7 stranden vol “zon en zand” op Formentera

7 stranden vol "zon en zand" op Formentera

Wil je genieten van de zomer op paradijselijke stranden … zonder eindeloze kilometers te hoeven reizen met het vliegtuig? Het “laatste paradijs van de Middellandse Zee” wacht heel dicht bij ons: Formentera! Het kristalheldere water van Formentera – gezuiverd door de Posidonia oceanica die het zijn unieke blauwe kleur geeft – verleidt je echt om je lichaam te wiegen en je geest te laten ontspannen. En het beste is dat je, afhankelijk van waar de wind waait, het ene of het andere deel van het eiland kunt kiezen. Een van de stranden van Formentera, het legendarische Ses Illetes, wordt consequent gerangschikt onder de beste stranden ter wereld. Maar er zijn nog zes andere die de moeite waard zijn… en waar je kunt zwemmen! Om er echter van te kunnen genieten, volstaat het niet om een ​​simpele rondreis vanaf Ibiza te maken, die alleen over zee kan, maar eerder met een excursie of een meerdaagse vakantie. Dit zijn de zeven zomerse verleidingen op Formentera:

 Lees ook: 15 redenen om Ibiza te bezoeken

1. Ses Illetes, een van de beste stranden ter wereld

Ses Illetes

Het is het grote strandicoon van Formentera; Het droomstrand … en het meest gewilde! De natuur heeft het bijna zo geregeld dat je – op het eerste gezicht – verliefd wordt op de vijf kleine eilanden die het zijn naam “Illetes” geven: Tramuntana, des Forns, Escull des Pou, Redona en Escull d’en Palla. Gelegen in het noorden van het eiland, aan de westkant, wordt het 450 meter lange zandstrand in tweeën gedeeld door een rotsachtig gebied. Het water is kalm en ondiep; de podiumgebieden worden beschermd door houten loopbruggen. Lopend aan het noordelijke uiteinde, op het schiereiland Trucadors, kan men het nabijgelegen eiland s’Espalmador zien, dat alleen per boot kan worden bereikt.

2. Playa de Llevant, wild zandstrand parallel aan Illetes

Playa de Llevant

Minder bezocht en minder bekend dan zijn “buurman” … maar minstens zo verleidelijk is het zandstrand Playa de Llevant. Gelegen aan de oostkant van Es Trucadors, strekt het zich drie keer zo lang uit – 1.450 meter – met een gemiddelde amplitude van 90 meter. Net als Ses Olletes heeft ook Playa de Llevant een groot, beschermd duingebied met promenades die uitkomen op fijn wit zand. In het meest noordelijke deel van het strand, het smalste, komt het bijna samen met Illetes, dus in slechts 50 meter kun je genieten van beide idylles zonder zelfs maar je handdoek te hoeven verwisselen. Playa de Llevant biedt een spectaculair uitzicht op de oostkust van Formentera – in de richting van de kust van Tramuntana – wat ideaal is voor een lange en ontspannende middagwandeling wanneer de temperaturen veel milder zijn dan in de ochtenduren.

3. Cavall d’en Borràs, aangename verrassing onder jeneverbessen

Eivissa Salinas

Cavall d’en Borràs is het eerste strand dat je tegenkomt als je het natuurpark Eivissa Salinas op Formentera binnengaat. Aangetrokken door de uitmuntende Ses Illetes, passeren velen Cavall d’en Borràs en merken hem nauwelijks op. Maar het strand, beschermd door een jeneverbessenbos, met zijn ondiepe water en zachte golven, is ideaal voor gezinnen met kinderen. Iets noordelijker ligt het rotsstrand van Carregador. In het zuiden ligt de sa Sequi, een kanaal dat is aangelegd om het water van Estany Pudent naar de zee te leiden. Een ander voordeel van Cavall d’en Borràs is dat het strand slechts 2 km verwijderd is van de haven van La Savina. Vanaf daar kun je zonder vervoer naar het strand lopen.

4. Es Pujols en Sa Roqueta, een stadsstrand en zijn rustige buur

Es Pujols

Es Pujols is het enige stadsstrand op Formentera en biedt daarom ook een voordeel voor degenen die niet het hele eiland willen rondreizen en liever dicht bij hun hotel of appartement zijn. Het zandstrand van Es Pujol strekt zich uit over 690 meter langs de Paseo Marítimo. Hier worden de zandvlakten afgewisseld met rotsachtige gebieden waar de “escars”, de typische kleine huisjes en havens voor vissersboten, zich bevinden. Het is ook de moeite waard erop te wijzen dat het een van de twee eilandstranden is (naast Es Arenals in Migjorn) waar zelfs mensen met beperkte mobiliteit gemakkelijk kunnen genieten van een verfrissende duik tussen 12:00 en 17:00 uur. Heel dichtbij, op 10 minuten lopen naar het westen, ligt het mooie strand van Sa Roqueta, dat schittert met zijn lage bezoekersaantallen en door een duinsysteem van het meer van Pudent wordt gescheiden.

5. Ses Platjetes, de drie “tweelingschalen” van de Tramuntana

Es Caló de Sant Agustí

Drie gezellige en gastvrije kleine stranden in een halfronde vorm vormen de voorkamer van de stad Es Caló de Sant Agustí. Ze waren voorheen bekend als “Platgeta de prop”, “Platgeta d’Enmig” en “Platgeta de més enllà”, genoemd naar hun respectievelijke nabijheid van Es Caló. Het is bereikbaar via houten loopbruggen die een gebied van duinen en een bos van lage jeneverbesbomen doorkruisen. Hun rotsachtige gebieden zijn perfect om te snorkelen. Tussen de drie stranden ligt in totaal 600 meter zandstrand.

6. Cala Saona, het “natuurlijke zwembad” in het westen van het eiland

Cala Saona

Met een lengte van slechts 140 meter maar een grote breedte in het bosrijke binnenland, ziet Cala Saona eruit als een rustig natuurlijk zwembad, beschermd door de lage rotsen. Het turquoise water contrasteert met de roodachtige bodem van de rotsachtige gebieden. Ook het vermelden waard is het unieke hotel, gelegen aan Cala Saona en perfect geïntegreerd in het landschap. Er is ook een duingebied dat ideaal is voor watersporten zoals peddelsurfen, kajakken of snorkelen, of voor een waterexcursie naar de kliffen van Punta Rasa met zijn bijzondere onderwatergrotten. Samen met de nabijgelegen Cap de Barbaria is het de perfecte plek om de romantische zonsondergangen van Formentera te bewonderen.

Lees ook: Menorca – een over het hoofd gezien juweeltje in de Balearen

7. Migjorn, 5 km ‘eindeloos’ zandstrand om jezelf in te verliezen

Migjorn

Dit strand beslaat praktisch het hele zuidelijke deel van het eiland. De opeenvolging van stranden en baaien, onderbroken door rotsen, hebben elk hun eigen naam en directe toegang: Mal Pas, Ca Marí, es Racó Fondo, es Codol Foradat, Playa des Valencians, es Arenals en es Copinar. Beschut tegen de sterke noordenwinden van de Tramuntana, is het de ideale plek voor gezinnen met kinderen. Er zijn ook verschillende restaurants waar je de typische gerechten van het eiland kunt proberen en strandbars waar je kunt genieten van koele drankjes met een spectaculaire zonsondergang.