De onderwaterwereld van Indonesië

De onderwaterwereld van Indonesië

Met 80.000 kilometer aan kustlijn, meer dan 17.000 eilanden en ruim 4.000 soorten onderwaterdieren is Indonesië het Mekka voor elke duik- en snorkelliefhebber. Het tropische klimaat en de indrukwekkende onderwaterlandschappen zorgen ervoor dat de Gordel van Smaragd een enorme variatie biedt aan fantastische snorkel- en duikspots. Een duik in de Indonesische wateren is er één om nooit meer te vergeten. Ontdek hier de onderwaterwereld van Indonesië.

Best place to dive: Bunaken National Park

Op een klein uurtje varen van Manado – Sulawesi – ligt het Bunaken National park, een waar duikersparadijs! In het onderwaterreservaat Bunaken heb je een goede kans om enorme zeeschildpadden en rifhaaien te spotten. Verder ligt hier het wrak van een Nederlands schip dat zonk in de Tweede Wereldoorlog, wat inmiddels de thuishaven is geworden van veel verschillende vissoorten. Ook maken in dit reservaat Manatees (Indische Zeekoeien) hun opwachting te midden van indrukwekkende drop-offs, die rijkelijk begroeid zijn met zacht koraal.

Snorkelen aan het roze strand van Komodo

Dit eiland is beroemd vanwege het Komodo National Park, waar de grootste levende hagedissen ter wereld leven: de Komodovaraan. Op de wereld zijn er zeven roze stranden en één daarvan vind je op het eiland Komodo. Pink Beach heeft haar naam te danken aan de roze kleur van het zand, die veroorzaakt wordt door het omliggende rode koraal. Mede hierdoor wordt het strand tot ‘s werelds mooiste snorkelspots gerekend. Met een beetje geluk spot je dolfijnen tussen Komodo en het buureiland Flores.

De ongerepte riffen van Wakatobi

Het Wakatobi National Marine Park, in Zuid-Sulawesi, beslaat meer dan een miljoen hectare en vier eilanden: Wangi-Wangi, Kaledupa, Tomia en Binongko. De eilanden hebben het grootste barrièrerif van Indonesië, dat in formaat alleen wordt overtroffen door het Great Barrier Reef in Australië. De meer dan 50 spectaculaire duikspots zijn makkelijk te bereiken en zijn het leefgebied van zowel grote als kleine vissen en schildpadden. Gelegen aan de Banda-zee en midden in de zogenaamde Coral Triangle vormt het ongeschonden koraal met diens schitterende kleurenspel een prachtig decor.

Eilandhoppen vanaf Labuan Bajo

Labuan Bajo is een vissersdorpje in het westen van Flores. Dit is de plek om de onderwaterwereld van de Komodo archipel te ontdekken. Eilandhoppen is hier makkelijk aangezien de eilanden dicht bij elkaar liggen. Zo kun je op het eiland Seraya aan wal, waar bij laag water het koraal boven komt. Zwem en snorkel in helder water met schildpadden, walvissen en dolfijnen. TIP: stap hier aan boord van een zeilboot en ontdek dit stukje van de archipel waarbij je diverse stops maakt om te snorkelen.

Lombok en de Gili’s

Lombok, gelegen op 35 kilometer van Bali, is onwijs populair en totaal niet te vergelijken met het buureiland. Lombok fascineert met witte dromerige stranden, afgezonderde baaien en ongerepte natuur. Geniet in één van de tientallen baaitjes in Kuta, waar je zwemt in helderblauw water en relaxt onder de bananenbomen. In het noordwesten vind je de beste duikplekken, maar ook het zuiden heeft veel moois. De riffen rondom Lombok zijn prachtig en het water is kraakhelder. Vanuit het noordwesten van Lombok reis je gemakkelijk per boot naar de Gili eilanden, een waar snorkelparadijs.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie