Insider-tips voor de stranden op Lanzarote

Playa de las Conchas la graciosa

Het Canarische eiland Lanzarote wordt geteisterd door een eigenwijs cliché: velen geloven dat het vulkanische eiland alleen zwarte stranden heeft. Sommige zijn eigenlijk opgebouwd uit fijngemalen lava die zich als een kunstwerk tussen steile rotsen en zachte golven nestelt. Om te zwemmen vindt je echter ook een grote verscheidenheid aan kuststroken met wit zand en lichte kiezelstenen. Ze laten het blauw van de Atlantische Oceaan echt schijnen – bijna zoals in het Caribisch gebied. Je hebt de keuze tussen kilometerslange stranden, maar ook zeer originele baaien. Hier zijn onze insider-tips voor op het strand:

Lees ook: Eilandhoppen in Italië: de pareltjes

Natuurlijke schoonheid in het zuiden

Playas de Papagayo Lanzarote
Playas de Papagayo

De tot 400 meter lange Playas de Papagayo bij de toeristenplaats Playa Blanca in het zuiden van Lanzarote is niet langer een echte insider tip, maar wordt nog steeds beschouwd als de mooiste van het eiland. De zeven windstille baaien, omlijst door machtige rotsen, staan ​​allemaal onder bescherming van de natuur. Kristalhelder, turkoois water van de beste kwaliteit en licht, schoon zand getuigen van de inzet voor het milieu rond het gebied Monumento Natural de los Ajaches, waar de stranden zich bevinden. Omdat je moet betalen om te parkeren, is het niet te druk.

Het Wildere Westen

Playa de Famara
Playa de Famara

Een van de strandhighlights in het zuidwesten van Lanzarote is de baai van El Golfo onder het gelijknamige vissersdorpje. Vanwege de sterke stroming moet je hier niet gaan zwemmen, maar in plaats daarvan genieten van het unieke uitzicht op de beroemde neongroene lagune midden in het pikzwarte lavazand. De voormalige vulkanische krater is een van de meest spectaculaire bezienswaardigheden op het eiland.

Playa de Famara verder naar het noordwesten is met meer dan zes kilometer het langste strand van Lanzarote. Er is een goede reden dat vooral surfers hier te vinden zijn: zwemmers moeten in ondiep water blijven en oppassen voor onderstromen. Voor lange wandelingen bij eb en uitgebreid zonnen zijn er echter nauwelijks betere en vooral relaxte plekken op het eiland.

Het rustige Noorden

Mirador del Río
Mirador del Río

Bij Caletón Blanco, de naam zegt het al: het ongeveer een halve kilometer lange strand bij het vissersdorp Órzola wordt gekenmerkt door sneeuwwit zand, in contrast met zwarte lavarotsen. Het is landelijk gelegen, maar heeft ook parkeerplaatsen en strandtentjes.

La Cantería of Playa de Atrás betekent zoiets als “achterstrand” en ligt verscholen onder de kliffen van Órzola. Door de sterke branding komen surfers hier vooral samen.

Playa El Risco is alleen te voet of per boot te bereiken, onder het uitkijkpunt Mirador del Río. De afdaling van ongeveer een uur vanaf het geïntegreerde platform van César Manrique in de berg is intens, maar de moeite waard: je wordt beloond met een bijna verlaten, helder strand en prachtige uitzichten.

Playa de la Garita in het vissersdorp Arrieta biedt meer dan 800 meter fijn, goudkleurig zand voor een rustige haven op de achtergrond.

Playa de Las Conchas
Playa de Las Conchas La Graciosa

En die natuurlijke schoonheden mogen vakantiegangers ook niet missen: tijdens het eilandhoppen op Lanzarote’s kleine zusje La Graciosa, op slechts 20 minuten varen van Órzola, wachten enkele heerlijk rustige, witte stranden op strandliefhebbers: bijvoorbeeld Playa de Las Conchas, eenzaam tegenover het eiland van Montaña Clara. Het anderhalve kilometer lange Playa El Salado, Playa Francesa en de stranden La Cocina, Lambra en Caleta de Arriba. Ze zijn allemaal alleen te voet bereikbaar.

Lees ook: De mooiste wandelroutes op de Canarische Eilanden

Familiestranden in het oosten

Playa del Reducto
Playa del Reducto

De verbazingwekkend rustige stranden in de toeristische centra van de oostkust bieden daarentegen de beste voorwaarden voor gezinsvakanties met kinderen met hun fijne, lichte zand, beschutte baaien en – waar nodig – golfbrekers. Tot de mooiste behoren Playa Grande/Blanca, Playa de Matagorda, Playa Chica, Playa de los Pocillos en El Baranquillo in Puerto del Carmen, El Reducto (hoofdstrand van Arrecife) evenals Las Cucharas, Ensenada de las Caletas, Los Charcos en tal van andere witte stranden aan de Costa Teguise. Tip: Een mooie wandeling, waarbij strandlopers talrijke lichte zanderige en zelden bezochte baaien passeren, leidt ongeveer 20 kilometer langs de kust van Puerto del Carmen naar Arrecife.