Eenzaam, ongerept, mystiek: de geheime plekken van IJsland

Eenzaam, ongerept, mystiek: de geheime plekken van IJsland

IJsland is fascinerend. Vuur en ijs hebben unieke landschappen op het eiland gecreëerd die de bezoekers betoverden. Maar het dunbevolkte land zit tot op de dag van vandaag vol geheimen, mythen en avonturen. Of het nu in het noorden, zuiden, oosten of westen is: het is de moeite waard om de belangrijkste toeristische routes te verlaten om de onbekende kanten van IJsland te verkennen en betoverd te worden door ongerepte plaatsen van magische schoonheid.

Lees ook: 10 dingen die je waarschijnlijk niet wist over Kroatië

Tot voor kort onbekend: de Stuðlagil Canyon

Reusachtige, roodachtig glinsterende basaltkolommen rijzen op uit het turkoois van de Jökla-gletsjerrivier. De Stuðlagil-kloof in het oosten van IJsland is een overweldigend kunstwerk van de natuur dat tot voor kort onontdekt was. De stenen sculpturen behoren tot de grootste en mooiste van het land. Met goede wandelschoenen, een stevige stap en een portie uithoudingsvermogen kunnen de avonturiers door de Jökuldalur-vallei de kloof in wandelen en de zeshoekige formaties van dichtbij bewonderen.

De brug tussen de continenten: Reykjanes

Geologie om aan te raken wacht ook op reizigers op het schiereiland Reykjanes. Rijen kraters en schildvulkanen, warmwaterbronnen en tufsteenbergen vertellen het verhaal van hoe het mystieke landschap in het zuidwesten is ontstaan. Reykjanes is een UNESCO Global Geopark – en de enige plek ter wereld waar de Mid-Atlantische Rug, een 20.000 kilometer lange onderwaterbergketen, boven zeeniveau te zien is. Als je wilt, kun je de Noord-Amerikaans-Euraziatische plaatgrens oversteken op de “brug tussen de continenten” bij Sandvík en zo virtueel van Europa naar Amerika springen. De kersverse verliefden daarentegen komen aan hun trekken met onvergetelijke uren bij de oude vuurtoren van Garðaskagi: de romantische zonsondergang wordt alleen overtroffen door het dansende kleurenspektakel van het winterse noorderlicht.

Noorderlicht boven de lucht van Reykjavík

Noorderlicht boven de lucht van Reykjavík

De IJslandse hoofdstad Reykjavík is een populaire bestemming voor cultuur- en culinaire liefhebbers van over de hele wereld. Maar in de compacte hoofdstad is de natuur ook overal voelbaar. Bijvoorbeeld in het natuurreservaat Heiðmörk, dat populair is bij de lokale bevolking met zijn dichtbegroeide vegetatie, lavaformaties en “rode heuvels”. Een insidertip met een sportief accent is een wandeling op de berg Úlfarsfell. Het is veel minder bekend dan zijn grote en populaire broer, de berg Esja, maar het biedt ook fascinerende panorama’s over Reykjavík. En wie had gedacht dat zelfs het noorderlicht op veel plaatsen, beschermd tegen licht, in het stedelijk gebied te zien is: bijvoorbeeld op het rustige Reynisvatn-meer, op de Borgarholt-heuvel of bij de Grótta-vuurtoren in de branding.

Gletsjers, geisers, vulkanen en watervallen: de grote natuurkrachten hebben in het zuiden van het eiland filmklare decors gecreëerd. Het is dus niet verwonderlijk dat delen van de Disney-filmhit “Frozen II” zijn opgenomen voor scènes zoals de Svínafellsjökull-gletsjer of het zwarte zandstrand van Reynisfjara.

Eenzaam en wild: Westman-eilanden

Westman-eilanden

De 4.200 inwoners van Vestmannaeyjar daarentegen leven in bijna volledige afzondering. De kleine archipel voor de zuidkust van IJsland is ontstaan ​​door ondergrondse uitbarstingen en is tot op de dag van vandaag vol vulkanische activiteit. In het voorjaar is er een indrukwekkend natuurspektakel te zien: dan worden de eilanden bevolkt door meer dan een miljoen paar papegaaiduikers om te broeden. Praktisch: Er vaart een nieuwe veerboot vanaf het vasteland, die het hele jaar door voor gemakkelijke verbindingen zorgt.

In het spoor van de Vikingen in “Sagaland”

IJsland zit vol sagen, legendes en verhalen. Als je dichter bij hen wilt komen, kun je het beste beginnen met “Sagaland” Dalir: een pittoreske regio in het westen die al sinds de 9e eeuw wordt bewoond. Eiríksstaðir wordt beschouwd als de geboorteplaats van de zeevaarder Leif de gelukkige. Hij zou Amerika al lang voor Columbus hebben ontdekt. In het openluchtmuseum Eiríksstaðir kun je zijn gereconstrueerde geboorteplaats bezoeken en je met al je zintuigen onderdompelen in de wereld van de oude Vikingen. Een mystieke plek in de buurt van Laugar is Gudrunarlaug. Het historische natuurzwembad wordt al genoemd in de Sturlunga-legende en belooft een onvergetelijke badervaring te midden van een betoverende omgeving.

900 kilometer door het fascinerende noorden

Arctic Coast Way

De hele uitgestrektheid en eenzaamheid van het IJslandse noorden opent zich voor reizigers op de Arctic Coast Way. De spectaculaire route van 900 kilometer is in de zomer van 2019 geopend en verbindt zes originele schiereilanden aan de rand van de poolcirkel. Onderweg voert ze door ruige kustlandschappen, eenzame stranden en afgelegen vissersdorpjes. Het hele jaar door bieden individuele ervaringen “off the road” de mogelijkheid om IJsland en zijn inwoners op een zeer authentieke manier te leren kennen.

Lees ook: 7 x de mooiste stranden op Europese eilanden

Alternatief voor de ringweg: Westfjords Circle

Voor iedereen die IJsland met de auto verkent, is de Westfjords Circle een echt alternatief voor de beroemde “Ring Road” van IJsland. De spectaculaire rondwandeling is allesbehalve rond, maar volgt de kustlijn met zijn diep ingesneden fjorden en zanderige baaien. In de Westfjorden is de winter lange tijd koning. Sneeuw in overvloed maakt allerlei wintersporten mogelijk. Degenen die het liever wat rustiger aan doen, kunnen genieten van een bad in de warmwaterbronnen – en snel een praatje maken met de lokale bevolking, die wordt beschouwd als begaafde verhalenvertellers. En als je een paar dagen in absolute stilte en bezinning wilt doorbrengen, kun je je helemaal laten insneeuwen in een knusse accommodatie midden in een verlaten vallei.