Tips om Zagreb van zijn alternatieve kant te ontdekken

Creatief, jong, stedelijk - Zagreb van zijn alternatieve kant

Zagreb: Middeleeuws stadscentrum met imposante gebouwen en drukte in de winkelstraten en cafés – zo presenteert de hoofdstad van Kroatië zich op het eerste gezicht. Met meer dan een miljoen inwoners heeft Zagreb toeristen veel te bieden met zijn rijke geschiedenis en culturele gebouwen. Maar waarom waag je je niet aan een reis naar Zagreb die de stad vanuit een ander perspectief laat zien? De oude stad met de stedelijke en creatieve geest is iets voor jong en oud, maar ook voor nieuwkomers en terugkeerders van Zagreb die de alternatieve kant van de stad willen ontdekken.

Lees ook: 5 dingen om te doen op Menorca

Kunst zover het oog reikt

Zagreb is in de loop van de tijd een magneet geworden voor zowel Kroatische als internationale kunstenaars – de stad biedt de perfecte broedplaats voor een alternatieve kunstscene. De creativiteit en de vrije geest zijn in veel delen van de stad voelbaar. Voorwaarde voor deze ervaring is dat je je zintuigen ervoor aanscherpt. Street art is overal in Zagreb te vinden – soms groter, soms kleiner, soms subtieler, soms opvallender, soms als centraal thema.

Een plek gewijd aan (alternatieve) kunst is het Art Park in het centrum van Zagreb, dat wordt beschouwd als een ontmoetingsplaats voor kunstenaars en kunstliefhebbers. In 2016 verlevendigden kunstenaars het park met hun graffiti, schilderijen en installaties, en creëerden een openbare kunstgalerie. Tijdens de zomermaanden nodigt het park je uit voor activiteiten zoals yogasessies, diverse workshops, tekencursussen, concerten, filmavonden of samen doeken schilderen. Met zijn magische en gastvrije sfeer is het Art Park zeker een van de meest inspirerende plekken in de stad!

Art Park

Een andere plek waar street art geconcentreerd is, is het studentencentrum van de Universiteit van Zagreb. Het gebied biedt talloze verbonden of individuele graffiti en muurschilderingen op de muren en gevels. Wereldberoemde straatartiesten zoals Lonac hebben zich hier vereeuwigd – de kleurrijke achtergrond is indrukwekkend! Ook toneelstukken, filmavonden, concerten en tentoonstellingen maken deel uit van deze levendige plek.

In de categorie street art mag het Autonoom Cultureel Centrum Medika niet ontbreken! Het gebouw en de buitenmuren van Medika zijn versierd met kleurrijke motieven en geïllustreerde verhalen. Op steenworp afstand van het studentencentrum is het een aanrader om hier ook even te stoppen! Het centrum promoot de onafhankelijke culturele scene door het aanbieden van allerlei cursussen en evenementen, en biedt alles wat met kunst en cultuur te maken heeft en ateliers voor kunstenaars.

medika zagreb

Een oud ijzer als symbool van verloren liefde

Zagreb biedt niet alleen gerenommeerde kunstmusea, ook musea van een ander soort vermaken hun bezoekers. Het Museum of Broken Relationships brengt hulde aan mislukte liefdesrelaties en de daaruit voortvloeiende gevoelens. Of het nu gaat om betraande liefdesbrieven, strijkijzers waarmee ooit het trouwpak werd gestreken of gastritistabletten als cadeau van de ex – de collectie omvat alle denkbare (en weliswaar ondenkbare) voorwerpen die voormalige geliefden in verband brengen met hun exen. De tentoonstelling weet bij de bezoeker echte gevoelens op te roepen – van melancholie tot medelijden tot geluk, alles is aanwezig.

Een ander bijzonder museum is het Museum van Illusies. Dit museum speelt met optische illusies en zet bezoekers aan het twijfelen. Anders dan in traditionele musea is interactie duidelijk gewenst of vereist om het doel van de exposities te onthullen. Een bezoek aan het museum waar de camera niet thuis mag blijven en waar de gezelligheid hoog blijft!

botanische tuin Zagreb

Heerlijk vertragen weg van de drukte

Als je na een museumbezoek op zoek bent naar een groene omgeving en frisse lucht, dan kun je een omweg maken naar de Botanische Tuin in het centrum van de stad. Met zijn twee meren, de ruime groene gebieden en de composities van mediterrane, Europese of Aziatische plantensoorten, is de tuin, die nu deel uitmaakt van de universiteit, een oase van rust voor natuur- en plantenliefhebbers. Het is goed denkbaar dat creatieve mensen inspiratie opdoen voor hun werk door de stilte en kleurenpracht hier.

“Meer vol actie”, aan de andere kant, is de rit met de kabelbaan van Zagreb – de kortste kabelbaan ter wereld! Met haar alleen 66 meterlengte verbindt het het bovenste met het onderste deel van de oude stad en is het oudste openbaar vervoermiddel in de stad. Er is geen echte behoefte aan de trein – het zou waarschijnlijk sneller zijn om te lopen. Het moet met een knipoog worden gebruikt – het is de charme die deze attractie zo speciaal maakt!

Lees ook: Vijf redenen om de Azoren te bezoeken

Slenteren op de markten van Zagreb

dollar markt zagreb

Hou je van slenteren over markten en je laten meeslepen door allerlei culinaire, curieuze of mooie dingen, dan is Zagreb de plek voor jou! Of het nu markten zijn voor sieraden, kunst, antiek, porselein, boeken, kunst of de vele gewone vlooienmarkten – er gaat geen weekdag voorbij zonder een markt in de stad.

Bezoekers die op zoek zijn naar culinaire ervaringen zullen genieten van de foodmarkten van Zagreb, zoals de Dolac-markt. Als grootste en belangrijkste foodmarkt biedt het alles wat je hartje begeert als het gaat om regionale specialiteiten: verse groenten en fruit rechtstreeks van het veld, geurig gebak, lokale honing, regionale wijnen en schnaps, hoogwaardige kaas- en worstspecialiteiten of vers gevangen vis in overvloed. En ook hier geldt hetzelfde: vergeet je camera niet om de indrukken voor altijd vast te leggen. Een bezoek aan de markten bevredigt niet alleen honger en dorst of materiële behoeften, het is ook een geweldige manier om je te mengen met de lokale bevolking!

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie