8 highlights van Gozo die je niet mag missen!

8 highlights van Gozo die je niet mag missen!

Als je op vakantie in Malta bent, is het ideaal om te gaan eilandhoppen in de Maltese archipel. Het kleinere, groene zustereiland Gozo bijvoorbeeld is nu makkelijker bereikbaar. Dankzij de nieuwe Fast Ferry vaar je van het hoofdeiland naar het kleinere, groene zustereiland Gozo. En dat in slechts drie kwartier. Het enige wat je nodig hebt? Een pasje voor het openbaar vervoer. Daarmee reis je in alle comfort van de Maltese hoofdstad Valletta naar Mgarr, Gozo.

Eenmaal aangekomen beleef je een onvergetelijk uitstapje voor een dag of zelfs meer. Die steek je zo in elkaar dankzij deze acht geweldige highlights:

Lees ook: De 10 mooiste stranden van de Canarische eilanden

1. Victoria en de Citadella

Victoria en de Citadella

Tussen de heuvels van Gozo bots je op Victoria. Deze prachtige stad is de grootste op het eiland en wordt ook wel Rabat genoemd. Ze maakt in één oogopslag duidelijk dat ook Gozo een bijzonder rijke geschiedenis kent. Zo torent de Citadella hoog boven de nauwe straten van Victoria uit. Dit eeuwenoude militaire bolwerk gunt je een prachtig zicht op de hele streek. Wie goed uitkijkt, spot in de verte zelfs het hoofdeiland Malta.

2. Het Christusbeeld

Het Christusbeeld Gozo

Eén blik op de heuvels van Tas Salvatur en je waant jezelf meteen in Rio de Janeiro. De reden? Het metershoge Christusbeeld dat uitkijkt over het landschap, met zijn armen wijd open, alsof hij al dat moois innig omhelst. Met zijn zes meter is hij best imposant. Wie hem van dichtbij wil bewonderen, moet daar een stevige klim voor over hebben. Het beeld prijkt namelijk meer dan 95 meter boven de zeespiegel uit.

3. Marsalforn

Marsalforn zoutpannen

De baai van Marsalforn verwent toeristen met een klein zandstrand, een ongelooflijk zicht op de bergen en een verfrissende duik in het water. Maar de streek herbergt nog een andere bezienswaardigheid: de kleurrijke zoutpannen. Hun schaakbordpatroon strekt zich zo’n drie kilometer uit, over de rotsachtige ondergrond. De lokale zoutwinners geven hun traditie door van generatie op generatie. En dat altijd binnen hun eigen familie.

4. Viewpoint Tal Mixta

Viewpoint Tal Mixta

Hét allermooiste uitzicht van Malta: dat is wat Tal Mixta je voorschotelt. Deze sprookjesachtige grot houdt zich schuil tussen de hoge heuvels rond Nadur. Wie de grot binnenstapt, krijgt als het ware een enorm stenen venster te zien dat uitkijkt over Ramla Bay. Dit populaire zandstrand is één van de grootste van Gozo. Er zijn dan ook heel wat gezellige bars waar je terechtkunt voor een zoete cocktail of een mediterraanse snack.

5. Wied il-Għasri

Wied il-Għasri

Minstens even magisch is de baai van Wied il-Għasri. Hier kronkelt de zee landinwaarts, tussen de hoge, ruige kliffen. Dit unieke, betoverende decor trekt heel wat onderwaterdieren aan. Die verstoppen zich in knappe, ondergrondse grotten. Neem dus zeker je duik- of snorkelgerief mee. Want met wat geluk ontmoet je hier een sympathiek zeepaardje!

6. Tempels van Ġgantija

Tempels van Ġgantija

Wel duizenden jaren oud zijn ze: de megalithische Maltese tempels. Deze gigantische stenen bouwwerken behoren tot het Unesco Werelderfgoed. Ze vertellen je dan ook heel wat over de vroege geschiedenis van deze wondermooie eilanden. Hoewel de meeste tempels zich op Malta bevinden, bezoek je het meest imposante exemplaar op Gozo. De tempels van Ġgantija zijn namelijk zó groot dat de lokale bevolking gelooft dat ze door reuzen werden gebouwd.

7. Kliffen van Ta’Ċenċ

Kliffen van Ta’Ċenċ

Wie op een hoogte van wel 120 meter over de zee wil uitturen, moet in Ta’Ċenċ zijn, vlakbij Sannat. Deze kliffen baden in complete rust en stilte. Ideaal voor wie graag de natuur opzoekt en heerlijk ontspant op het ritme van de golven van de zee. Breng zeker ook je verrekijker mee. Je speurt hier niet enkel de horizon af. Want de kliffen huisvesten een bonte verzameling vogels.

Lees ook: IJsland: 5 tips van insiders

8. Ta’Pinu Basilica

Ta’Pinu Basilica

Gozo staat bekend om z’n uitgestrekte vlaktes die zich langs de kustlijn vleien. Op één van deze ruwe stukken land prijkt de basiliek van Ta’Pinu. Met de azuurblauwe zee op de achtergrond past deze kerk zo op een postkaartje. En ook het interieur is dankzij de zachte witte en beige tinten een streling voor het oog. Veel Maltezers komen hier regelmatig naartoe om te bidden tot Maria.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie