Ervaar natuur en cultuur op de Faeröer

Natuur en cultuur op de Faeröer

De Faeröer eilanden zijn een autonome provincie van het Koninkrijk Denemarken en bestaat uit een archipel van 18 prachtige eilanden gelegen tussen IJsland en Noorwegen in de Noord-Atlantische Oceaan. De Faeröer vormen een waar paradijs voor dagjesmensen en vogelaars met adembenemende landschappen, bergen en kliffen die tot in de zee reiken en waar vele soorten zeevogels leven – ongeveer 300. Met hun karakteristieke vissersdorpjes, hun groene valleien bezaaid met eindeloze schapen, bieden de Faeröer een gevarieerd en uniek landschap. Door de bijzonder gastvrije bevolking en de bijzondere en warme persoonlijkheid van het eiland zul je je snel thuis voelen.

Lees ook: Geniet van rust op de îles de Lérins aan de Côte d’Azur

De Faeröer is een ideale bestemming voor iedereen die houdt van wandelen, vissen, duiken, zeilen of gewoon de zeelucht ten volle wil inademen en wil genieten van de rust van de ongerepte natuur. De vele festivals van muziek, gastronomie of traditionele festivals geven je meer dan één goede reden om te gaan!

De hoofdstad: Tórshavn

Faeröer eilanden

Tórshavn is een van de kleinste hoofdsteden ter wereld, maar hier vindt je alle diensten en comfort van een grote stad: 4-sterrenhotels, designerwinkels, uitstekende restaurants met gerechten gemaakt met biologische producten en lokale, en niet te vergeten livemuziek en de culturele scene. De oude stad, Reyni, is absoluut een bezoek waard met zijn vele charmante en kleurrijke houten huisjes met grasdaken, die de omgeving erg pittoresk maken. Tinganes, waar de regeringszetel is gevestigd, is een belangrijk deel van Tórshavn met zijn rode gebouwen met grasdaken. Liefhebbers van kunst kunnen een bezoek brengen aan het Listaskalin Museum met zijn permanente tentoonstellingen van schilderijen en hedendaagse Faeröerse kunst, of het Nordic House, het Scandinavische culturele centrum, waar regelmatig concerten, optredens en tijdelijke tentoonstellingen worden gehouden.

Mis het Hotel Havgrím niet, gelegen tegenover de zee, het was oorspronkelijk een oud huis en biedt tegenwoordig kamers waarvan de decoratie is geïnspireerd op de fjorden en waarvan de kleuren doen denken aan die van de weiden, de veranderende lucht en de kalme of stormachtige zee.

Gastronomie

restaurant koks Faeröer eilanden

Wat betreft de keuken, de gastronomie op de Faeröer is bijzonder interessant. Restaurant KOKS (geopend in 2011) heeft twee Michelinsterren en de jonge chef Poul Andrias Zisca kreeg de prestigieuze titel van de Michelin Nordic Guide Young Chef 2019. KOKS biedt een strikt seizoensgebonden menu dat traditie en moderniteit verenigt in een eenvoudige en delicate manier.

Een meer toegankelijke maar even authentieke culinaire ervaring is die aangeboden door de Heimablíndi, letterlijk “een gastheer aan huis”, en waarbij toeristen kunnen dineren in kleine groepen in een Faeröers huis, zoals bijvoorbeeld de boerderij van Anna en Óli. Het is ook mogelijk om deze ervaring af te ronden met concerten van typisch Faeröerse muziek “thuis”.

Activiteiten

Faeröer eilanden

Ondanks hun kleine formaat bieden de Faeröer veel mogelijkheden voor excursies en uitstapjes, op oude paden die de dorpen onderling met elkaar verbinden, op bergroutes met uitzicht op de oceaan, tussen schapen en groene weiden en onderbroken door het gezang van vogels. Een van de meest spectaculaire bestemmingen zijn: de kliffen van Djupini, het gebied van Akraberg met de beroemde vuurtoren op de zuidpunt van het eiland, en het eiland Stóra Dímun, bevolkt door één familie, een unieke kans om van dichtbij het leven van de bewoners te ontdekken. Voor iedereen die van vogels houdt, wordt de westkust en in het bijzonder het eiland Mykines als een waar paradijs beschouwd, met zijn duizenden papegaaiduikers en andere zeevogels. Op de Faeröer zijn meer dan 300 vogelsoorten geïdentificeerd, waarvan ongeveer 100 trekvogels uit de Noord-Atlantische Oceaan.

Vogels kijken

Faeröer eilanden

Een van de eerste dingen die je in de zomer op de Faeröer opvallen, is het grote aantal vogels. In totaal zijn er 305 soorten op de eilanden geregistreerd. De zomer is het broedseizoen voor Faeröer vogels en het is de beste tijd om ze te observeren.

Trektocht

Wandelen is een van de meest geschikte ervaringen om de eilanden te ontdekken. Er is slechts een korte excursie naar de bergen nodig om majestueuze landschappen te ontdekken, met een spectaculair uitzicht op de toppen aan de ene kant en de uitgestrektheid van de zee aan de andere kant. Wandelen op de Faeröer eilanden is heel eenvoudig, je hoeft niet ver te gaan om je onder te dompelen in een prachtige en nog ongerepte natuur.

Faeröer eilanden

Fietsen

Steeds meer mensen kiezen ervoor om de Faeröer op de fiets te verkennen. Hierdoor heb je een directer contact met de natuur terwijl je de spectaculaire schoonheid van de bergen en valleien bewondert. De wegeninfrastructuur op de Faeröer is uitstekend en alle eilanden zijn bereikbaar via tunnels onder zee, bruggen of per boot. Het beperkte verkeer op de meeste wegen maakt een fietservaring bijzonder aangenaam.

Paardrijden

Om je onderdompeling in de Faeröerse natuur compleet te maken, mag je een excursie te paard niet missen. Berg Hestar (IJslandse paarden) en Davidsen Hestar (Faeröerse en IJslandse paarden) zullen je begeleiden tijdens deze zeer bijzondere ervaring.

Faeröer eilanden

Lees ook: Waarom het kleine Malta een ideale vakantiebestemming is

Hoe de Faeröer te bereiken:

De Faeröer Eilanden zijn goed bereikbaar per vliegtuig, met vluchten vanuit Denemarken, Engeland, IJsland en Noorwegen. Atlantic Airways en SAS bieden dagelijkse vluchten vanuit Kopenhagen aan.

De Faeröer hebben ook een uitstekend netwerk van interne verbindingen, met wegen, bruggen en onderwatertunnels, die naar alle eilanden en vissersdorpen leiden.