Formentera: tips voor een vakantie met het hele gezin

Formentera: tips voor een vakantie met het hele gezin

“Klein maar fijn” – dit is van toepassing op Formentera: het eiland is slechts 83,2 vierkante kilometer groot en relatief vlak. Vakantiegangers kunnen het hele jaar door een aangenaam en mild klimaat verwachten. Zelfs de zomerse hitte is aangenaam door de constante frisse bries. Een uitgebreid netwerk van wandel- en fietspaden, talrijke sportfaciliteiten, bezoeken aan vuurtorens of druipsteengrotten en de kunstmarkt met zijn hippie-flair in El Pilar bieden afwisseling voor het hele gezin. 

De kleinste van de bewoonde Balearen is ideaal voor een vakantie met het hele gezin en biedt tal van activiteiten. Uitgebreide fietstochten, wandelingen en paardrijtochten over het eiland of een kennismaking met watersporten in rustig en warm water – hier zijn vier tips om het eiland met het hele gezin te verkennen:

Lees ook: 5 x dolce far niente op de Italiaanse eilanden

1. Met de fiets: Formentera is ideaal voor lange fietstochten met het hele gezin

32 groene routes wachten om ontdekt te worden, ook die van korte duur en zonder hellingen, die ideaal zijn voor tochten met het hele gezin. Bijvoorbeeld de route die de haven van La Savina verbindt met het populaire strand van Ses Illetes, dat de hele westkant van het schiereiland Es Trucadors beslaat. De 3,4 km lange route, die langs zoutpannen en een zoutmolen voert en is omzoomd met de voor de eilanden typische jeneverbesstruiken, kan in slechts 15 minuten worden afgelegd. Een alternatief is de 4,5 kilometer lange Camí del Brolls-route, die langs het zoutmeer van Estany Pudent loopt: een fietstocht van ongeveer een half uur voert je langs de populaire vogelspotroute. Gemotiveerde mensen kunnen vanaf daar het laatste stuk naar Cap de Barbaria vervolgen. De rotsachtige heuvel is niet alleen het meest zuidwestelijke punt van Formentera, maar ook het meest zuidelijke punt van de Balearen als geheel en daarom geografisch gezien de plaats die het dichtst bij de Afrikaanse kust ligt. Daar steekt de vuurtoren van Es Cap de Barbaria indrukwekkend uit boven de 100 meter steile klif. Bovendien wacht een ondergrondse grot die is ontstaan ​​door erosie van de kalksteen om ontdekt te worden – een echt avontuur voor jong en oud!

2. Paardrijden: als fietsen te saai is!

Ook “te paard” is het eiland gemakkelijk te verkennen: gezinnen kunnen het landschap op verschillende manieren ontdekken tijdens een excursie te paard. Er worden paardrijtochten aangeboden voor kinderen van tien jaar en ouder. Daarnaast organiseert het lokale bedrijf “Es Boixets” privélessen voor degenen die nieuw zijn in de fascinerende wereld van paardrijden. De groepen bestaan ​​uit minimaal twee en maximaal tien personen.

3. Watersporten: Formentera is ideaal voor het beoefenen van een breed scala aan watersporten

De bijzondere vorm van het eiland bevordert watersporten: Het eiland wordt gekenmerkt door een 69 km lange kustlijn met talrijke baaien en stranden. Gezinnen kunnen windsurfen, paddlesurfen, duiken, snorkelen, kajakken en zeilen. Alle sporten kunnen ook worden geleerd met de steun van ervaren docenten. Kinderen kunnen samen met hun ouders cursussen volgen. Er zijn verschillende wateractiviteiten bedrijven op het eiland, die garant staan ​​voor plezier voor het hele gezin.

Een boottocht rond het eiland is ook de moeite waard – het startpunt is de haven van La Savina. Voor of na de tour kun je de zoutvlakten bij La Savina bezoeken. De zoutpanvelden zijn nu een natuurgebied waar zeldzame vogelsoorten ontdekt kunnen worden. In de oude zoutmolen, waarin het restaurant Es Moli is gevestigd, kunnen gezinnen ontspannen en de dag nakijken met een grote verscheidenheid aan mediterrane gerechten.

Naast alle activiteiten nodigen ook de idyllische witte zandstranden met helder water en nauwelijks golven uit om gewoon een ontspannende dag op het strand door te brengen. Ouders leunen achterover en ontspannen terwijl ze hun kleintjes in het ondiepe water zien spetteren. Bijna alle stranden bieden parasols en ligstoelen te huur en tal van strandbars zorgen voor een snack of een ijsje.

Sa Roqueta is een strandgedeelte dat enorm populair is bij gezinnen – het water is hier bijzonder zacht glooiend. Ook bijzonder geschikt voor een strandexcursie met kleine kinderen S’Estany des Peix, een van de twee meren op Formentera, zeer dicht bij de haven van Puerto de la Savina: Het meer met een verbinding met de zee heeft een ondiepe waterdiepte en een aangename badtemperatuur.

Lees ook: 10 eilanden om over te dromen

4. Ontdek de diversiteit van de natuur

Om de natuur van Formentera in al zijn diversiteit te leren kennen, is een familie-excursie naar de oostkust van het eiland, gevolgd door een bezoek aan het informatie- en bezoekerscentrum Can Marroig ideaal. Gelegen tussen de haven van La Savina en Cala Saona ligt “Sa Pedrera”, een ruige kustlijn met ongewone rotsformaties. Een boottocht langs de kust biedt een bijzonder uitzicht op de rotsen. Al snorkelend kun je de uitgestrekte zeegrasvelden van Posidonia verkennen, die zich uitstrekken over ongeveer 7650 hectare langs de kust van Formentera en in 1999 door UNESCO tot werelderfgoed zijn verklaard. De posidonia wordt beschouwd als een van de belangrijkste planten in het mariene ecosysteem van de Pityuses.

Het afwisselende landschap aan de oostkust van de eilanden wordt aangevuld met bossen, waarin ook het informatiecentrum Can Marroig is gevestigd. Het centrum biedt een scala aan zintuiglijke ervaringen in contact met de natuur om kinderen nieuwsgierig te maken naar de lokale flora en fauna: de kinderen kunnen onder andere luisteren naar de verschillende geluiden van de natuur en verschillende texturen van dieren en planten voelen met hun handen. Daarna kun je picknicken op het terrein van het bezoekerscentrum in de schaduw van het nabijgelegen dennenbos. Een faciliteit met schommels, banken en houten tafels wacht hier op bezoekers.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie