Samoa: een paradijs voor foodies

Samoa: een paradijs voor foodies

Door in lockdown te gaan, is de avontuurlijke chef-kok overal ter wereld naar boven gekomen. Van vers gebakken bananenbrood tot handgemaakte pasta, verveling in quarantaine heeft de verbeelding van de foodie geprikkeld. “Wat voor soort keuken kan ik hierna koken?” vraag je je misschien wel af. Welnu, hier ligt het antwoord op hun vraag: de Samoaanse keuken!

Lees. ook: Ervaar Nieuw-Zeeland op een authentieke manier

‘Fa’a Samoa’

Koken is ingebed in de Samoaanse culturele levensstijl of ‘Fa’a Samoa’ – de Samoaanse manier. Speciale bovengrondse ovens genaamd “umu”, gebouwd van hete vulkanische stenen, worden traditioneel drie keer per dag gelegd om maaltijden te bereiden voor het hele gezin of dorp. Voedsel dat met deze eeuwenoude gewoonte wordt gebakken, meestal varkensvlees of vers gevangen zeevruchten, wordt gesmoord met kokosroom en gerookt om de smaak van de tropen te proeven. Er zijn meerdere mogelijkheden om de smaken van de umu te proberen: het bijwonen van een Fiafia-avond (culturele avond) die één keer per week wordt georganiseerd door de meeste resorts op de eilanden of stoppen voor de lunch in het Samoa Cultural Village, waar je kunt proberen om op traditionele wijze te koken.

umu Samoa

Authentieke Samoaanse smaken

Authentieke Samoaanse smaken zijn afkomstig van lokaal geteelde producten, zoals tropisch fruit en groenten en sappig vlees. Zeevruchten rechtstreeks uit de oceaan worden verkocht op de vismarkt van Apia, maar de bezoekers van het eiland kunnen hun eigen hengel uitwerpen en hun diner vangen met een eenmalige gecharterde visreis op de turquoise oceaan.

Een favoriet onder zowel hongerige reizigers als de lokale bevolking is Palusami, een gebakken kokoscrème gekookt in tarobladeren. Oka is ook een veel genoten Samoaanse maaltijd, waarbij rauwe vis wordt gemarineerd in een smakelijke saus van kokoscrème, citroensap, chili en uien. Meer avontuurlijke gasten die Samoa in oktober of november bezoeken, kunnen genieten van Palolo. Palolo wordt beschouwd als een zeldzame traktatie en is een zeeworm die is verzameld in netten tijdens de Palolo Rise en ofwel rauw wordt gegeten, of met gebakken ei, gekookt in
kokosmelk en uien of gebakken tot brood.

Lees ook: De Cookeilanden – een klein paradijs in de Stille Zuidzee

Kokosnoot als basis van veel Samoaanse gerechten

Het is niet verwonderlijk dat de basis van veel Samoaanse gerechten de kokosnoot is die overal op de eilanden te vinden is, inclusief veel stalletjes langs de weg, naast andere verfrissende snacks en barbecuemaaltijden – een welkome aanblik na een dag verkennen met de auto, fiets of te voet. Bovendien is het een geweldige manier om de vriendelijke en relaxte lokale bevolking te ontmoeten die deze kraampjes op de eilanden Upolu en Savai’i runnen.

Of je nu een Samoaans recept voor jezelf wilt proberen of gewoon wilt dromen over post-pandemische feesten, het is de moeite waard om je volgende reis naar het ultieme tropische eilandparadijs voor fijnproevers te plannen.