5 redenen voor een vakantie naar de Faeröer eilanden

5 redenen voor een vakantie naar de Faeröer eilanden

Met zijn overvloed aan natuur en dieren in het wild, ruige kliffen en woest weer, plus een bevolking van slechts 50.000 (samen met 80.000 schapen), zijn de Faeröer eilanden de perfecte plek om echt even weg te zijn van zowel de drukte als de zorgen van de moderne wereld.

Het landschap van deze afgelegen archipel – gelegen halverwege tussen IJsland en Noorwegen en ten noorden van Schotland – heeft een buitenaards gevoel, waar je kunt wandelen, vogels kijken, vissen en avontuurlijke sporten kunt beoefenen in de meest frisse zeelucht. Ondertussen biedt de hoofdstad van het eiland gezellige restaurants, bars en cafés waar je kunt ontspannen en een praatje kunt maken met de vriendelijke lokale bevolking.

Een bezoek in 2021 helpt je gegarandeerd uit te schakelen en te genieten van de stilte op een van de meest vredige plekken op aarde. Hier zijn 5 redenen voor een vakantie naar de Faeröer eilanden.

Lees ook: Ontdek de magie van het eiland Comino

1. Eilandhoppen

Met maar liefst 18 eilanden is eilandhoppen ideaal op de Faeröer eilanden. Welke van de 18 eilanden je ook bezoekt, er is altijd iets opmerkelijks te zien – zelfs de enige gevangenis van het eiland, gelegen in Mjørkadalur (mistvallei), kijkt uit over de lengte van een fjord! 

Sommige plaatsen op de Faeröer hebben de afgelopen jaren een toename van het aantal bezoekers meegemaakt. Hoewel deze plaatsen nog steeds ontzagwekkend en adembenemend zijn, raden we aan om naar minder bezochte plaatsen te gaan. 

2. Bezoek de meest afgelegen James Bond-filmlocatie ooit

De langverwachte 25e James Bond-film, ‘No Time to Die’, werd gedeeltelijk gefilmd op het eiland Kalsoy, bekend om zijn kronkelende wegen, diepe valleien en ook de Vuurtoren van Kallur, hoog op een steile klif op de top van het eiland. Wandelaars maken de tocht naar de vuurtoren vanuit het dorp Trøllanes. Kalsoy strekt zich uit over 18 zeer ruige kilometers, met vier dorpen en ongeveer 150 inwoners. Er is daar weinig behalve het dramatische landschap, waardoor het de perfecte plek is om je voor de wereld te verstoppen. In 2021 kun je een James Bond Sightseeing Tour maken en je een weg banen door de filmlocaties, onder leiding van een gespecialiseerde gids.

3. De op een na langste autotunnel ter wereld is geopend

Zes jaar in de maak, verbindt de nieuwe onderzeese tunnel drie locaties op Streymoy en Eysturoy met elkaar en verkort aanzienlijk de reistijd rond de Faeröer eilanden. De Eysturoytunnel, die in december 2020 werd geopend, is de op een na langste onderzeese tunnel voor voertuigen ter wereld en de enige tunnel ter wereld met een rotonde! Bovendien toont de rotonde een boeiend kunstwerk, een lichtinstallatie van de Faeröerse kunstenaar Tróndur Patursson.

4. Een andere cultuur om te ontdekken

De mensen van de Faeröer eilanden zijn buitengewoon trots op hun cultuur en taal. Maar trots op alles wat typisch Faeröers is, komt ook tot uiting in de eeuwenoude tradities van breien, botenbouwen en zelfs de bouw van stevige huizen met daarop een grasdak. Het mag dan een uitstervende traditie zijn in andere delen van Europa, maar op de Faeröer eilanden is het dragen van de nationale klederdracht bij speciale gelegenheden vandaag de dag nog net zo levendig als altijd. Terwijl je rond de eilanden reist, kom je een aantal volksmusea tegen die vol ontroerende verslagen staan ​​over hoe de Faeröerse bevolking ooit in hun levensonderhoud voorzag, over hoe het leven door de eeuwen heen is veranderd en over hun traditionele ambachten. Natuurlijk vind je er ook kunstgalerijen en andere musea, lokale ambachtswinkels en kerken, zowel oud als nieuw.

Lees ook: Kreta als een local: 7 tips

5. Ervaar de onvergetelijke smaak van enkele van ’s werelds beste verse producten.

New Nordic Food – De hoge kwaliteit van veel Faeröerse ingrediënten is grotendeels te danken aan de langzame groeiomstandigheden die zo ver naar het noorden heersen. Door een koud klimaat kan de vegetatie alle voedingsstoffen uit de bodem halen voordat ze door de schapen van de eilanden worden geconsumeerd. Dit helpt om bijzonder smaakvol biologisch vlees te produceren, waarvan een deel aan de lucht wordt gedroogd om de Faeröerse delicatesse te worden, skerpikjøt. Faeröerse kabeljauw, bijvoorbeeld, staat over de hele wereld bekend om zijn sappige textuur. De eilanden produceren ook een grote hoeveelheid gekweekte zalm en een beperkte hoeveelheid schelpdieren en kreeft voor de export; ze worden door veel restaurants met Michelinsterren beschouwd als een van de beste ter wereld en krijgen terecht een prominente plaats op hun menu. Kortom, denk aan een symfonie van smaken, geluiden, geuren en kleuren – allemaal natuurlijk geïnspireerd door de Faeröerse natuur en tradities.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie