Zet deze Ierse zomerkiekjes op je bucketlist!

Zet deze Ierse zomerkiekjes op je bucketlist!

Lange dagen aan het strand, welige landschappen en een helderblauwe oceaan: dit is de zomer in Ierland, in foto’s. Zet deze Ierse zomerkiekjes op je bucketlist!

1. Inisheer/Inis Oírr (Araneilanden in county Galway)

Inisheer/Inis Oírr (Araneilanden in county Galway)

Maak kennis met Inisheer, een bastion van de Ierse taal (elke zomer komen duizenden jongeren en kinderen uit heel Ierland hierheen om hun taalvaardigheid te verbeteren) en het kleinst van de drie Araneilanden. Maar zoals we allemaal weten, is klein ook vaak fijn.

Dit is een eiland met karakter. Het heeft een strand dat zich kan meten met dat van een tropisch eiland en vormt een lofzang voor prachtige stenen stapelmuurtjes. De nu verzonken kerk (ooit gesticht door St. Caomhán, de oudere broer van St. Kevin van Glendalough) en het roestende scheepswrak van de Plassey maken het extra intrigerend.

2. Glens of Antrim (county Antrim)

Glenariff, Antrim

Stel je een diepe, groene kustvallei voor met bossen, watervallen en wandelpaden langs de rivier. Vermenigvuldig dat beeld met negen. De Glens of Antrim zijn veel bezongen in verhalen en liedjes. Ze bestaan uit negen, groene, nauwe dalen aan de Causeway Coastal Route en ze hebben allemaal hun eigen naam en lokale overlevering.

Hoogtepunten zijn uitzichten tot aan Schotland, het Heart of the Glens Festival(augustus) in Cushendall, wandelpaden door de heuvels en de fuchsia en kamperfoelie die in de zomer bloeien.

3. Slieve League Cliffs (county Donegal)

Slieve League klippen donegal

Een imposantere aanblik dan de Slieve League Cliffs tijdens het gouden uur kennen wij niet. Deze steile aardlagen zijn bijna drie keer zo hoog als de Kliffen van Moher in county Clare (maar liefst 609 meter) en horen bij de hoogste zeerotsen van Europa.

De kliffen zijn vroeg in de ochtend of laat in de avond op zijn fotogeniekst – net als de zeevogels die er nestelen.

4. Harry Avery Castle (county Tyrone)

Harry Avery Castle (county Tyrone)

Op zoek naar eeuwenoude kastelen in Ierland? Hier is er nog een voor op je lijst. Dit bijna 700 jaar oude gebouw wordt door historici eerder als een ’tower house’ (een soort bewoonbaar torenfort) gezien dan als een volwaardig kasteel, maar dat maakt het niet minder indrukwekkend.

Het fort is gelegen op een door mensen gemaakte heuvel in het glooiende landschap van Tyrone. Het is waarschijnlijk door een Gaelic hoofdman gebouwd en de naam komt van de verengelste uitspraak van Henry Aimbreidh O’Neill, vandaar Harry Avery. We hopen dat de oorspronkelijke bouwers het geluk hadden om er in net zulke zonnige omstandigheden van te genieten als hierboven.

5. De Fermanagh Lakelands (county Fermanagh)

De Fermanagh Lakelands

Waarom is Fermanagh zo’n populaire hotspot in de zomer? Wellicht komt dat door de palladiaanse landhuizen, statige landgoederen en afbrokkelende ruïnes die verspreid liggen in het landschap. Of misschien zijn het de natuurlijke wonderen, zoals het Marble Arch Caves Geopark of de Cuilcagh Mountain, waar de rivier de Shannon ontspringt.

Wij denken dat het komt door het prachtige merengebied: 700 km aan rivieren, kanalen, eilandjes en meren, allemaal klaar voor Instagram.

Om dit merengebied echt te ervaren, moet je het water op! Ontspan tijdens een rustgevende rondvaart, peddel op het Lough Erne in je eigen kano of probeer als je op zoek bent naar een stoot adrenaline ultieme watersporten, zoals waterskiën, kajakken of wakeboarden.

6. Howth (county Dublin)

Howth (county Dublin)

Wat hebben de voor een Oscar genomineerde actrice Saoirse Ronan, schrijver en Booker Prize-winnaar John Banville en U2-drummer Larry Mullen gemeen? Ze wonen allemaal in Howth, een vissersdorp in county Dublin dat in de zomer werkelijk een plaatje is.

Het is een beetje een hotspot aan het worden voor stedentrips. Je kunt er pittige wandelingen maken langs de kust bij Howth Head (hierboven te zien bij zonsondergang), diepzeeduiken in de Ierse Zee of door de historische haven slenteren met een traditionele fish-and-chips in de hand.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie