Wat moet je doen als je vakantie niet goed verloopt?

vakantie niet goed verloopt

Iedereen gaat er altijd vanuit dat de vakantie goed verloopt. Maar wat als dat niet zo was? Wat als je hotelkamer helemaal niet overeenkwam met de informatie bij de boeking? Of wat als je vlucht last-minute werd geannuleerd? Kwam je niet tot een oplossing met het hotel, vliegtuigmaatschappij of reisorganisatie? Dan zetten we hier de stappen die je moet volgen om het geschil op te lossen op een rij.

Stappen om te nemen als je vakantie niet goed verloopt

Stap 1: Verzamel bewijsmateriaal

Als je een probleem hebt tijdens je vakantie, dan verzamel je eerst zoveel mogelijk materiaal waarmee je je probleem kunt aantonen. Wat stond er in het boekingsbevestiging of op de website? Welke informatie heb je per e-mail (of per sms) gekregen? Neem als het kan foto’s (bijvoorbeeld van de niet zo fraaie hotelkamer).

Stap 2: Probeer altijd eerst het geschil onderling op te lossen

De snelste en makkelijkste oplossing is proberen om het probleem rechtstreeks op te lossen met het hotel, de vliegtuigmaatschappij of het reisbureau. Als dat lukt, dan hoef je natuurlijk verder niets te doen.

Stap 3: Lukt dat niet, meld het dan en ga op zoek naar een bemiddelingsdienst

Als je geen gehoor vindt en het probleem niet opgelost raakt, dan kun je dit het beste melden bij de ANVR, het keurmerk voor reisorganisaties. Mocht de reisorganisatie niet zijn aangesloten bij de ANVR, dan heb je een probleem. Neem dan contact op met een bemiddelingsdienst die kan proberen om het geschil op te lossen. De bemiddelingsdienst die het beste geschikt is voor jouw geschil hangt af van je specifieke situatie.

Stap 4: Neem gerechtelijke stappen

Kom je er ook met de hulp van een bemiddelingsdienst niet tot een oplossing, dan kun je nog steeds gerechtelijke stappen ondernemen Is de vliegtuigmaatschappij, touroperator, reisbureau of hoteluitbater niet bereid om tot een minnelijke oplossing te komen, zelfs niet via een bemiddelingsdienst, dan kun je nog naar het rechtbank stappen. Let wel op: de kosten van een gerechtelijke procedure kunnen snel oplopen.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie