10 dingen die je waarschijnlijk niet wist over Kroatië

10 dingen die je waarschijnlijk niet wist over Kroatië

Kroatië zit vol met interessante feiten, verborgen verrassingen en fascinerende onthullingen. Deze variëren van verhalen over de eerste vampier tot de uitvinding van de parachute en stropdas tot de kortste kabelbaan en de smalste straat ter wereld.

Lees ook: 7 x doen in Corsica

1. De allereerste “quarantaine”

De allereerste “quarantaine” werd ontwikkeld in Kroatië tussen de 14e en 18e eeuw, toen de pest en cholera-epidemieën woedden in Europa en Azië. Dubrovački lazareti (“de Lazzaretto’s van Dubrovnik”), een groep onderling verbonden gebouwen op 300 meter weg van de stadsmuren van Dubrovnik, diende ooit als quarantainestation voor de Republiek Ragusa, een actieve commerciële stadstaat die mensen en goederen van over de hele wereld ontving om de verspreiding van ziekten te voorkomen.

2. Oprichter van de Wereldgezondheidsorganisatie

De Kroatische wetenschapper Dr. Andrija Štampar wordt beschouwd als een van de oprichters van de Wereldgezondheidsorganisatie. Štampar (1888-1958) was professor aan de Universiteit van Zagreb, een toonaangevende autoriteit op het gebied van epidemiologie en een pionier op het gebied van preventieve geneeskunde. Als expert op het gebied van de Volkenbond introduceerde hij in de jaren dertig openbare gezondheidsdiensten in China en werd later een van de oprichters van de Wereldgezondheidsorganisatie. De eerste Wereldgezondheidsvergadering vond plaats in 1948 – Štampar werd gekozen tot de eerste president van de vergadering. In 1955 ontving hij de Leon Bernard Foundation Prize and Medal, de hoogste internationale onderscheiding voor verdiensten op het gebied van sociale geneeskunde. Tegenwoordig is het Instituut voor Volksgezondheid in Zagreb naar hem vernoemd.

3. De smalste straat ter wereld

de smalste straat ter wereld genaamd "Klančić"

In Kroatië bevindt de smalste straat ter wereld genaamd “Klančić” zich in Vrbnik op het eiland Krk. Het smalste deel van de straat is slechts 40 centimeter breed. Een belonend glas Žlahtina, de beroemde wijn van de stad Vrbnik, wacht op degenen die dapper genoeg zijn om zich een weg erdoorheen te banen.

4. De eerste parachute

uitvinder parachute

De eerste parachute is ontwikkeld door de Kroatische uitvinder Faust Vrančić. Hoewel Leonardo Da Vinci het concept van de parachute mogelijk heeft gemaakt in zijn 15e-eeuwse schetsen, wordt aangenomen dat Vrančić de eerste was die de uitvinding realiseerde en testte door met succes van een toren in Venetië te springen in 1617.

5. De eerste “vampier”

De eerste “vampier” kwam uit het dorp Kringa op het schiereiland Istrië, Kroatië. Er wordt aangenomen dat Jure Grando Alilović (1579 – 1656) de eerste echte persoon was die volgens historische gegevens al in de 16e eeuw werd beschreven als een vampier. Na zijn dood keerde hij volgens de legende ’s nachts terug uit het graf als een vampier (štrigon) en terroriseerde hij zijn dorp. Bezoekers van Istrië kunnen nog steeds de begraafplaats bezoeken waar hij begraven ligt.

6. Oude beschaving genaamd Vučedol Kultura

Vučedol Kultura

Kroatië is de thuisbasis van een oude beschaving genaamd Vučedol Kultura (“Vučedolska kultura”) die bloeide in Syrmia en Oost-Slavonië aan de oevers van de Donau tussen 3.000 en 2.200 voor Christus. Een van de belangrijkste plaatsen die ze bezetten, is het huidige Vučedol (“Vallei van de Wolf”), zes kilometer stroomafwaarts van de stad Vukovar in Kroatië. Deskundigen schatten dat de plaats ooit ongeveer 3.000 inwoners huisvestte, waardoor het een van de grootste en belangrijkste Europese centra van zijn tijd was. De cultuur staat bekend om het produceren van de eerste bronzen en de eerste vierwielige wagen ter wereld.

7. Uitvinder van de stropdas 

De stropdas (“krəˈvæt”) komt van de modestijl die de leden van de Kroatische militaire eenheid “Kroaten” in de 17e eeuw cultiveerden. Tijdens het bewind van Lodewijk XIV van Frankrijk in 1660 werden Kroatische huurlingen gerekruteerd die een stropdas droegen en “tour de cou” werden genoemd. De traditionele Kroatische militaire kleding wekte nieuwsgierigheid op naar de “ongewone sjaals” die onmiskenbaar om de nek van de Kroaten werden geknoopt. Toen Charles II in 1660 uit ballingschap terugkeerde naar Engeland, importeerde hij de nieuwste innovatie in de mode: “Een stropdas is een ander soort nekversiering dat niets meer is dan een lange handdoek die om de kraag is gewikkeld en eerder is vastgemaakt met een strik”. Vandaag wordt in Kroatië elk jaar op 18 oktober de dag van de stropdas gevierd.

8. De kortste kabelbaan ter wereld

De kortste kabelbaan ter wereld

De hoofdstad van Kroatië, Zagreb, is de thuisbasis van ’s werelds kortste kabelbaan. Het is het oudste voertuig voor openbaar vervoer in Zagreb en is een monumentaal pand. Het verbindt de benedenstad met de bovenstad via een baanlengte van slechts 66 meter, waardoor het de kortste kabelbaan ter wereld is. Met een gemiddelde snelheid van 1,5 meter per seconde duurt de reis van start tot finish slechts 64 seconden. De kajuit biedt ruimte voor maximaal 28 volwassen passagiers, inclusief 16 zitplaatsen en 12 staanplaatsen.

9. De eerste “knoedelklokken” ter wereld

Osijek kathedraal
Osijek, katedrala

’s Werelds eerste “knoedelklokken” luiden al meer dan 330 jaar in Kroatië. De beroemde kerkklokken in de stad Osijek luiden elke vrijdag om 11 uur. Voor de families Osijek is dit de herinnering aan het begin van een van de populairste gerechten van Kroatië – de knoedels. Geselecteerde restaurants in Osijek verwennen bezoekers met een verscheidenheid aan zoete, traditioneel bereide knoedels.

Lees ook: 5 van de mooiste stranden op Menorca

10. Museum van engelen

In Varaždin, “de stad waar engelen slapen”, is het Museum van engelen. Het werd samengesteld door de lokale kunstenaar Željko Prstec als een plek om kunstwerken geïnspireerd door engelen te verzamelen en tentoon te stellen. Het Hof van Eden maakt deel uit van het museum en nodigt bezoekers uit om er te zitten, na te denken en te kijken.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie