopt naar adembenemende stranden zoals de Pollara. Salina was ook de locatie van de film “The Postman” van Massimo Troisi. Het huis waarin delen van de strip zijn gemaakt is open voor bezoekers. Alicudi en Filicudi, de meest westelijke Eolische eilanden, zijn bezaaid met vulkanische kraters en maken indruk met hun wildheid. De 85 meter hoge klif La Canna en de Grotta del Blue zijn slechts twee van de vele hoogtepunten op Filicudi.