Insidertips voor enkele van de Griekse eilanden

Insidertips voor enkele van de Griekse eilanden

Als je aan Griekenland denkt, denk je de pittoreske wit-blauwe huisjes, de turquoise baaien en afgelegen stranden en de unieke Griekse mythologie. We hebben de mooiste bekende en onbekende insidertips samengesteld voor iedereen die de Griekse eilanden op een andere manier wil beleven.

Lees ook: Hidden gems in Kroatië die je niet mag missen

Onbekende parels in de Egeïsche Zee

Amorgos: Hollywood in de zuidelijke Egeïsche Zee

Amorgos

Het eiland staat vooral bekend om de ongerepte natuur, de gezellige vissersdorpjes met de authentieke wit-blauwe tavernes en de spiritualiteit van de lokale bevolking. Al in 1988 herkende regisseur Luc Besson het theatrale potentieel van het geïsoleerde eiland – en draaide de actiefilm “In the Rush of the Deep” op het eiland. Naast de uitnodigende lagunes is het duizend jaar oude kloostercomplex van Panagia Hozoviotissa het historische hart van het eiland. Er zijn bijna 300 smalle stenen treden naar de toegangsdeur van het klooster. Eenmaal op de top beloont een overweldigend panoramisch uitzicht over de Egeïsche Zee de zweterige klim.

Astypalea: Eerste rookvrije eiland

Astypalea

Enige tijd geleden heeft het 96,42 km² grote Griekse eiland in de Egeïsche Zee duidelijke accenten gelegd op het gebied van milieubescherming: om vervuiling van de stranden met sigarettenpeuken te voorkomen, is roken op het hele eiland verboden. Tegenwoordig zijn gouden stranden zoals Livadi de ideale plek voor een ontspannen dagje strand met het gezin. Onder water daarentegen is spannend: de ondiepe zandbodem van de lagunes biedt ideale omstandigheden voor een snorkelsessie om de delicate onderwaterwereld te ontdekken. Astypalea is vooral populair bij klimliefhebbers: ongeveer 20 routes met verschillende moeilijkheidsgraden lopen door de reliëfs van de witte kalkrotsen en zorgen voor allerlei afwisseling.

Sifnos: Mekka voor kunstliefhebbers

Sifnos

Lokale kunstenaars waren al in de oudheid beroemd om hun filigraanwerk en goud en zilver uit hun eigen mijnen waren de favoriete materialen. Ook al zijn de mijnen opgedroogd, de kunst van het pottenbakken trekt veel bezoekers. Vooral in de dorpen Vathi en Kamares nestelen kleine, traditionele pottenbakkerijen zich tussen de lieflijke straatjes en bieden ze aardewerk van hoge kwaliteit. Ook de lange, witte zandstranden rond de twee kunstenaarsmetropolen beloven een aangename verkoeling. Een bijzonder hoogtepunt zijn de rotsachtige kuststroken van Pnagia Chryssopigi: dapper als de hel werpen de klifduikers zich met acrobatische trucs van de rotsen in het water. Het afgelegen Fykiada strand is anders – de schitterende witte duinen met hun azuurblauwe water zijn een toevluchtsoord voor iedereen die op zoek is naar een pauze van de hectiek van alledag.

Vakantie voor het gehemelte

Kefalonia: Edele witte wijn uit de Ionen

wijn Kefalonia

Ten westen van het vasteland van Griekenland ligt het charmante eiland Kefalonia. Het imponeert met zanderige baaien, ruige bergketens en veel zon: ideale omstandigheden voor wijnbouw. Het handelsmerk van het eiland is de Robola, een druivensoort die bijna uitsluitend hier gedijt. De verkregen witte wijn heeft een fruitige smaak met een uitgesproken citrustoets en is een van de duurste en beste Griekse wijnen. Kefalonia heeft ook voor het oog veel te bieden. Oorspronkelijk werd de Melissan druipsteengrot beschouwd als een culturele plek gewijd aan de nimfen. Nu fascineert de magische plek elk jaar tientallen bezoekers: een aardbeving zorgde ervoor dat een deel van het dak instortte – de doordringende zonnestralen weerkaatsen het blauw van het water in alle tinten en doen denken aan de glinsterende schubben van Griekse mythische wezens.

Corfu: “Op een dodelijke missie”

corfu eten

Hoewel het eiland voor de Griekse noordwestkust een van de meest populaire vakantieregio’s is, biedt het een aantal onbekende schatten. Vanaf de top van de berg Pantokrator heb je een weids uitzicht over authentieke Griekse dorpjes met hun witte gevels en weelderige bloementuinen. Zelfs Hollywood krijgt een voorproefje van Corfu: in de James Bond-film “For Your Eyes Only” deed 007-acteur Roger Moore het zelfs zonder de legendarische martini ten gunste van een fijne regionale witte wijn. Ook de smaakvolle olijfolie uit de ambachtelijke molens nodigt uit tot een uitgebreide proeverij. De oliën zijn onder andere bekroond met het felbegeerde “Health Calim Olive Oil”-keurmerk en verrukken met hun nootachtige aroma.

Lees ook: Natuurlijke zwembaden in Tenerife

Rhodos: De kolos van Rhodos

rhodos

Zelfs in de oudheid was Rhodos bekend buiten de Griekse grenzen: het 30 meter hoge, handgemaakte, bronzen beeld van de zonnegod Helios begroette aankomsten van verre. Zelfs als de reus stierf in 200 v.Chr. slachtoffer werd van een aardbeving, getuigen de middeleeuwse straten van ridders rond de Großmeisterplatz tot op de dag van vandaag van het vakmanschap van de eilandbewoners. Inmiddels heeft Rhodos naam gemaakt onder wijnliefhebbers: fijne variëteiten zoals de witte Athiri- en Muscat-druiven of de rode Mandilaria en Amorgiano inspireren fijnproevers over de hele wereld. De aromatische wijnen kunnen uitstekend worden geproefd in de vele kleine, gezellige tavernes of gecombineerd met een schaduwrijke picknick in het Rodini Valley Park niet ver van de oude stad.