Acht verborgen juweeltjes van de IJslandse natuur

Acht verborgen juweeltjes van de IJslandse natuur

De natuur van IJsland is niet alleen mooi en adembenemend, maar ook uniek en bijzonder door de contrasten die elkaar binnen het land ontmoeten. Het land van vuur en ijs heeft een bijna onbeperkte verscheidenheid aan verbazingwekkende natuurlijke krachten en activiteiten. Maar sommige van deze natuurlijke spektakels zijn voor velen nog onbekend, ondanks hun unieke schoonheid.

Lees ook: Natuurlijke zwembaden in Tenerife

De bergen van Landmannalaugar

In het hart van de zuidelijke hooglanden van IJsland ligt het Landmannalaugar-gebied. Het overtuigt niet alleen door zijn unieke schoonheid en adembenemende kleuren. Het Landmannalaugar-gebergte is gekleurd in de kleuren rood, roze en geel. De omgeving is een waar paradijs voor outdoorliefhebbers. Het Landmannalaugar-gebergte is perfect voor een- of meerdaagse wandelingen in het zomerseizoen. Je dient echter vóór je tour te informeren of het gebied op het gewenste tijdstip toegankelijk is. Als dat het geval is, nodigen veel natuurlijke bronnen je uit om te baden. Als je Landmannalaugar bezoekt, moet je je badkleding altijd bij de hand hebben.

Fagradalsfjall vulkaan

Fagradalsfjall vulkaan

In september 2021 en augustus 2022 was in IJsland een betoverend schouwspel te bewonderen: de uitbarsting van een vulkaan op de hellingen van de berg Fagradalsfjall, op slechts 30 kilometer van de hoofdstad Reykjavík. Hoewel er in IJsland gemiddeld om de drie tot vijf jaar een vulkaan uitbarst, is er in deze regio al 800 jaar geen vulkaanuitbarsting meer geweest.

De Stakkholtsgja kloof

De Stakkholtsgja kloof

Stakkholtsgjá Canyon is een prachtig natuurwonder in het Þórsmörk National Park in de zuidelijke hooglanden van IJsland. Binnen in de kloof van de kloof is men omgeven door rechte kliffen van ongeveer honderd meter hoog. Wandelend door de twee kilometer lange kloof van de kloof, zullen wandelaars onder andere verschillende beekjes, mysterieuze grotten en planken met vegetatie in de rotswanden en diepe, smalle kloven zien. De kloof, die in het begin relatief breed is, wordt geleidelijk smaller en eindigt bij een schilderachtige waterval. Stakkholtsgjá Canyon kan alleen worden bereikt met 4WD of speciale bustours. De weg ernaartoe voert over onverharde grindwegen door de hooglanden van IJsland. Een bezoek aan dit prachtige gebied is zeker de moeite waard!

De Dynjandi waterval

Dynjandi waterval

De Dynjandi waterval, in het hart van de afgelegen regio Westfjorden, is een van de meest indrukwekkende watervallen van IJsland. Het past zich perfect aan de vorm van de fjord aan voordat het zich splitst in tientallen kleine watervallen. Met bijna 100 meter hoog en 30 meter breed aan de top, is Dynjandi de grootste van zeven watervallen in het gebied. Alle zeven watervallen samen hebben een hoogte van 200 meter. Dynjandi is ook de verzamelnaam voor alle zeven watervallen in het gebied. De waterval is bijzonder krachtig wanneer de sneeuw in de bergen smelt. Maar ook in de zomer geeft de Dynjandi een zeer indrukwekkend beeld.

De krater van Kerid

krater van Kerid

Een ander zeldzaam natuurverschijnsel is te vinden op de Golden Circle in het zuidwesten van IJsland: Lake Kerid in een vulkanische krater. Hier ontmoet helderblauw water rood vulkanisch gesteente en weelderige groene vegetatie – een speciaal soort kleurenspektakel. De krater is 55 meter diep en beslaat een oppervlakte van 0,05 vierkante kilometer (gelijk aan ongeveer 7 voetbalvelden). De waterdiepte varieert tussen de 7 en 14 meter. Omdat de krater onder de grondwaterspiegel ligt, bestaat het meer in de krater hoogstwaarschijnlijk uit grondwater.

Het meer van Myvatn

Het meer van Myvatn

In het noordoosten van het land biedt de regio rond het Myvatn-meer surrealistische, buitenaardse landschappen: borrelende modderpoelen, stomende geothermische velden die uit de aarde komen, indrukwekkende watervallen, warmwaterbronnen, kraters en grotten. In Myvatn kom je een unieke natuur tegen die nergens anders ter wereld te vinden is. Het Myvatn-meer is met 36,5 vierkante kilometer het op drie na grootste meer van het land (ongeveer gelijk aan 5.112 voetbalvelden). Het is erg vlak en heeft ongeveer 50 kleine eilanden en scheren. Met zijn grote aantal vissen, zijn rijke vogelleven en interessante flora, zijn het meer en zijn omgeving aangewezen als natuurgebied.

De Westman eilanden

De Westman eilanden

De Westman eilanden, een vulkanische archipel van vijftien eilanden op ongeveer tien kilometer ten zuiden van IJsland, zijn een uitzonderlijk natuurlijk paradijs waar papegaaiduikers het aantal inwoners overtreffen. Deze archipel is waarschijnlijk het best bewaarde geheim van IJsland en is het toneel van enkele van de beroemdste vulkaanuitbarstingen van het land. Adembenemende basaltkolommen met vele grotten, grotten en gewelven omringen de eilanden en geven de archipel zijn bijzondere, 
karakteristieke uitstraling. Ook om deze reden worden de Westman eilanden door sommigen beschouwd als een van de mooiste landschappen die er in IJsland te vinden zijn.

Lees ook: 9 redenen om Mallorca te bezoeken

Strand van Raudisandur

Strand van Raudisandur

Het zandstrand Raudisandur (letterlijk “rood zand”) is een bijzondere natuurbelevenis in de Westfjorden van IJsland. Het strekt zich uit over 10 kilometer en verschijnt in verschillende tinten rood, oranje, geel of bruin, afhankelijk van het weer, het aantal mosselen en de lichtomstandigheden. Aangezien de meeste stranden in IJsland zwart zand zijn, is dit strand bijzonder en uniek.