De lekkerste locale producten van Formentera

De lekkerste locale producten van Formentera

Formentera staat in tegenstelling tot Ibiza bekend als een vakantiebestemming voor rustzoekers. Langs de 69 km lange kustlijn geen hoogbouw en discotheken, slechts azuurblauw water en witte strandzanden. Het eiland biedt een verrassend rijk aanbod aan landschappen en veel activiteiten voor jongeren en volwassenen. Ook op culinair gebied komen de smaakpapillen van toeristen aan hun trekken met de nodige versnaperingen en lekkernijen die lokaal geproduceerd worden, waaronder honing, wijn, vijgen, kaas, ‘bescuit’ – gedroogd brood, peix sec (gedroogde vis), vloeibaar zout en kruidenlikeur waaronder ‘frigola’ (tijm). Tot de traditionele recepten behoren ensalada payesa (boerensalade met stokvis), frit de polp (gebakken octopus) en sofrit pagès (een stoofpot van vleessoorten met aardappelen en saffraan).

Lees ook: Local food op Tenerife: tips voor fijnproevers

Peix sec

Het drogen van vis is een zeer oude traditie op het eiland, sinds mensenheugenis passen de vissers van Formentera deze techniek toe. Zij varen uit met hun ‘llauts’ – een traditionele visserboot – en na de visvangst wordt deze urenlang in pekel of zout gelegd en opgehangen om in de wind en zon te drogen. Op Formentera zie je vaak vis hangen aan de takken van een zevenboom (sabina) die op overal op Formentera groeien. In onder meer het vissersdorpje Es Caló de Sant Agustí en Torrent de S’Alga kun je deze traditie leuk fotograferen. Souvenir tip: peix sec is ook in glazen potten met olijfolie te koop.

Peix sec

Wijn

Formentera heeft twee wijngaarden: Cap de Barbaria en Bodega Terramoll Op weg naar de Faro de la Mola vuurtoren passeer je wijngaard Terramoll waar familie Arantxa Moll met veel toewijding aan het maken van zes bijzondere wijnen. Op maandagen, dinsdagen, donderdagen vrijdagen tussen mei en september worden er rondleidingen inclusief proeverijen georganiseerd Formentera is een eiland met een hele eigen signatuur, dit proef je ook terug in de wijnen. Veel zon, weinig regen en een zilte bries geeft de druif een minder zoete smaak dan de meeste Spaanse wijnen. www.terramoll.es en www.capdebarberia.com

Honing

Een van de bekendste merken is Es Morer dat zowel tijm als rozemarijnhoning maakt en in vele winkels op het eiland te koop is.

Vloeibaar zout – het witte goud

Voordat het toerisme de belangrijkste bedrijfstak op Formentera werd, was die plek ingenomen door zoutwinning. Het Ses Salines natuurgebied met zoutmeren staat op het Unesco Werelderfgoedlijst. Posidonia zout heeft het voordeel dat het een zeer laag natriumgehalte heeft. Het vloeibare zout Lico Puro de Sal de ses Salines is overal op het eiland in supermarkten en markten te koop in flessen met een spraydop. Nadere info hier.

ensalada payesa

Flaó toetje

Een van de populairste en meest traditionele gerechten op het eiland is ensalada payesa – een boerensalade met als belangrijkste ingrediënten verschillende soorten gedroogde vis, rode en groene paprika, tomaten en droog brood. Andere geliefde gerechten zijn Calamares a la bruta (inktvis), frit de bestiar (lamskoteletten) en Calamars a la bruta (inktvis).
Een favoriet nagerecht is Flaó, een cheesecake van verse kaas en munt en greixonera, een zoet broodje in de vorm van een slakkenhuis. Recepten staan in de Gastronomie folder.

Slow food

Het verkeersbureau heeft een kaart van het eiland gemaakt met daarop aangegeven waar lokale producten zoals fruit, vlees, vis, olijfolie, wijn en groenten gekocht kunnen worden.

Lees ook: De gastronomie van de Canarische Eilanden: waar Europa, Afrika en Amerika elkaar ontmoeten

Gastronomisch weekend

Ieder jaar worden op Formentera het eerste weekend van mei en oktober gastronomische weekend georganiseerd waar deelnemende restaurants menu’s samenstellen voor 20, 25 en 30 euro, waarbij uitsluitend lokale producten gebruikt worden.