10 tips om te genieten van het paradijselijke Formentera

10 tips om te genieten van het paradijselijke Formentera

Met slechts 83,2 vierkante kilometer oppervlakte, 69 km kustlijn en een maximale hoogte van 192 meter (de Altiplano de la Mola), is Formentera een rustige en veilige bestemming om op elk moment van het jaar te bezoeken. Geschommeld in de kalme wateren van de Middellandse Zee, is de kleinste van de Pitiusen erin geslaagd zijn kenmerken intact te houden: een wilde natuurlijke schoonheid, beschermd door zijn permanente toewijding aan duurzaamheid, waardoor het de beste bestemming is om los te koppelen… en contact te maken met jezelf

Formentera is een toegankelijk eiland om te fietsen of te wandelen en dankzij een gematigd klimaat en weinig regen is het in elk jaargetijde de ideale plek voor een vakantie. Het eiland heeft een breed scala aan accommodaties, variërend van hotels tot kleine charmante hostels, appartementen of agrotoerisme, wat de integratie van de gast in de landelijke omgeving mogelijk maakt. Dit zijn de 10 tracks om intens te genieten van de schoonheid van het eiland.

Lees ook: 5 dingen om te doen op Menorca

1. Twee vuurtorens, voor magische zonsopgangen en zonsondergangen

zonsondergang formentera

Formentera wordt wakker in het oosten bij de vuurtoren van La Mola (die de inspiratie vormde voor de roman “Hector Servadac” van Jules Verne) en neemt afscheid van het zuidoosten, bij de vuurtoren van Cap de Barbaria, met een roodachtige hemel getint met een spektakel onvergetelijk natuurlandschap op zijn kliffen.

2. Paradijselijke stranden en baaien

stranden formentera

Het eiland onderscheidt zich door stranden en baaien voor elk wat wils. Zijn grote icoon is Ses Illetes, altijd in de wereldtop, maar er zijn ook anderen zoals Cavall d’en Borràs, rustig en wild, of Llevant, met zijn duingebied. Je kan ook genieten van Cala Saona, tussen lage kliffen; Es Pujols en Sa Roqueta, in het noorden; Ses Platjetes, aan de kust van Tramuntana, of Migjorn, het langste zandstrand, met 5 kilometer aan stranden en baaien.

3. Groene routes om te fietsen of te wandelen

Honderd kilometer verdeeld over 32 circuits van met elkaar verweven paden maken Formentera de perfecte setting om te fietsen of wandelen. Onder hen is Route 25 ‘Es Caló de Sant Agustí – El Pilar de la Mola’, die 4 km lang is en te voet in 1,20 uur kan worden afgelegd; Route 10 ‘Sant Francesc – Faro de Barbaria’, die door prehistorische vindplaatsen loopt, en een derde optie is de toren van Es Garroveret, met 9,4 km en de mogelijkheid om dit te voet in 2,45 uur of in 35 minuten met de fiets te doen.

4. Zes stadjes met charme en een eigen identiteit

La Savina, de maritieme toegangspoort, heeft twee havens: vissen en sporten; Sant Francesc, de hoofdstad, biedt een prachtig historisch ensemble rond zijn kerkfort; Sant Ferran, distilleert bohemien; Es Pujols brengt het grootste deel van het hotel- en nachtleven samen; Es Caló de Sant Agustí, betoverend vanwege de uitstraling van een vissersdorp, met zijn oude boothuizen; en tot slot El Pilar de la Mola, beroemd om zijn ambachtelijke markt.

5. Een vogelroute om naar de vogels te luisteren

Een ornithologische route langs de Camí des Brolls, die de omtrek van Estany Pudent omringt. Er is een lineaire route van 4,3 km, met acht panelen die informatie geven over de waarde van het natuurpark Ses Salines, waarin het zich bevindt. En een observatiescherm om een ​​gebied te bewonderen waar 200 soorten trekvogels zijn geregistreerd.

6. Vijf verdedigingstorens geïntegreerd in het landschap

formentera

De vijf torens werden in de 18e eeuw gebouwd om piratenaanvallen vanuit Noord-Afrika te volgen en halverwege de 19e eeuw stopten ze met het vervullen van de missie waarvoor ze waren gemaakt. Vier ervan bevinden zich op het eiland: Sa Gavina, des Garroveret, Pi des Català (de enige die op zaterdag gratis te bezoeken is) en Punta Prima. En de vijfde, sa Guardiola, op het noordelijke eilandje s’Espalmador.

7. Ses Salines, een erfenis van het natuurpark uit het verleden van de zoutindustrie

Beschermd als natuurpark sinds 2001 en gedeeltelijk werelderfgoed sinds 1999, beslaan ze zo’n 3.000 hectare land en 14.000 hectare zee, tussen Formentera en Ibiza. Ses Salines is de trouwe getuigenis van de zoutindustrie, waarvan de exploitatie een eeuw duurde, tot 1984. Het omvat ook twee lagunes (Estany Pudent en Estany des Peix) en drie verdedigingstorens. In het Can Marroig Interpretation Centre kom je meer te weten over de hele geschiedenis ervan.

8. Een reis naar het megalithicum vanwege de archeologische sporen

Formentera herbergt het belangrijkste megalithische monument van de Balearen: Ca na Costa, een begraafplaats uit de bronstijd (tussen 2040 en 1600 voor Christus). Maar de drie naar het zuidoosten zijn ook erg belangrijk (Cap de Barbaria I, II en III) en Can Blai, in de buurt van Es Caló, overblijfselen van een Romeinse versterkte constructie (3e en 4e eeuw voor Christus), met een vierkante plattegrond met een toren op elke hoek.

9. Zeven markten en straatmarkten om van te genieten

hippiemarkt formentera

Van mei tot begin oktober verleidt Formentera bezoekers met een half dozijn markten en rommelmarkten. De belangrijkste is de La Mola Artisan Market (open op woensdag en zondag van 16.00 tot 22.00 uur), met livemuziek. Ook zijn er twee in Sant Ferran (ambachtelijk en artistiek), en de markten Sant Francesc, La Savina en Es Pujols, en het Antoni Tur Gabrielet Artisan Centre (Sant Francesc).

Lees ook: Vijf redenen om de Azoren te bezoeken

10. Slow food gastronomie met Km0 producten

eten Formentera

Formentera waardeert zijn traditionele keuken met inheemse producten zoals Peix Sec, honing, gedroogde vijgen, biscuit, vloeibaar zout. Allemaal streekproducten om gerechten te bereiden die net zo lekker zijn als de Boerensalade, de Frit de polp, de Calamars a la bruta of de Sofrit pagès. Dit alles, gecombineerd met de wijnen van de enige twee wijnhuizen: Terramoll en Cap de Barbaria. De ervaring wordt gecompleteerd met de “Formentera Slow Food”-kaart, die 16 plaatsen aangeeft, verspreid over het eiland, waar je deze locale producten kunt kopen.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie