Endelave is Deens eiland van het jaar 2020-2021

Endelave is Deens eiland van het jaar 2020-2021

Endelave in het Kattegat naast Horsens Fjord mag zich Deens ‘Eiland van het Jaar 2020-2021’ noemen. Door zich als ‘Actief Eiland’ te profileren zijn de eilandbewoners erin geslaagd zowel de lokale bevolking als toeristen via verschillende initiatieven bij het eilandleven te betrekken. Endelave heeft net als vele andere kleine eilanden grote uitdagingen gehad om het actieve eilandleven in stand te houden. Na de sluiting van de plaatselijke school moest de bevolking nieuwe manieren vinden om het eiland naar een levensvatbaar niveau te tillen. Onder de noemer ‘Actief Eiland’ is de lokale sportvereniging erin geslaagd nieuwe initiatieven te ontwikkelen voor zowel de bewoners als toeristen van het eiland.

Over Endelave

endelave Denemarken

Endelave is 13 vierkante kilometer groot en telt 155 inwoners (2020). Het eiland is met de veerdienst in 70 minuten vanaf Snaptun bij Horsens te bereiken. Toeristen kunnen onder andere yoga beoefenen met een 83-jarige lokale bewoonster of lunchpakketten met huisgemaakt roggebrood mee de natuur innemen tijdens een wandeling op de nieuwe Konijnen route (“Kaninøen”) om de enorme populatie wilde konijnen te spotten. Naast de rijkdom aan dieren, planten en een gevarieerd landschap, van een mini wad tot aan een trollenbos, is het eiland perfect om met de fiets te ontdekken.

endelave deens eiland

Eerste editie ‘Eiland van het Jaar’ verkiezing

De Deense verkiezing ‘Eiland van het Jaar’ vindt in 2020 voor het eerst plaats met als thema ‘Een goede samenwerking creëert duurzame en rendabele eilanden’ Alle Deense eilanden zonder een vaste brugverbinding kunnen zich inschrijven voor de verkiezing.

Voor de 2020-2021 editie ontving de commissie in totaal 11 inschrijvingen. Endelave, Strynø in het zuiden van Funen en Aarø in de Kleine Belt, werden als de drie finalisten aangewezen. Endelave ontvangt naast de titel ‘Eiland van het Jaar 2020-2021’ ook 50.000 Deense kronen (ongeveer 6.800 Euro) voor de verdere ontwikkeling van het eiland. De andere twee eilanden, Strynø en Aarø, ontvangen elk 25.000 Deense kronen (ongeveer 3.400 Euro). De uitreiking vindt plaats op 3 oktober 2020.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie