Tips voor de herfst in IJsland

Tips voor de herfst in IJsland

Het zomerseizoen is voorbij, de dagen worden weer korter – en de avonturen zijn groter: in de herfst wachten heel bijzondere ervaringen op reizigers in IJsland. Je hebt de kans om het allereerste noorderlicht van het seizoen te bewonderen of de traditionele schapen te zien rijden. De nationale parken laten zich in deze tijd op hun best zien en zijn bedekt met heldere herfstkleuren. 

Lees ook: 8 redenen voor een vakantie naar Sardinië

IJsland

Van blauw tot geel – de IJslandse herfstkleuren

De IJslandse nationale parken staan ​​bekend om hun pracht. Maar in de herfst laten ze zich zien op hun mooist. Wanneer de bladeren van de struiken en bomen fel gekleurd worden, vallen de scheuren tussen de continentale platen van de Allmann-kloof in het Þingvellir National Park bijvoorbeeld op, terwijl de Borgarfjörður-fjord op mystieke wijze door het mos slingert. Boven de Ásbyrgi-kloof kunnen wandelaars genieten van het uitzicht op de omgeving en het bos. Al deze natuurwonderen nodigen uit voor een herfstwandeling. Een bijzondere bonus in deze tijd van het jaar: de wilde bessen onderweg. Vooral bosbessen groeien in de heidevelden van IJsland – snacken is toegestaan!

IJsland schapen

Réttir – de traditionele schaapaandrijving

De IJslanders vieren een belangrijk festival in de vroege herfst: de traditionele schaapaandrijving, hier “Réttir” genoemd. Dan gaan de schapen van de wilde zomerweiden terug naar beneden in de vallei. Het spektakel is bijvoorbeeld te zien in Landmannaafréttir, een specifieke regio rond Landmannalaugar. Om alle schapen veilig naar de boerderij te brengen, hebben de boeren echter ondersteuning nodig. En op het eiland van vuur en ijs helpen familie en vrienden elkaar om de schapen in de dunbevolkte gebieden voor het begin van de winter droog te krijgen. De IJslanders drijven de schapen te voet of met behulp van een paard de hellingen af. Elke boer sorteert aan het eind zijn eigen dieren in het hok “met de hand”. De hele zaak duurt vaak meerdere dagen en dienovereenkomstig vieren de herders hun inspanningen bij hun terugkeer in de vallei op een feestelijke en uitbundige manier.

Lees ook: Ervaar natuur en cultuur op de Faeröer

Noorderlicht – Als een aquarel in de lucht

noorderlicht IJsland

Met zonsopkomst om 06.00 uur en zonsondergang rond 20.30 uur zijn de dagen in september al beduidend korter dan in voorgaande maanden. En dat betekent: het noorderlicht komt weer tevoorschijn. Met een beetje geluk zullen natuurliefhebbers vanaf eind augustus de eerste lichtverschijningen zien. Net als in een sprookje bedekken ze de nachtelijke hemel en inspireren ze kijkers meer dan welk vuurwerk dan ook. Het natuurlijke fenomeen is een van de belangrijkste redenen om in de lente, herfst en winter naar IJsland te reizen.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie