8 x doen op de Azoren

8 x doen op de Azoren

De Azoren archipel bestaat uit negen verschillende – maar even betoverende – eilanden, gelegen in de Atlantische Oceaan tussen Portugal, waarvan ze deel uitmaken, en Noord-Amerika. Ooit gedacht dat ze deel uitmaakten van het legendarische verloren continent Atlantis, werden ze in de 15e eeuw ontdekt door Portugese zeevaarders op weg naar de Nieuwe Wereld en werden ze de schakel tussen Europa en Amerika. Tegenwoordig bieden ze een scala aan onvergetelijke vakantie-ervaringen, waaronder walvissen en dolfijnen spotten, wandelingen in de natuur, fascinerende UNESCO-plekken, donkere zandstranden, geothermisch verwarmde baden, prachtige tuinen, fantastisch eten – zoals de lokale specialiteit cozido, die in vulkanische stoomopeningen wordt neergelaten om zes uur te koken – en uitstekende lokale wijnen. Doe inspiratie op voor je volgende vakantie naar de Azoren. Dit is waar je naar uit kunt kijken op elk eiland:

Lees ook: Insider-tips voor de stranden op Lanzarote

Activiteiten in overvloed op São Miguel – het Groene Eiland

Het grootste eiland van de Azoren is een groen en vruchtbaar paradijs, met een bergachtig landschap waar je kunt genieten van activiteiten op het land, zoals fietsen, wandelen, jeepsafari’s en paardrijden, plus watersporten zoals surfen, kanoën, zwemmen in rotspoelen, en niet te vergeten prachtige mogelijkheden om walvissen en dolfijnen te spotten.

Zon en zandstranden op Santa Maria – het gele eiland

Santa Maria, ook wel het ‘eiland van de zon’ genoemd, is de warmste regio van de Azoren. Het centrale bergachtige gebied is zwaar bebost, met een overvloed aan planten, terwijl de dramatische kliffen zich in de oceaan storten. In het zuiden ligt Blue Flag Praia Formosa – een van de beste stranden van de Azoren met zijn glorieuze witte zand – evenals het fascinerende natuurreservaat Baia da Praia. 

De oudste stad van de Azoren op Terceira – het seringeneiland

Terceira

Hier kun je het landelijke eilandleven en de intrigerende geschiedenis ervan en ontdekken, inclusief het verhaal van het 15e-eeuwse Angra do Heroismo, dat op de UNESCO-lijst staat, terwijl je geniet van de ongewone landschappen van Terceria. Verken de intrigerende zwarte vulkanische poelen van het lilac eiland en proef de lokaal geproduceerde kaas en wijn. 

Zoete lekkernijen en een stap terug in de tijd op Graciosa – het Witte Eiland

Stap terug in de tijd op het pittoreske witte eiland, waar eeuwenoude tradities bewaard zijn gebleven. Bekend om zijn windmolens, traditionele taarten (‘Queijadas da Graciosa’, een zoet gebak gemaakt in Praia) en lokale wijn en kaas, is er ook de prachtige Furna do Enxofre – een indrukwekkende lavagrot, toegankelijk via een smalle trechter. Dit vulkanische fenomeen maakt deel uit van een veel grotere caldera waarvan de vruchtbare gronden kunnen worden verkend via een 9 km lange rondwandeling.

Zuivel lekkernijen en het landelijke leven op São Jorge – het bruine eiland

De thuisbasis van 20.000 melkvee, bezoekers kunnen werkende boerderijen bezoeken en genieten van de bescheiden kaasfabriek om de kenmerkende cheddar-achtige kaas van São Jorge te proeven. Dit is een eiland om te wandelen, om de kleine nederzettingen op de fajãs (kleine vlaktes die oorspronkelijk zijn ontstaan ​​door landverschuivingen) langs de kust met de auto te verkennen, om het adembenemende landschap te bewonderen en om de twee kleine havensteden Velas en Calheta te bezoeken.

Walvissen spotten en bergtoppen op Pico – het grijze eiland

Pico Alto

Pico, beroemd om het spotten van walvissen, is het op een na grootste eiland van de archipel en wordt gedomineerd door de vulkaan ‘Pico Alto’ – het hoogste punt van Portugal op 2.351 meter. Avontuurlijke reizigers kunnen naar de top van de berg Pico klimmen om te genieten van een spectaculair uitzicht over de centrale eilanden van de archipel.

Vulkanische kraters op het kosmopolitische Faial – het Blauwe Eiland

Gedomineerd door de ongelooflijke vulkanische krater, Caldera – toegankelijk via een tunnel aan de zijkant – is Faial het ideale eiland voor enthousiaste wandelaars en botanici. Van half juni tot augustus is het eiland een rel van blauw als de heggen, vol met hortensia’s die oorspronkelijk uit China en Japan zijn geïmporteerd, in bloei komen. De kosmopolitische haven van Horta, met zijn vele bars en restaurants, is een uitstekende uitvalsbasis om de eilanden Pico en São Jorge te bezoeken.

Faial

Lees ook: De leukste bezienswaardigheden op Santorini

Prachtig Flores en Corvo – de tuin van de Atlantische Oceaan en het zwarte eiland

Ga naar misschien wel de mooiste eilanden van de Azoren: verken op Flores wandelpaden omzoomd door hortensia’s die leiden naar watervallen en groene valleien en wandel langs de meest westelijke kustlijn van Europa. Op het kleine Corvo is het mooie dorpje Vila Nova do Corvo de enige nederzetting, de thuisbasis van 488 mensen, met weelderige, vruchtbare velden en een doolhof van geplaveide straatjes en traditionele stenen huizen – elk pad geeft de geschiedenis en ontwikkeling van Corvo en zijn mensen weer .