9 x Indonesische Streetfood

9 x Indonesische Streetfood

In Indonesië is de straat de keuken, waar koks de hele dag een vuur laten branden en het eten net zo gevarieerd is als de natie zelf. Indonesische streetfood verkopers die bekend staan ​​als ‘kaki lima’ zijn overal te vinden, van de grote steden tot vervallen dorpen en afgelegen bergpassen. Warung is het alomtegenwoordige en no-nonsense antwoord van Indonesië op de cafécultuur, gelegen op vrijwel elke hoek. De beste manier om de smaak van een land te proeven, is door het te eten. In dit artikel geven we je negen van de beste en bekendste culinaire traktaties. Als je naar Indonesië reist, zijn er tal van lekkernijen in petto. Selamat makan!

Lees ook: 10 Balinese gerechten die je moet proberen tijdens je vakantie

1. Nasi Goreng

Deze lokale basis moet worden geprobeerd als je van plan bent om Indonesië echt te proeven. Letterlijk wat ‘gebakken rijst’ betekent, wordt nasi goreng gekookt in gigantische, rookzwarte woks langs de weg en in restaurants in de hele archipel, samen met uien, knoflook, chili, ei en kruiden. Nasi Gila (wat letterlijk ‘gekke rijst’ betekent) heeft nog meer heerlijke ingrediënten in de ketel. Geserveerd met knapperige kroepoek en een frisse salade, is dit een goedkope en vrolijke streetfood met een lekkere twist.

2. Martabak

Martabak is zo lekker dat het gewoon slecht voor je moet zijn. Boter, chocolade, eieren en bloem worden gemixt. Vervolgens worden er noten, koekjes of Toblerone toegevoegd voordat het geheel in twee wordt gevouwen om een ​​doorweekte, druipende mat van kleverige en bevredigende goedheid te vormen. Er is een hartige versie, maar laat je niet misleiden door de choco-vrije buitenkant; het zit vol boter.

3. Kelapa Muda

Wat is er mooier dan witte zandstranden, een warme bries in je gezicht en het geluid van oceaangolven die zachtjes op de kust kabbelen? Nou, wat dacht je van een verse kokosnoot om van te nippen terwijl je geniet van het landschap? Kelapa Muda (jonge kokosnoot) is de perfecte metgezel voor Indo-avonturen; cool, verfrissend en typisch tropisch. Deze gezonde en eenvoudige snack is overal verkrijgbaar in heel Indonesië.Eén slok met de ogen dicht en je zweert dat je die oceaangolven kunt horen roepen.

4. Warteg

Elke keer dat je deze samentrekking van ‘Warung Tegal’ boven de deur in Indonesië ziet verschijnen, kun je er zeker van zijn dat je een van de meest alomtegenwoordige plekken van Indonesië hebt gevonden; een veelzijdige eetgelegenheid. Warteg is geschikt voor een breed scala aan smaken. Van pittige gekookte eieren tot gegrilde kip, gebakken groenten, gekookte vis, gestoofd rundvlees of gebakken soja en kruiden; Warteg biedt een oneindige keuze. Probeer de tempe oreg met ikan tongkol en wat groenten voor een unieke Javaanse smaak explosie. Kun je niet beslissen wat je wilt eten voor ontbijt, lunch of diner? Ga gewoon naar de lokale Warteg en je hebt keuze genoeg.

nasi Padang

5. Cincau

Cincau wordt gekoeld geserveerd in een kom of glas, alleen of met fruit, maar ook gebruikt in bubble tea. De gelei zelf heeft een licht bittere smaak; een lavendelsmaak, met een doorschijnende donkerbruine kleur. Zoals altijd in Indonesië, wordt de drank aanzienlijk gezoet met suikerachtige roomsiroop. Cincau-winkels komen veel voor in de drukke stadsstraten van Jakarta, terwijl je in landelijke gebieden eerder de drank ziet die wordt gemaakt en geserveerd vanuit de draagbare keuken van een reizende straatverkoper, vergezeld van het gerinkel van een bel, een zingende zangstem en een brede, tandeloze glimlach.

6. Gado-gado

Zo goed dat ze het twee keer hebben genoemd; Gado-Gado is een pittige pindasaus met knapperige verse groenten – een vegetarische streetfood special die altijd in de smaak valt. Vegetarisch eten is niet altijd meteen duidelijk in de straten van Indonesië, met vleesgerechten die over het algemeen in de schijnwerpers staan. Als je een vegetariër bent, of als je gewoon een tijdje vlees wilt overslaan, is Gado-Gado een uitkomst. Zo fris, pittig en relatief caloriearm als het is, wordt de naam al snel een uitroep om de smaak te omschrijven: “mmm … Gado-Gado!”

7. Zeevruchten

Met een gevulde oceaankast voor de deur, zijn zeevruchten hier een specialiteit. Vis in alle soorten en maten en schaaldieren zijn te vinden op de borden, barstend van een scala aan specerijen, kruiden
en pittige saus, gehuld in de delicaat rokerige smaak van kokos en bamboe van een strandbarbeque. Je hebt pas vis geprobeerd als je het vers uit de zee hebt geproefd en geserveerd met pittige sambalsaus. Nergens vind je zeevruchten zoals Indonesië.

8. Mie

Soms hebben we op vakantie allemaal wat mie nodig. In Indonesië betekent mie noedels. En noedels kunnen veel verschillende dingen betekenen, afhankelijk van waar je bent en wie er kookt. Mie Aceh, Mie Ayam, Mie Godog, Mie Ramen; de lijst gaat verder. Op de tweede plaats na rijst als dagelijkse standaard, zijn noedels hier in allerlei soorten en maten, met een hele reeks steden en provincies die hun unieke kijk op deze klassieke Aziatische keuken aanbieden. 

Lees ook: Maleisië: een paradijs voor liefhebbers van streetfood

9. Nasi Padang

Hoog op de culinaire bucketlist zou Nasi Padang moeten staan ​​- een kookstijl uit zijn gelijknamige geboortestad in West-Sumatra, waar heerlijk vlees, zeevruchten, groenten en kruiden worden gemarineerd in sauzen van kokos, chili en kruiden; deze alomtegenwoordige keuken is zo populair dat het in vrijwel elke uithoek van het land wordt verspreid. Probeer de Sapi Rendang en je kunt besluiten om voor altijd te blijven.