3 wandelroutes op de Faeröer eilanden

3 wandelroutes op de Faeröer eilanden

De Faeröer eilanden, de heerlijk afgelegen en ruige verzameling van 18 eilanden in de Noord-Atlantische Oceaan, zijn gewoon gemaakt om te wandelen. Op vijf van de belangrijkste eilanden, plus zes van de Noordelijke Eilanden (Nordoyggjar) – Fugloy, Svinoy, Vidoy, Kalsoy, Kunoy en Bordoy, worden wandelroutes – van eenvoudig tot uitdagend – aangeboden met een tool. 

Met de tool Wandelen op de Faeröer kun je routes kiezen op vaardigheid, afstand, terrein, interesse en duur, zodat je wandelroutes kunt vinden die bij jou en degenen die bij je zijn, passen. 

Hier zijn drie voorbeeldroutes om uit te kiezen, die allemaal in beide richtingen kunnen worden genomen.

Lees ook: 5 dingen om te doen op Menorca

Rituvík naar Lamba op het eiland Esturoy

MEDIUM / 4,4 km / 1 uur en 45 minuten / Busroute naar Rituvík (wandelaars moeten te voet terugkeren naar het startpunt)

Geniet van de ontspannen (maar vaak natte!) route van een van de nieuwste dorpen op de Faeröer naar een van de oudste. Het dorpspad tussen Rituvík en Lamba zorgt voor een vrij gemakkelijke wandeling van ongeveer twee uur, met uitzicht op het dorp Skjálafjørðurin en de prachtige natuurlijke wereld rondom wandelaars. Het terrein is vlak en goed begaanbaar, en je kunt sporen zien van waar vroeger turf werd gemaaid, nu zelden beoefend en alleen toegestaan ​​voor landeigenaren. De route wordt grasachtig terrein in Rituvík, waar je een standbeeld kunt zien van de eerste mensen die in de jaren 1800 naar Rituvík verhuisden. De kust buiten het dorp staat bekend als een uitstekende duikplek, gelegen in de buurt van kelpbossen en onderwaterrotscanyons. Kijk uit over Nólsoy en zie het windmolenpark in Eystnes, het nationale voetbalstadion in Svangaskarð en bovenaan geniet je van een panoramisch uitzicht op Lambavík. Beëindig je reis in Lamba, een van de oudste dorpen op de Faeröer, daterend uit ongeveer 1350.

3 wandelroutes op de Faeröer eilanden

Funningur naar Gjógv op het eiland Eysturoy

MEDIUM / 3,8 km / 1 uur 30 min / Auto vereist om het startpunt te bereiken (wandelaars moeten te voet terugkeren naar het startpunt)

De wandeling tussen de mooie dorpjes Funningur en Gjógv is een prachtige stap terug in de tijd, het pad dat oorspronkelijk geplaveid was met stenen. Funningur is het oudste dorp van de Faeröer, volgens legendes, en ligt aan de voet van Slættaratindur, de hoogste berg van de Faeröer. Ga omhoog, ten oosten van de rivier Skarðsá, om Gjógv te bereiken, het meest noordelijke dorp op het eiland Eysturoy, waar ongeveer 50 inwoners in oude huisjes met houten muren en turfdaken wonen. Er zijn spectaculaire uitzichten op de Noord-Atlantische Oceaan en de omliggende eilanden. Het dorp omvat een charmante theewinkel, een pension (Gjáargarður) en een camping, en ligt op ongeveer een uur rijden van de hoofdstad Tórshavn.

Lees ook: Vijf redenen om de Azoren te bezoeken

Mikladalur naar Trøllanes op de noordelijke eilanden (Norðoyggjar)

UITDAGEND / 4,2 km / 2 uur en 15 minuten / Busroute van en naar start-/eindpunt

Tijdens deze uitdagende maar mooie wandeling zie je de risico’s die mensen in het verleden hebben genomen om in deze afgelegen gebieden te leven. Deze wandeling is alleen geschikt om te wandelen bij droog weer – en als je geen hoogtevrees hebt! Bekijk in het dorp Mikladalur het standbeeld van de zeehondenvrouw, een symbool van de legende van de zeehondenvrouw die als mens op het land vastzat nadat ze haar zeehondenhuid had afgeworpen. Met smalle en steile richels en aanzienlijke hellingen ga je vanuit Mikladalur naar het noorden en ga je verder naar de noordpunt van Kalsoy, naar het dorp Trøllanes, waar je de ‘Kiosk at the end of the world’ vindt – een kleine winkel die ijs, koffie en souvenirs verkoopt. Het uitzicht over de zee naar de machtige landtongen aan de noordpunt van naburige eilanden is betoverend – vooral als je naar de vuurtoren van Kallurin loopt.