Onbekende schatten: de eilanden van de Algarve

Onbekende schatten: de eilanden van de Algarve

De stranden van de Algarve zijn wereldberoemd – rotsachtige kliffen die oranje en rood getint zijn in het zonlicht, lange baaien met fijn zand en plekken die populair zijn bij surfers aan de ruigere westkust. Alleen ingewijden weten dat je geluk kunt vinden in de Algarve maar ook op rustige eilanden. Maar tussen Quinta do Lago in het westen en Cacela Velha in het oosten, voor het natuurpark Ria Formosa, ligt een reeks smalle barrière-eilanden die het vasteland afschermen van de open zee. Kleine paradijsjes voor iedereen die wil genieten van heerlijke stranden met kristalhelder water. Een overzicht van de eilanden van de Algarve:

Lees ook: Gozo, een van de meest onontdekte en ongerepte eilanden van Europa

Ilha Deserta

Zelfs de tocht per boot door de kanalen van de Ria Formosa is een belevenis! Vanuit Faro kun je met de veerboot naar de llha Deserta, het onbewoonde eiland dat zijn naam eer aan doet. De Ria Formosa fascineert keer op keer, omdat haar labyrint van ondiepten en kanalen elke dag opnieuw wordt gecreëerd door eb en vloed. Onderweg zijn zeldzame vogels zoals flamingo’s en fascinerende waterplanten te zien.

Er zijn geen permanente bewoners op het eiland zelf (ook wel Ilha da Barreta genoemd). De ontwikkeling beperkt zich tot een vissershut en het aanbevolen restaurant O Estamine. Het zandeiland is ongeveer zeven kilometer lang en slechts 600 meter breed op het breedste punt.
De ideale omgeving om een ​​heerlijk ontspannende dag aan zee door te brengen, genietend van de zon en af ​​en toe een duik in de koele zee om af te koelen. En dat gegarandeerd zonder gestoord te worden door andere zwemmers, die vaak een kilometer verderop zitten. Of neem een ​​verrekijker mee en kijk naar de kleurrijke zwerm vogels die in de duinen de beste broedomstandigheden vinden.
Ideaal voor: Bezoekers die de beschaving beu zijn, nudisten, vogelaars

Ilha do Farol

Ilha do Farol

Eigenlijk is Farol geen eiland op zich, maar onderdeel van het zeven kilometer lange en één kilometer brede eiland Culatra. Aangezien Farol echter een eigen aanlegsteiger op de lange zandbank heeft, heeft dit deel van het eiland zijn eigen naam. Farol betekent vuurtoren, en eigenlijk is de Farol do Cabo de Santa Maria, gebouwd in 1851 en ongeveer 50 meter hoog, niet over het hoofd te zien. Je kunt zelfs het machtige bouwwerk beklimmen, waarvan de lichtflitsen de matrozen ’s nachts de weg wijzen. Een zeer inspannende klim over 220 treden, die uiteindelijk rijkelijk wordt beloond: het uitkijkplatform biedt een adembenemend uitzicht over de Ria Formosa en de kustlijn van de Algarve.

Het kleine dorpje Farol ligt aan de steiger in het westen van het eiland. Het bestaat uit eenvoudige huisjes die dienen als permanente huisvesting voor sommige vissers en schelpdierkwekers en als zomerverblijf voor sommige families op het vasteland. In de winter verdwalen slechts enkele bezoekers op het charmante eilandje. Er zijn geen hotels, maar als je het in de eenvoudige restaurants vraagt, kun je misschien een kamer huren voor een paar nachten. En er zijn hier net zo weinig auto’s als wegen – een paradijs, niet in de laatste plaats voor gezinnen!

Hoe verder je naar het oosten gaat langs het witte, fijne zandstrand, hoe eenzamer het wordt. In de zomermaanden waken strandwachten over de zwemmers, die spetteren, snorkelen en zwemmen in het kristalheldere water. Bij Praia dos Hangares herinnert een vervallen bunker aan de tijd dat de Portugese marine het eiland gebruikte als basis voor haar watervliegtuigen.

De grote pier bij de stuw wordt door duikscholen gebruikt voor lesdoeleinden en ook vissers beproeven hier vaak hun geluk. Het hele jaar door vaart er een boot van Olhão naar het eiland, in de zomer is er ook een verbinding vanuit Faro en zijn er watertaxi’s te huur.
Ideaal voor: strandjutters, dagjesmensen, zonaanbidders

Ilha de Culatra

Het autovrije eiland Culatra is alleen over het water te bereiken. Op het grote zandstrand rollen kleine golven zachtjes de kust op, het water is heerlijk helder en daarom perfect om te snorkelen. In het oude vissersdorpje Culatra vind je een aantal restaurants waar verse vis en mosselgerechten op de kaart staan. Er is in ieder geval een bakker en er is zelfs een school voor de weinige kinderen die hier wonen. Zandpaden en een promenade die door de duinen leidt, leiden naar het strand.

En Culatra is ook nog eens heerlijk relaxed. Honden liggen in de zon, de wassing van de weinige vissersfamilies of schelpenverzamelaars wapperen in de wind. De tijd lijkt stil te staan. Er is geen massatoerisme – met een beetje geluk kun je een kamer huren bij een van de lokale bewoners. Het is heerlijk rustig als ’s avonds de laatste ferry vaart naar het vasteland.
Ideaal voor: snorkelaars, individualisten

Ilha da Armona

Op het negen kilometer lange en tot een kilometer brede zandeiland in de Ria Formosa, dat alleen per veerboot vanuit Olhão of per watertaxi te bereiken is, wonen slechts ongeveer 50 mensen permanent. In het kleine dorp staan ​​enkele vakantiehuizen en er is ook een camping met kleine bungalows. De chef-koks in de verschillende bars, cafés en restaurants hebben zich volledig gespecialiseerd in regionale visgerechten.

Het lange, fijne zandstrand aan de zeezijde (Praia da Armona Mar) strekt zich ver naar het oosten uit. In de zomer is er altijd wel een rustig plekje voor een handdoek, in de winter kun je heerlijke strandwandelingen maken en de vele vogelsoorten observeren die op het eiland voorkomen. Last but not least, Armona is ook een plek voor romantici – de zonsondergangen zijn gewoonweg sensationeel!

Ook aan de kant van het vasteland zijn er uitstekende zwemmogelijkheden – het water is rustiger en iets warmer bij Praia da Armona Ria en de zandbanken vormen een soort natuurlijk zwembad direct bij de ingang van de haven.
Ideaal voor: fans van zonsondergangen, vogelliefhebbers, watersporters

Ilha de Tavira

Het zandeiland voor het mooie stadje Tavira is tenslotte zo’n 14 kilometer lang. Je kunt het autovrije eiland bereiken met de veerboot vanaf de Quatro Águas-pier, per boot vanuit de haven van Tavira, of te voet of met het smalspoor over een kleine brug vanaf Praia do Barril bij Pedras del Rei.
Op de Ilha de Tavira zijn geen hotels, maar wil je toch overnachten, dan kun je je tentje opzetten op een kleine, eenvoudige camping. Een paar bars en restaurants zorgen ervoor dat niemand honger lijdt.

Strandliefhebbers hebben de keuze: Praia do Barril (met een nudistengebied in het westelijke deel), Praia da Terra Estreita en Praia da Ilha de Tavira zijn populair. De schone stranden lopen allemaal langzaam af in het heldere water en worden gedeeltelijk bewaakt door strandwachten – perfect voor gezinnen met kleine kinderen. Tip: Aan de strandzijde naar de lagune is het water altijd een paar graden warmer.

Ilha de Tavira is ook een goede bestemming voor watersporters: je kunt er windsurfen of kleine bootjes huren, en een vervallen pier is een geweldige locatie om te snorkelen en duiken.
Ideaal voor: gezinnen, windsurfers

Lees ook: Vijf bestemmingen voor ontspannen eilandhoppen

Ilha de Cabanas

Ten oosten van Ilha de Tavira, tegenover het dorp Cabanas, ligt Ilha de Cabanas, een smalle zandstrook waar nog steeds wordt gevist. De boottocht over de smalle arm van de rivier duurt slechts enkele minuten, waar een houten strandpromenade door de duinen naar het enige restaurant op het eiland leidt.

Er is geen drukte op Ilha de Cabanas – wie ontspannen langs het lange, witte zandstrand wandelt, vindt al snel rust en eenzaamheid. De ideale plek om op blote voeten door het ondiepe water of over het witte zand te wandelen en schelpen te verzamelen. Windsurfers vinden hier goede omstandigheden en in het hoogseizoen kunnen ook jetski’s worden gehuurd.
Ideaal voor: blootsvoetslopers, schelpenverzamelaars

Gevoelige natuur!

Al deze eilanden maken deel uit van het beschermde natuurpark Ria Formosa. Daarom worden alle bezoekers aangemoedigd om het gevoelige ecosysteem te behouden. Vooral de duinen zijn erg kwetsbaar, daarom leiden meestal houten loopbruggen over de zandgebieden – en bezoekers moeten deze ook consequent gebruiken.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie