De Azoren bieden een overvloed aan culinaire ervaringen waar fijnproevers zeker van zullen genieten. Een must voor elke foodie is om de ‘Cozido das Furnas’ te proeven, een traditionele stoofpot met lokale worst, rundvlees en groenten, ondergronds gekookt door de hitte die wordt gegenereerd door een vulkaan. Verse vis en zeevruchtengerechten zijn ook enorm in voorraad. Elke regio produceert zijn eigen lokale kaas en deze kunnen bij de meeste maaltijden worden genoten, vaak als voorgerecht. Ontdek hier vijf eigenzinnige en traditionele culinaire ervaringen op de Azoren.
1. Vulkaankeuken in Furnas
Heb je je ooit afgevraagd hoe vulkaankeuken smaakt? In een dorp genaamd Furnas (dat zich feitelijk in de krater van een “slapende” vulkaan bevindt) op het eiland São Miguel is een charmant Azoren-restaurant gevestigd dat het traditionele gerecht van de eilanden serveert, dat langzaam in de grond wordt gegaard met behulp van de warmte die door de vulkaan wordt gegenereerd. Door het hele dorp spatten warmwaterbronnen op uit het vulkanische, maar weelderige landschap. Je kunt zelfs getuige zijn van hoe je maaltijd, Cozido Das Furnas, in een grote pot uit de grond wordt gehaald voordat deze aan je wordt geserveerd.
Het traditionele gerecht is een stevige stoofpot die voornamelijk bestaat uit verschillende soorten lokale worst, rundvlees, kip en diverse groenten. Het restaurant, gevestigd in het viersterrenhotel Terra Nostra Garden, kijkt uit op een van de mooiste tuinen van Europa, Terra Nostra Park. Gelegen in het adembenemende park en de tuinen van het dorp, serveert het restaurant een aantal traditionele vlees- en visgerechten van de Azoren. Op een steenworp afstand kunnen reizigers een duik nemen in een prachtig natuurlijk thermaal zwembad, of de tuinen en meer dan 2000 verschillende bomen verkennen.
2. Horta’s wereldberoemde zeemanscafé
Dankzij de unieke ligging van de Azoren in het hart van de Atlantische Oceaan is het bruisende en kleurrijke “Peters Café” op Faial uitgegroeid tot een van de beroemdste plekken op de route voor zeilers, zelfs internationale beroemdheden en walvisvaarders uit vervlogen tijden. Binnen hoor je talen van over de hele wereld en proef je heerlijke verse vis. Tegenwoordig heeft het een levendige sfeer die door bezoekers van over de hele wereld wordt geprezen, en een kleurrijk nautisch interieur.
Kom langs voor een drankje en een warm welkom van eigenaar José, die op de eilanden bekend is omdat zijn grootvader dit legendarische café op eerste kerstdag 1918 opende. Wandel op een steenworp afstand langs de jachthaven en ontdek de vele schilderijen van passerende zeelieden (het wordt als ongeluk beschouwd als een schilderij niet af is voordat je vertrekt), die het metselwerk van de haven prachtig afmaken tegen de achtergrond van de berg Pico.
3. Schroei je eigen zeevruchten op lokale lavasteen in Horta
Hoe je je vlees ook wilt laten bakken, je hoeft je geen zorgen te maken over hoe “goed” je chef de biefstuk braadt bij “Canto Da Doca“, een modern en stijlvol restaurant in het hart van Horta op het eiland Faial. Een “must eat” voor bezoekers van de Azoren. Het serveert een verscheidenheid aan heerlijke zeevruchten en lokale vleessoorten en is populair omdat gasten hun eigen eten naar wens kunnen bereiden op hun eigen, gloeiend hete plaat lokale lavasteen van de tafel.
De lavasteen wordt gedurende de avond vervangen om een gelijkmatige garing te garanderen. Het fungeert als grill en wordt meestal geserveerd met diverse bijgerechten. Kook en geniet vervolgens van een verscheidenheid aan vlees- en vissoorten met vrienden of familie, waaronder diverse steaks van rundvlees, varkensvlees en kip, evenals zeevruchten zoals zalm, inktvis en “lapas” (zeeslakken). Geniet van het nautische thema en de vrolijke sfeer, met uitzicht over Horta’s beroemde jachthaven en de hoogste berg van Portugal, Pico op het eiland Pico.
4. Gerechten van de voorouders van de Azoren op de 18e-eeuwse boerderij van Terceira
“Quinta Do Martelo“, een 18e-eeuwse boerderij, restaurant en landelijke accommodatie, verscholen in het hart van het platteland van Terceira, biedt heerlijk eigenzinnige, eeuwenoude gerechten van de Azoren. Het is vaak bezocht door Portugese beroemdheden die even aan de camera’s willen ontsnappen en zich willen terugtrekken in een rustiger leven.
Te midden van de rust van de boerderij worden gasten begroet door hun gastheer, Gilberto Vieira, waarna ze kunnen genieten van bekroonde gerechten van het nationale erfgoed, waaronder soepen en vlees van de omliggende boerderij, evenals vers gevangen vis. Deze authentieke gerechten worden geserveerd in het rustieke restaurant in boerderijstijl en bereid in een houtkachel, net zoals de voorouders van de lokale bevolking dat deden. Het restaurant en de keuken zijn ingericht met traditionele decoraties, keukengerei en meubels, en bieden biologische producten en een authentieke Azoren-sfeer. Na een stevige maaltijd kun je zelfs een nacht of twee verblijven in een charmant rustiek stenen huis uit de 16e eeuw, compleet met traditionele strobedden, sanitair en open haarden.
5. Terug naar de basis: van voedseloogst en -productie tot de oude markten
De Azoren, bekend om hun kenmerkende kleine bananen, guaves, passievruchten, thee, ananas en een overvloed aan vis en vlees, bieden volop mogelijkheden om meer te leren over traditionele producten, van de oogst en productie tot de marktkraam. Wek eerst je eetlust op met fruit en zeevruchten (zoals inktvis, venusschelpen, tonijn, zwaardvis, limpets en krabben) op overvloedige markten, zoals de traditionele markt in Horta op het eiland Faial en de Graça-markt in Ponta Delgada.
Leer later hoe de producten worden geoogst en bereid op het eiland São Miguel op de ananasplantage (om het sappige fruit en een ananaslikeur te proeven) of in de Gorreana-theefabriek, waar reizigers meer te weten kunnen komen over de teelt van thee uit de Azoren voordat ze de verschillende smaken proeven. Bewonder de adembenemende wijngaarden op het eiland Pico, die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staan en de thuisbasis zijn van de heerlijke witte Pico-wijn van de Azoren. Geniet van de smakelijke lokale São Jorge-kaas (vernoemd naar het eiland waar hij is ontstaan), die in de kaasfabriek wordt beschouwd als een van de beste van de archipel. Het landschap van de eilanden wordt doorkruist door velden vol koeien, en het rundvlees en de zuivelproducten zijn werkelijk uitstekend.
Top 9 vakantie aanbieders
TUI – de beste resorts & pakketreizen →
De VakantieDiscounter – goedkope vakanties →
Kleinschalige en unieke accommodaties →
Prijsvrij – de beste prijzen →
Corendon – goedkope vakanties →
Suntip – voordelige vakanties →
Sunweb – ruime selectie vakanties→
Cruisereizen.nl – alle cruises op een rij →
Pakketreizen boeken bij alltours →
Zelf je vakantie regelen
Goekope vliegtickets bij Vuelving →
Zoek vliegtickets bij Transavia →
Zoek een accomodatie →
Boek je huurauto →
Skip the line en boek tours, activiteiten & excursies →
Regel je cruisevakantie
Cruisereizen.nl – alle cruises op een rij →
TUI – kies je ideale cruisevakantie →
Sunweb – ruime selectie cruisevakanties→
Island Escapes
Droom je van een vakantie op een van de prachtige eilanden die de wereld rijk is? Island Escapes wijst je de weg!