Gozo, een van de meest onontdekte en ongerepte eilanden van Europa

Gozo, een van de meest onontdekte en ongerepte eilanden van Europa

Nog geen 70 vierkante kilometer: zo groot is het Maltese eiland Gozo. Toch heeft het ondanks die kleine oppervlakte heel wat in z’n mars. Je dompelt je er onder in een eeuwenoude geschiedenis, ontdekt ongerepte stukken natuur en proeft er van een heerlijke, mediterrane gastronomie. Voeg daar de hemelse, zuiderse temperaturen aan toe. En de relaxte, rustige sfeer … en je begrijpt helemaal waarom Gozo tot Europa’s best bewaarde geheimen behoort.

Om de rust te bewaren is er geen luchthaven op Gozo. Je bereikt het eiland met de klassieke ferry verbinding vanuit Malta naar de idyllische havenstad Mgarr. Het is dus al slow travel vanaf de start.

Lees ook: Hidden gems in Kroatië die je niet mag missen

De troeven van Gozo

Gozo verbluft je met een pak waanzinnige activiteiten en monumentale bezienswaardigheden. We sommen graag even voor je op dewelke je niet mag missen.

Zwemmers en snorkelaars trekken naar Wied il-Għasri. Waar het zeewater zich een weg baande tussen metershoge rotsen. Het resultaat is een filmische, kronkelende rivier. Daarin neem je een verfrissende duik vanop een minuscuul, romantisch strandje.

Dat moeder natuur je mond soms wagenwijd doet openvallen, bewijst Wied il-Mielaħ. Hier boetseerden de wind en de zee een immense opening in de rotsen. Waardoor het lijkt alsof er een gigantische brug over het zeewater loopt.

Wied il-Għasri

Door z’n strategische ligging kent Gozo een illuster verleden. Verschillende legers probeerden het eiland in te palmen. Daarom werd er in de 15e eeuw een militair fort gebouwd. Il-Kastell torent hoog boven de straten van de hoofdstad Victoria uit. Waardoor je vanop de muren van een panoramisch uitzicht geniet.

Op Gozo leven mens en natuur samen in harmonie. Daarvan ben je getuige in Qbajjar Bay. Daar oogsten enkele locals zeezout op de kalkachtige rotsen. De ondiepe zoutpannen vullen zich met zeewater. Waarna de warmte het water doet verdampen. Zo blijft alleen nog het zout over. Je kan ter plaatse het traditionele zout kopen in een authentiek winkeltje aan de zoutpannen.

De geschiedenis van Gozo voert je zelfs nog veel verder terug in de tijd. Zo werden de tempels van Ġgantija maar liefst 5.600 jaar geleden gebouwd. Al eeuwenlang vindt men rust en inspiratie in deze tempels. Zo is het ook vandaag een van de vaste stopplaatsen voor yoga retreats in Gozo.

tempels gozo

Wist je dat de zee zich ook een weg baande dwars door de rotsachtige ondergrond van Gozo? Een meterslange tunnel mondt uit in een kleine, sprookjesachtige baai. Waar je het kleurrijke vissersdorpje Dwejra ontdekt. De ideale plek voor een Instagramshoot. Of voor een onvergetelijke zwempartij.

Gozo’s Blue Hole is een unieke geologische formatie van maar liefst 10 meter breed en 15 meter diep. Het natuurlijke zwembad is met tunnels verbonden met de open zee, waardoor het een waar duikparadijs is. Blijf je liever boven water? Geen nood, je kan er ook gewoon zwemmen of zonnebaden met een fantastisch zicht.

Een van de beste uitzichten over Gozo? Dat zie je vanaf de Tal-Mixta grot! Je kijkt er door een natuurlijk venster uit over Ramla Bay, een prachtig roodkleurig zandstrand. Tip: bekijk de zonsondergang vanaf deze grot. Je zal het je niet beklagen.

Onvergetelijke avonturen

Gozo van nog dichterbij leren kennen? Dat doe je tijdens één van de vele activiteiten op het eiland. Een greep uit het aanbod:
De beste manier om Gozo in een handomdraai te verkennen? Met een elektrische e-jeep! Met deze duurzame krachtpatser zoef je van de ene highlight naar de andere. Terwijl een ervaren gids je de mooiste plekken van het eiland laat zien.

Altijd al eens willen kajakken op open zee? Vaar langs de prachtige kustlijn van Gozo of zet koers naar het kleine eiland Comino. Of je de dag nadien stijve armen zal hebben? Waarschijnlijk. Is het dat waard? Absoluut!

De brute, rotsachtige kust van Gozo trakteert je op een pak fenomenale uitzichten. En op hopen adrenaline. Samen met de professionele gidsen van Gozo Adventures beklim je de meest waanzinnige rotsen. Voor elk niveau is er een natuurlijk klimparcours op maat.

rotsen klimmen gozo

Ook onder water valt er op Gozo heel wat te beleven. Je duikt door grotten en tunnels. En speurt naar scheepswrakken voor de kust. Intussen ontmoet je uitzonderlijke vissen en bewonder je prachtige koralen.

Voor kaasliefhebbers is er ook een fantastische workshop te volgen bij Ta’ Rikardu. Je leert er je eigen kaas maken op deze boerderij. Naast kaas produceren ze er ook heerlijke wijn, en laat kaas en wijn nu eens een fantastische combinatie zijn…

Lees ook: Natuurlijke zwembaden in Tenerife

Over wijn gesproken. Ook op Gozo zijn er verschillende wijndomeinen die proeverijen aanbieden, zoals ook Tal-Massar. Je geniet er van een heerlijk glas wijn met zicht op het glooiende landschap. Cheers!

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie