8 dingen over Aruba die je zullen verassen

8 dingen over Aruba die je zullen verassen

Voor een bestemming die over de hele wereld beroemd is om zijn witte stranden en fantastische zee, is het niet gemakkelijk om te praten over de meest authentieke en curieuze aspecten die kenmerkend zijn voor dit kleine eiland, genesteld in het hart van de zuidelijke Caraïben en constant gekust door de zon. Ja natuurlijk, Aruba is de thuisbasis van uitgestrekte zandstranden en palmbomen die door de wind worden gestreeld en als je op zoek bent naar een plek om te ontspannen en jezelf te verwennen, dan ben je op Aruba aan het juiste adres. Maar wat weet je nog meer over Aruba? Wedden dat je deze 8 weetjes niet kende…

Lees ook: Wat te doen op Curaçao

1. Op blote voeten op het witte zand van Aruba, zelfs ’s middags

De buitengewone samenstelling van koralen en schelpen op de witte en zachte stranden van Aruba zorgt ervoor dat het zand zelfs tijdens de heetste uren van de dag koel blijft. Dit betekent dat je op elk moment van de dag lange wandelingen op blote voeten langs de kustlijn kunt maken!

2. In sommige periodes van het jaar is het mogelijk om zeeschildpadden te ontmoeten

Op Aruba is het mogelijk dat je tijdens een strandwandeling getuige bent van het spannende schouwspel van het uitkomen van de eieren van de waterschildpadden en dat je de schildpadjes richting zee ziet lopen, klaar om op te stijgen. Van maart tot november is het eiland zelfs een van de favoriete broedplaatsen voor verschillende soorten zeeschildpadden die jaar na jaar terugkeren om hun eieren te leggen, vooral in Eagle Beach, Boca Grandi en in het Arikok National Park. Om ze te beschermen, werd in 2003 de Turtugaruba Foundation opgericht, een lid van het bredere netwerk van de Wider Caribbean Sea Turtle Conservation.

3. De beste vrouwelijke freestyle windsurfer ter wereld is Arubaans

Sarah-Quita Offringa heeft niet alleen 19 keer het Women’s World Windsurfing Championship gewonnen, maar ze heeft ook het PWA-record gevestigd – van “jongste vrouw die een gouden medaille won” tot “jongste vrouw die kampioen van de wereld werd”. – dan enige andere vrouw in de geschiedenis van het professionele windsurfen. Offringa groeide inderdaad op een perfecte plek om te windsurfen dankzij Aruba’s constante wind en kalme wateren.

4. Dankzij de constante passaatwinden vind je altijd je weg

De verfrissende bries die constant uit het noordoosten waait, heeft de inheemse divi-divi-bomen uitgehouwen in fantastische vormen die niets te benijden hebben voor de meest artistieke bonsai. Als je de meer afgelegen gebieden van het eiland wilt verkennen, zegt een lokaal spreekwoord dat “het volgen van de bocht van de divi-divi-bomen je naar de stad zal leiden”, en het is absoluut waar!

5. Een van de meest diverse bevolkingsgroepen ter wereld

Waar je ook vandaan komt, de kans is groot dat je op Aruba iemand tegenkomt die dezelfde taal spreekt als jij. Het grootste deel van de bevolking spreekt Engels, Nederlands, Duits en Spaans, evenals Papiamento, de lokale creoolse taal, maar onder de meer dan 90 nationaliteiten en etnische groepen die op Aruba aanwezig zijn, is het mogelijk om een ​​aanzienlijk aantal Europeanen, Indiërs, Filippino’s en Chinezen te vinden gemeenschappen, waarvan de tradities en culturen op het eiland in stand worden gehouden en gevierd.

6. Aruba is de onderwaterhoofdstad van het Caribisch gebied

Vlak voor de kust, in het lijwaartse deel van het eiland, liggen twee onderzeese wrakken uit de Tweede Wereldoorlog: de Antilla, de grootste en meest intacte van de wrakken in het Caribisch gebied, en de Pedernales. Elke dag worden deze wrakken bezocht door duikers en duikboten die zich wagen aan het ontdekken van bijzondere koraalformaties en het levendige zeeleven dat zich in de buurt van de wrakken heeft ontwikkeld.

7. 20% van het eiland is beschermd en ongerept gebied

Arikok National Park herbergt spectaculaire kustlijnen, natuurlijke bruggen en een van de meest fascinerende plekken op het eiland: het natuurlijke zwembad. Het zwembad, door de lokale bevolking “Conchi” genoemd, is een bassin beschermd door een muur van vulkanisch gesteente waar het mogelijk is om in alle rust te zwemmen.

Lees ook: Waarom de Dominicaanse Republiek op je bucketlist moet staan

8. Drinkwater rechtstreeks uit de kraan: een van de grootste ontziltingsinstallaties ter wereld

Aruba heeft geen grote voorraad zoet water, maar de Arubanen hebben het probleem slim weten op te lossen. Balashi, een van de grootste ontziltingsinstallaties ter wereld, werd begin jaren dertig ontwikkeld. In de loop van de decennia hebben eilandingenieurs het proces steeds verder geperfectioneerd, waardoor bewoners en meer dan 1,5 miljoen bezoekers per jaar van schoon water rechtstreeks uit de kraan worden voorzien. Onder de lokale bevolking wordt een ijskoud glas vers, gezuiverd zeewater een “Bashi cocktail” genoemd!