Tips voor een vakantie naar Rhodos

Tips voor een vakantie naar Rhodos

Rhodos is een van de grootste eilanden van Griekenland en met ongeveer 300 dagen zon per jaar, kilometerslange stranden en het kristalheldere water van de Egeïsche Zee, schept het de perfecte omstandigheden voor een vakantie onder de Griekse zon. Of het nu gaat om een ​​uitstapje naar de hoofdstad Rhodos met zijn middeleeuwse stadscentrum, naar het nabijgelegen dorp Lindos met zijn oude acropolis of naar de vallei van de duizend vlinders: Rhodos biedt pure afwisseling voor iedereen!

Lees ook: 5 must-sees in Catania

De Akropolis van Lindos

Het kleine stadje Lindos is leuk om te verkennen. Zodra je aankomt, vallen de helderwitte huizen op tegen de omringende bruine rotsen, met de oude Akropolis erboven uit. Daar vindt je de overblijfselen van voormalige zuilengalerijen, waterreservoirs, standbeelden en heiligdommen die doen denken aan de spannende geschiedenis van het eiland. Het is goed bewaard gebleven en diende als vestingwerk en werd door de eeuwen heen niet alleen bezet door Grieken, maar ook door Romeinen, Byzantijnen, Hospitaalridders en tenslotte door Turken. Hier kun je de 120 meter hoge berg te voet of per ezel bereiken – altijd langs de kleine, kronkelende straatjes van Lindos, waar onderweg cafés en winkels uitnodigen om rond te snuffelen en te ontdekken.

Cultuur en geschiedenis in de stad Rhodos

Een reis naar de hoofdstad Rhodos is een absolute aanrader voor kleine en grote amateurarcheologen. De kolos van Rhodos, een van de zeven oude wereldwonderen, stond daar ooit – een herinnering aan de zonnegod Helios, aan wie Rhodos tot op de dag van vandaag zijn bijnaam van het zonne-eiland dankt. Het middeleeuwse stadscentrum, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat en de verschillende fasen van de bezetting van het eiland laat zien, evenals het grote paleis van de meester, zijn nog steeds goed bewaard gebleven in de hoofdstad. Liefhebbers van architectuur zullen versteld staan ​​van de goed bewaard gebleven gotische of kunnen Venetiaanse architectuur in de Mandraki-haven of het Archeologisch Museum van Rhodos verkennen. Direct aan het strand bevinden zich het aquarium, een onderwatermuseum uit de Italiaanse bezetting en het eerste aquarium van Griekenland. Daar kun je de kleurrijke onderwaterwereld van de oostelijke Middellandse Zee verkennen.

Een zee van vlinders en de Seven Springs

Een bijzonder natuurspektakel beleef je in de Vlindervallei Petaloudes. Zoals de naam al doet vermoeden, dartelen duizenden kleurrijke vlinders rond in het 600 hectare grote natuurgebied, op magische wijze aangetrokken door de harsachtige geur van de oosterse amberboom die daar groeit. De zwart-witte “Russische beer” houdt het meest van deze geur. En ook de natuur in het dal is een belevenis: het gaat over bruggen en kleine paadjes door de weelderige vegetatie langs een beekje dat herhaaldelijk wordt onderbroken door watervallen. Nog mooier wandel je langs watervallen en beekjes bij de zogenaamde Seven Springs, door de lokale bevolking ook wel Epta Piges genoemd, heel dichtbij. Deze liggen langs een groene kloof met veel mooie wandelpaden.

Lees ook: Cyprus: de perfecte mediterrane bestemming

Veel strandplezier

Als het grootste eiland van de Dodekanesos groep biedt Rhodos aan de oostkust op vele zand- en kiezelstranden volop ruimte voor zwemliefhebbers. De meest romantische baai en een populair fotomoment is de hartvormige Paulusbaai onder de Akropolis van Lindos. Voor een ontspannende dag op het strand raden we het zandstrand Glystra Beach bij Kiotari in het zuiden van het eiland aan, omgeven door een natuurlijk duinlandschap. 

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie