De Azoren: negen eilanden om van te houden

De Azoren: negen eilanden om van te houden

Geografisch zijn de Azoren verdeeld in drie eilandengroepen: De Grupo Oriental (East Group) omvat Santa Maria en São Miguel. De Grupo Central (centrale groep) omvat Faial, Pico, São Jorge, Graciosa en Terceira. De Grupo Ocidental (West Group) wordt gevormd door Corvo en Flores. Hier alles over de 9 eilanden, en waarom je de Azoren moet bezoeken.

Lees ook: 10 dingen die je waarschijnlijk niet wist over Kroatië

Santa Maria

Santa Maria formoza beach

Weelderige weiden in het binnenland, terrasvormige wijngaarden die de heuvels beklimmen als een gigantische trap, rustige dorpjes en kleine steden – Santa Maria is de ideale plek om te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven. En er zijn de mooiste stranden van de Azoren – ideaal om te zwemmen, surfen, zeilen of duiken.

São Miguel

São Miguel

Het grootste Azoren-eiland en tegelijkertijd zoiets als het “hoofdeiland”: de meeste reizigers uit het buitenland komen aan op de luchthaven van de “metropool” Ponta Delgada in São Miguel. De zuidkust is mediterraan, in het binnenland van het eiland lokken pittoreske kratermeren en warmwaterbronnen, in de stad Vila Franca do Campo komen nostalgische mensen aan hun trekken. Bezienswaardig: de enige twee theeplantages in Europa.

Terceira

Terceira

De hoofdstad van het eiland Terceira, Angra do Heroísmo, werd na een zware aardbeving met hoge kosten herbouwd en staat nu op de werelderfgoedlijst van UNESCO dankzij de prachtige paleizen en kerken. Het strand van Praia is een van de mooiste van de archipel en er zijn ook veel met zee gewassen rotspoelen. De indrukwekkende vulkanische grotten zijn het ontdekken waard.

Graciosa

Het rustige eiland leeft voornamelijk van de wijnbouw. Must visits: de mooie hoofdstad van het eiland Santa Cruz da Graciosa, de thermale bronnen van Carapacho en de grote zwavelgrot met zijn ondergrondse meer. Het eiland, dat zeer pittoresk is dankzij de vele windmolens, is sinds 2007 een UNESCO-biosfeerreservaat.

São Jorge

São Jorge

56 kilometer lang, maar slechts acht kilometer breed: São Jorge rijst op uit de zee als de rug van een gigantische walvis, en op veel plaatsen vallen de vulkanische bergen bijna verticaal in de Atlantische Oceaan. Een geweldige bestemming voor wandelaars, die onderweg herhaaldelijk koeien zullen tegenkomen waarvan de melk erg belangrijk is voor de eilandbewoners: de kaas van het eiland verrukt ook de veeleisende fijnproevers. Tropisch fruit groeit op kustvlakten aan de voet van vulkanische kliffen. Bijzonder mooi: de hoofdstad van het eiland, Velas.

Pico

Pico

Een eigen wereldje, gevormd door de machtige vulkaan met dezelfde naam. Op het eerste gezicht lijkt het dominerende zwarte lavagesteente soms bijna brutaal – maar tegelijkertijd groeien hier sappige vijgen en vooral wijnstokken: de wijngaarden met Verdelho-druiven geplant tussen kunstig gelaagde lavamuren zijn zelfs een UNESCO-werelderfgoed. Indrukwekkende lavatunnels en de beste wandelmogelijkheden voor bezoekers die de veeleisende klim naar de vulkanische krater uit de weg gaan. Deze stijgt 2.351 meter uit de zee en is daarmee de hoogste berg van Portugal. Sinds 1982 staat het onder natuurbescherming.

Faial

Faial papelinhos

Het eiland van de zeelieden: avonturiers van over de hele wereld stoppen in de kosmopolitische haven van Horta en versieren de kademuren van de jachthaven met hun kleurrijke beelden. Wandelaars verkennen het binnenland van de Caldeira, of het maanlandschap gevormd door de uitbarsting van de jongste vulkaan van de Azoren, Capelinhos.

Flores

Flores

Kristalheldere meren, weelderig groene vulkanische kraters, uitbundig bloeiende hortensia’s: Flores is een klein natuurparadijs aan het einde van de wereld met vrolijk zingende vogels en een rijke flora. Geweldige omstandigheden voor wandelaars die kunnen afkoelen in natuurlijke zwembaden; een zeer diverse onderwaterwereld.

Lees ook: 7 x de mooiste stranden op Europese eilanden

Corvo

Corvo

Meer een eilandje dan een eiland: het rustige eiland meet slechts 17 vierkante kilometer met zijn hartelijke bewoners, die hun tradities zelfs in de moderne tijd hebben behouden en tegelijkertijd – bijvoorbeeld in het 400-inwonersdorp Vila Nova – kijk ook naar moderne dingen zoals zonne-energie set. Het hoogtepunt van het eiland, dat door UNESCO is uitgeroepen tot biosfeerreservaat: de miljoen jaar oude ingestorte krater Caldeirão.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie