Wat te doen op Curaçao

To do Curaçao

Of je nu een sportieveling bent of alleen lekker lui op het fijne zand van het strand wilt vertoeven, je zult je opperbest vermaken op Curaçao. Naast de eerste algemene informatie en tips, zetten we hier nog meer dingen om te doen op het prachtige eiland op een rij.

Lees ook: 10 dingen om te doen in Grenada

Zondagmarkt

Voor een echte lokale ervaring, bezoek de markt in Barber (West Punt) op zondagochtend. Dit is waar de eilandbewoners elkaar ontmoeten om te eten, winkelen en zich te mengen. Traktaties in de winkel zijn onder andere boontaart en rozijnenbrood. Of ga voor een volledige maaltijd bereid op geïmproviseerde kachels. Kijk voor ‘sopi di piska’ (vissoep) en verse ‘pika’, een pittige mix van uien en paprika’s.

Barbecue Eiland-Stijl

Kook zoals de lokale bevolking – met je voeten in het zand en een duik in de Caribische zee. Je kunt spullen ophalen voor een echte strandbarbecue bij een van de vele supermarkten van het eiland. Caracas Bay is de plek om je te mengen met de locals in een ontspannen, vriendelijke sfeer. De baai is een van de grootste en ongelooflijk mooi. Terwijl de zon ondergaat op de rotswand, begint het plezier met goede muziek, gelach en heerlijke aroma’s in de lucht. Palapas en picknicktafels zijn de hele dag beschikbaar. Maar als je een ligstoel wilt, kom dan vroeg of laat in de middag als de menigte wat minder wordt. Je kunt je barbecue op slechts drie meter van het water plaatsen – onder een palmboom, als je geluk hebt. Voor de ultieme ervaring, gooi een lijn uit en vang je eigen diner!

Trendy Smaken

Heerlijk hip Mundo Bizarro in Pietermaai staat bekend om zijn Cubaanse kitsch met een moderne twist. Niet ver weg in Pietermaai is BijBlauw, met een speciaal kinderrestaurant zodat mama en papa kunnen genieten van hun eigen tafel voor twee. Restaurant No 5 (Pietermaai) en New York Curaçao (Sea Aquarium Beach) zijn ook nieuw en populair.

Op het strand

Karakter is een stijlvolle, moderne strandclub verscholen in Coral Estate Resort. Ga op jacht en je vindt een prachtige eetgelegenheid direct aan het strand. Dineer met je voeten in het zand, of neem een ​​tafel op de promenade en een fles goede wijn. Als je geluk hebt, word je vergezeld door dolfijnen in het diepblauwe water. Zanzibar is al jaren favoriet op Jan Thiel Beach en heeft altijd heerlijk eten en geweldige happy hours.

Snackbars

Rijdend rond Curaçao vind je onderweg overal kleine, eenvoudige winkels, meestal met een bar en stoelen buiten waar de lokale bevolking stopt voor een hapje. Dit zijn de beroemde ‘snèks’ (snackbars) van Curaçao. Kom langs voor een koffie, een biertje en een aantal lekkernijen, zoals ‘pastechis’ (hartig gebak) of ‘Saté Ku Batata’ (kipspies met frietjes). De prijzen zijn meestal laag. Kom naar binnen voor handige alledaagse voorwerpen zoals shampoo en sigaretten. Heineken Snèk op Jan Thiel is een van de bekendste en erg populair op vrijdagavonden.

Late-Night Snacks

Truk’i pan (letterlijk ‘broodtrucks’) zijn eetstalletjes waar de lokale bevolking samenkomt, meestal na een avondje stappen, voor een hete hap. Kijk eens naar deze eenvoudige caravans en je zult je waarschijnlijk afvragen: durf ik? Het antwoord is: ja, dat doe je! Je kunt een late-night snack niet weerstaan in een goede truk’i pan. We raden de truk’i pan in Saliña aan.

Muziek

Het culturele leven op Curaçao is de laatste jaren echt van de grond gekomen. Kunstgalerijen duiken overal op en lokale musici winnen steeds meer aanhang.

Seu

Seú-muziek is het ritme van het oogstfeest van Curaçao. De oorspronkelijke festivalgangers paradeerden door de velden en deden een sierlijke dans, de ‘wapa’, als symbool voor planten en oogsten. Tegenwoordig vindt de traditionele parade op Paasmaandag plaats in de straten van Willemstad. Meer dan 2000 feestgangers van alle leeftijden nemen eraan deel.

Carnaval

Carnaval is het belangrijkste culturele evenement van het jaar op het eiland – een feestelijke mix van muziek, theater, straatfeesten, kunst, cultuur, geschiedenis en folklore. Als je een echte glimp van Curaçao en zijn mensen wilt, is dit het moment om het eiland te bezoeken. Het carnavalsseizoen begint begin januari en eindigt op Mardi Gras (de dinsdag voor Aswoensdag). De Grote Parade verandert de straten en steegjes van Willemstad in één groot straatfeest. Het hoogtepunt van de festiviteiten is het verbranden van koning Momo om middernacht om alle negativiteit van het afgelopen jaar weg te wassen.

Tumba is de belangrijkste vorm van muziek afkomstig van Curaçao. De naam is afgeleid van een Spaanse dans uit de 17e eeuw, maar het geluid is onmiskenbaar Afrikaans. Tumba dansen wordt beïnvloed door merengue, Afro-Caribische ritmes en jazz. Het is ongetwijfeld de meest meeslepende van alle eilanddansen en speelt een belangrijke rol op carnavalsdagen.

Hedendaagse muziek

De traditionele klanken van Curaçao zijn nog steeds te horen in de hedendaagse muziekscene. Terwijl je veel lokale artiesten vindt die optreden in bars en op het strand, worden anderen wereldberoemd. Tania Kross, Izaline Calister, Wim Statius Muller en Randal Corsen, zijn enkele bekenden. Je kunt ze allemaal van tijd tot tijd zien optreden op locaties zoals het Avila Hotel, Landhuis Brakkeput Mei Mei of tijdens het jaarlijkse Curaçao North Sea Jazz Festival, dat muziekliefhebbers uit de hele wereld aantrekt.

Curaçao North Sea Jazz Festival

Elke zomer vindt op Curaçao een lokale editie van het beroemde North Sea Jazz Festival plaats, tot grote vreugde van de lokale bevolking en bezoekers. Drie dagen vol muziek spotlight met lokale en internationale artiesten. In de afgelopen jaren waren Carlos Santana, Alicia Keys, Sergio Mendes, John Legend, Bruno Mars, Ruben Blades, Stevie Wonder, Juan Luis Guerra, Usher en Enrique Iglesias te zien. Wie speelt er dit jaar? Kijk op hun website voor de nieuwste aanbiedingen.

Lees ook: De top zeven meest Instagrambare plekken in Antigua en Barbuda

Curaçao Museum

Curaçao biedt een aantal interessante musea, waaronder het Maritiem Museum, het Kura Hulanda-museum en het Tula-museum in Landhuis Knip. Maar voor kunstliefhebbers moet het Curaçao Museum je eerste stop zijn. Het oudste museum op Curaçao, deze unieke attractie, is gehuisvest in een monumentaal pand uit 1853. Je vindt werk van lokale en internationale kunstenaars, waaronder Charles Eyck, Carel Willink, Ocalia, Charley Toorop en Isaac Israels. Naast de kunst vindt je een gevarieerde collectie antieke meubels uit de 18e en 19e eeuw en een traditionele Curaçaose keuken met zijn rode en witte polkadotwanden. In de beeldentuin delen vrijheidsstrijders van weleer, zoals Brion en Willem van Oranje, ruimte met moderne werken van Yubi Kirindongo, Hortence Brouwn, Philippe Zanolino en anderen. Er is ook een kinderdorp in de tuin waar kinderen het zelf kunnen verkennen.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie