Maleisië: een paradijs voor liefhebbers van streetfood

Maleisië: een paradijs voor liefhebbers van streetfood

Net als Maleisië zelf staat de keuken van het land bekend om zijn diversiteit. Het weerspiegelt het turbulente verleden van het land, omdat migratie, kolonisatie en de ligging langs oude handelsroutes altijd de gastronomische cultuur hebben beïnvloed. De keuken wordt vooral gekenmerkt door Maleisische, Indiase, Chinese, Europese en Midden-Oosterse invloeden. Rijst of noedels vormen het hart van elke maaltijd. Specerijen zoals de hot chili pasta Sambal of de garnalenpasta Belacan zorgen voor unieke smaakervaringen. Meestal wordt het eten gekookt en verkocht in straatstalletjes, waardoor Maleisië een ideale bestemming is voor liefhebbers van streetfood.

Lees ook: 9 x Indonesische Streetfood

George Town – het streetfood bolwerk van Maleisië

Maleisië streetfood

Een van de bekendste culinaire hotspots is George Town op het eiland Penang. De stad staat tot ver buiten de landsgrenzen bekend om haar uitstekende keuken. Chulia Street, dat vanaf de late namiddag verandert in een grote foodcourt in de buitenlucht, is een mekka voor liefhebbers van streetfood. Ongetwijfeld het beroemdste gerecht op het eiland is Asam Laksa, een pittige zure noedelschotel geserveerd met een soep op basis van tamarinde. De heerlijke dagschotel van Penang, genoten te midden van de unieke eetstalletjessfeer, zorgt voor een bijzondere reiservaring. George Town staat sinds 2008 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Kuching – kleurrijke eetcultuur op het eiland Borneo

Laksa Sarawak

Streetfood is ook een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven in Kuching, de hoofdstad van de staat Sarawak op het eiland Borneo. De culinaire cultuur van Sarawak is heel anders dan de regionale keuken van het Maleisische schiereiland, omdat het minder pittig is. Vooral bekend is Laksa Sarawak, een aromatische kokosmelksoep met kip, omelet, taugé, garnalen en koriander. De oever van de rivier is een populaire ontmoetingsplaats met een schilderachtig uitzicht op Astana Palace. Slenterend langs de waterkant tussen de vele kraampjes, mag nog een lokale traktatie niet ontbreken: Kek Lapis. De kleurrijke cakejes gemaakt van verschillende gekleurde deeglagen zijn verkrijgbaar in talloze smaken – van kokos tot koffie tot kaneel. Het zoete gerecht wordt traditioneel vooral geserveerd bij vieringen zoals het einde van de vastenmaand Ramadan, met Kerstmis of op verjaardagen.

Cameron Highlands – meer dan alleen thee

De Cameron Highlands in het noordwesten van de staat Pahang staan ​​vooral bekend om hun eindeloze groene theeplantages. Naast de populaire warme drank biedt de regio ook vele andere smakelijke specialiteiten. De Golden Hills Weekend Night Market tussen Brinchang en Tanah Rata is een must-see als je door de hooglanden reist. Thee wordt er niet alleen als drank geserveerd, maar ook gebruikt om een ​​bepaalde specialiteit te bereiden. Zogenaamde thee-eieren worden zowel in thee als in kaneel gekookt. Dit geeft het gerecht een unieke smaak die doet denken aan de kerstklassieker peperkoek. Nog een hoogtepunt: vanwege de klimatologische omstandigheden groeien zelfs aardbeien in de Cameron Highlands – uniek in heel Maleisië. Als toetje is het de moeite waard om op de markt te genieten van een verfrissend aardbeiensap of een koel aardbeienijs.

Kuala Lumpur – streetfoodparadijs in de metropool

streetfood Kuala Lumpur

Nergens anders in het land kun je de diverse culinaire invloeden van China en India zo goed ervaren als in de hoofdstad Kuala Lumpur. Een echte hotspot voor streetfoodfans is de Taman Connaught Night Market in de wijk Cheras. De markt zou op ieders to-do-lijstje moeten staan, want met een lengte van twee kilometer is het een van de grootste avondmarkten van Maleisië. Vooral in de vroege avond gaan de lokale bevolking en toeristen erheen om het gehemelte te prikkelen. Van satéspiesjes tot curry mee of rojak, een fruitsalade in een donkere saus op basis van vispasta, suiker, chilipeper en limoensap – er is voor ieder wat wils.

Lees ook: Samoa: een paradijs voor foodies

Malakka – een dromerig decor voor het Maleisische nationale gerecht

Nasi Lemak

Op een culinaire reis door Maleisië mag één ding niet ontbreken: het nationale gerecht Nasi Lemak. De basis van de populaire klassieker is rijst gekookt in kokosmelk en pandanbladeren. Traditioneel wordt nasi lemak geserveerd met gebakken ansjovis, geroosterde pinda’s, gesneden komkommer, een hardgekookt ei en vurige sambal. De maaltijd wordt nog rijker met gebakken kip, curry of een pittige vleesstoofpot genaamd rendang als bijgerecht. De specialiteit wordt op bijna elke straathoek verkocht en is verpakt in krantenpapier of bananenbladeren in de vorm van een piramide. Ga voor een bijzonder smakelijke nasi-lemak naar Jonker Street Night Market in Malakka, een van de mooiste steden van Maleisië.