10 ongelooflijke dingen over IJsland

10 ongelooflijke dingen over IJsland

Om extreem vreemde dingen te ervaren, hoef je alleen maar een vlucht naar IJsland te boeken. Ijsland heeft een bijzonder landschap en de sfeer is er een die je nergens anders kan ervaren. Sommige kenmerken van IJsland lijken echt zo “vreemd” dat zelfs buitenaardse wezens versteld zouden staan…

Lees ook: 15 redenen om Ibiza te bezoeken

Er stinkt iets in IJsland

Een heel bijzondere IJslandse lekkernij is “Hákarl” – dit is het gefermenteerde vlees van de Groenlandse haai. Door de zeer intense smaak en geur kan de consumptie van “Hákarl” een extreme, zo niet geheel onmogelijke uitdaging worden voor ongetrainde tongen.

Fles vol

Bier met meer dan 2,25% alcohol was vanaf 1915 74 jaar lang volledig verboden in IJsland. Het verbod eindigde uiteindelijk op 1 maart 1989. Sindsdien wordt elke 1 maart de “Dag van het bier” gevierd.

Alle dochters en zonen

IJslandse telefoonboeken zijn gesorteerd op voornaam, aangezien er (bijna) geen klassieke achternamen zijn zoals we ze hier kennen. Namelijk, de achternaam van een persoon is afgeleid van de voornaam van de vader (zelden van de moeder) door een “zoon” (“zoon van …”) of een “-dóttir” (“dochter van…”) toe te voegen. De voornaam van de vader van Sveinn Björnsson, die in 1944 tot eerste president van het land werd gekozen, was dan ook Björn.

Verdeeld land is half land

De linkerhelft van IJsland ligt op de Noord-Amerikaanse tektonische plaat, de rechterhelft op de Euraziatische. Elk jaar bewegen de twee helften ongeveer 2 centimeter van elkaar af.

IJskoude urbanisatie

IJsland heeft slechts ongeveer 345.000 inwoners. Meer dan 93% van hen woont in steden. Verstedelijking is geen probleem voor de meer dan 500.000 schapen op het eiland: bijna 100% van de holhoornigen leeft nog op het platteland.

Maak liefde, geen oorlog!

Hoewel IJsland een van de oprichters van de NAVO is, heeft het vandaag geen reguliere strijdkrachten. Ondertussen zijn de IJslanders een van de meest reproductieve volkeren in Europa met ongeveer 14 geboorten per 1.000 inwoners. Is er een verband?

IJs-land

Meer dan 11 procent van het oppervlak van IJsland is bedekt met gletsjers.

Ring vrij!

Boksen was in IJsland tot 2001 verboden. In 1956 werd het om gezondheidsredenen verboden. Sinds 2002 (in de ring) mogen ze er weer hard tegenaan.

Smaak was koning 

Er zijn slechts drie landen in Europa die geen enkele McDonald’s hebben – Albanië, Armenië en… jawel: IJsland! Eind 2009 trok de fastfoodgigant zich om economische redenen volledig terug van het eiland. Wie meer van Whopper houdt, heeft ook pech. Concurrent Burger King had begin datzelfde jaar al afscheid genomen van de IJslanders. 

Lees ook: Must-Sees of Zadar: een keuze uit de culturele hoogtepunten

Een beetje rust of juist heel veel

Volgens de “Global Peace Index”, een landenranglijst die de wereldwijde “vrede” rangschikt op basis van 24 criteria – zoals in termen van het aantal moorden, de dreiging van terrorisme en de export en import van wapens, is het nergens zo vredig als in IJsland.