De prachtige eilanden van Šibenik

De prachtige eilanden van Šibenik

De stad Šibenik, gelegen in Midden-Dalmatië, niet ver van de prachtige Kroatische nationale parken en is rijk aan een uniek historisch en cultureel erfgoed. Šibenik heeft de afgelopen jaren een aanzienlijke toeristische groei doorgemaakt, vooral dankzij een duurzame benadering van het toerisme. Šibenik werd samen met Dubrovnik en Split gekozen voor de set van drie afleveringen van de televisieserie Game of Thrones. De vechtscène in de stad “Meereen” werd gefilmd op het fort van St. John. Steeds meer mensen worden aangetrokken door de prachtige eilanden van Šibenik.

Lees ook: Hidden gems in Kroatië die je niet mag missen

Droomeilanden en natuurparken!

In de omgeving kun je twee van de meest betoverende Nationale Parken bewonderen. Er zijn 220 eilanden, die zich uitstrekken van Kaap Ploë tot het eilandje Grujica bij Prosika. Er zijn veel verborgen en pittoreske baaien en stranden waar iedereen zijn eigen vrede en rust kan vinden, alleen verstoord door het geluid van de zee en het zingen van krekels.

Zlarin
Zlarin

Het gouden eiland Zlarin

Vanwege zijn schoonheid werd het eiland Zlarin in de oudheid het “Gouden Eiland” genoemd. Een klein juweel om te verkennen in de ongerepte natuur, het eiland is het eerste van de archipel aan de ingang van het Sant’Antonio-kanaal, langs de mysterieuze muren van het fort van San Nicola. Het is alleen per boot te bereiken via de dagelijkse verbinding vanuit Šibenik. Er zijn diverse wegen voor fietsliefhebbers en het is afgesloten voor auto’s. Op het eiland is een ambachtelijke koraalverwerkingswerkplaats actief, waar strikt handgemaakte sieraden worden gemaakt.

Privé-eiland Obonjan

Voor de kust van Šibenik ligt het privé-eiland Obonjan, dat slechts 56 hectare groot is, een van de weinige onbewoonde Adriatische eilanden met een luxe glampingparadijs: een verblijf in de natuur halverwege het rustieke en het exotische, zoals een charmante hotelkamer, maar onder de sterren. Het Obonjan Island Resort met Glamping Lodge tenten of moderne en ruime Island Home stacaravans en O-tenten is omgeven door een dennenbos voor echte natuurliefhebbers, wat zorgt voor een authentieke ervaring van ontspanning en recreatie. Het eiland is omgeven door een turquoise en kristalheldere zee, met verschillende stranden. In het hart van het resort ligt een buitenzwembad met zeewater, terrassen en ligstoelen. Het eiland is de ideale plek voor gezinnen met kinderen en viervoeters, waar je de natuur kunt verkennen of er gewoon weer mee in contact kunt komen.

De verborgen parel van Žirje

Verder van de kust ligt Žirje, een klein eiland waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan, voor de zuidelijke doorgang van de Kornati, eilanden van karstoorsprong, met een rotsachtige kust die wordt gekenmerkt door imposante kliffen, voorgebergten en grotten met duizend ravijnen. Het eiland was ooit bedekt met een dicht eikenbos, vandaar de naam. Nu zorgen olijfgaarden en eeuwenoude wijngaarden voor rustige wandelingen tussen de geuren van vijgen, johannesbroodbomen en rozemarijn. Prachtige baaien liggen in de ruige kust en zijn perfect voor zeil- en visliefhebbers. Een veerboot verbindt Žirje meerdere keren per dag met het vasteland.

Lees ook: Insidertips voor enkele van de Griekse eilanden

Kornati Nationaal Park
Kornati Nationaal Park

Het paradijs van het Kornati Nationaal Park

Elk beeld van de Kornati blijft een leven lang in je geheugen gegrift, de magische sterrenhemel, de stilte en rust van de natuur met de kristalheldere zee. De eilanden zijn rotsachtig en dor, waar Murter-herders en vissers stenen huizen bouwden om als seizoensaccommodatie te gebruiken. Veel van deze woningen, voorzien van een zonnepaneel en buitendouche, zijn inmiddels beschikbaar voor een milieuvriendelijke vakantie. Ver weg van het lawaai en de drukke stranden kun je de charme van het Robinson-toerisme voelen, met zijn eigen kust en ligplaats, om te genieten van de vrede en rust, de geuren van de natuur vlakbij de zee en te luisteren naar de stem van de zee.