De leukste bezienswaardigheden in Cefalù

De leukste bezienswaardigheden in Cefalù

Cefalù is een van de mooiste en meest geliefde kusten van Sicilië. Het is het oude dorp van de deur naar de zee. Cefalù is een labyrint van met elkaar verweven middeleeuwse straatjes dat zich uitstrekt langs de Siciliaanse Goudkust, aan de voet van de Rocca, door de Feniciërs het Voorgebergte van Hercules genoemd. Van daaruit domineert de Tempel van Diana, gewijd aan de cultus van het water, de klif ten noorden van de stad. En dan de legendarische kathedraal van Normandische oorsprong, het kloppende hart van de stad. Cefalù combineert geschiedenis, legende en mysterie, prachtige stranden en meesterwerken van kunst. Het was het vissersdorpje, een middeleeuws juweel dat vandaag de dag vakantiegangers van over de hele wereld aantrekt. We zetten hier de leukste bezienswaardigheden van Cefalù op een rij.

Lees ook: Dingen om te doen in Guernsey in de winter

De deur naar de zee

Het echte kenmerk van deze stad is de onmisbare Porta sul Mare. Oorspronkelijk waren er vier poorten verzonken in de muren van de stad. Nu rest alleen nog de Porta Marina, beter bekend als Porta Pescara. Als je vanuit Porto Antico komt, kijk dan eens naar wat nu bekend staat als de enige Porta sul Mare. Hier, onder de gotische boog, een romantische blik om vereeuwigd te worden.

Het mysterieuze portret van een onbekende zeeman

Een schilderij dat iets mysterieus heeft. In feite zijn de omstandigheden van de opdracht, noch de identiteit van de zeeman op dit portret van Antonello da Messina onbekend. Het lijkt erop dat de tafel is gegeven aan de baron van Mandralisca op het eiland Lipari. Wat het Portret van een onbekende zeeman (1460-1476) zo interessant maakt, is ongetwijfeld zijn spottende en ironische glimlach, die nog steeds het mysterie achter dit schilderij voedt. Laat je betoveren door de glimlach van de onbekende zeeman in het Mandralisca-museum in Cefalù, dat in augustus zijn openingstijden verlengt tot 23.00 uur.

De mooiste stranden van Cefalù

Naast dat Cefalù een middeleeuws dorp is dat rijk is aan geschiedenis, cultuur en kunst, is het ook een stad die zeer geliefd is vanwege zijn stranden. Het meest geliefde en bezochte strand is zeker het strand van Cefalù, zeer dicht bij het centrum en gemakkelijk bereikbaar. Hier kun je genieten van een prachtig uitzicht op de haven, de Normandische kathedraal en de haven, in een suggestieve en pittoreske omgeving.

Een strand dat je zeker zal verrassen met zijn onmiskenbare kleuren en zijn uitzicht ondergedompeld in het mediterrane struikgewas is Torre Conca, in de stad Pollina. Hier is het een must om tot de avond te blijven en de spectaculaire zonsondergang te bewonderen, die het turquoise water van de Tyrreense Zee combineert met de goudoranje van de lucht.

Het strand van Capo Playa is zeker een aanrader voor watersportliefhebbers. Surfers en zeilers zullen zeker genieten van de harde wind en hoge golven om hun adrenaline te laten stromen. Maar minder aan te raden voor gezinnen, ook vanwege de zeebodem die plotseling op een steenworp afstand van de kust naar beneden valt.

Als je op zoek bent naar kristalhelder water, mag je het strand van Caldura niet missen. Vanuit het stadscentrum brengt een wandeling van 20 minuten via de haven je naar dit prachtige strand. Hier worden zand- en rotsformaties afgewisseld met groene vegetatie en bieden ze een onvergetelijk panorama. Een echte oase van ontspanning en rust.

Tenslotte, op slechts drie kilometer van Cefalù, vind je een kleine baai bestaande uit baaien en stranden, bekend als de Mazzaforno-baai. Je kunt dit strand bereiken door een klein pad over te steken dat begint bij het kasteel van Bordonaro. Hier ontmoet de zee de berg in een landschap van onmisbare kleuren: van het groen van de toppen tot de blauwtinten van het water dat steeds dieper wordt.

Smaakvolle souvenirs op Sicilië

Zoals we weten laat elke reis altijd onuitwisbare sporen na bij de reiziger. Maar vaak heb je misschien het verlangen om je terugkeer van vakantie te veraangenamen met iets dat je herinnert aan de tijd die je buitenshuis doorbracht. En steeds meer toeristen nemen graag de smaken mee naar huis van de producten die ze tijdens hun reizen hebben geproefd. Als je een stukje Sicilië mee wilt nemen om te eten, kun je in Bagheria terecht voor de beroemde sfincione, een focaccia die typisch is voor de plaats. Bij de Panificio Ragusa kun je een van de lekkerste uit de omgeving proeven en kopen, met tuma- of ricottakaas, ansjovis en in de oven gegaarde uien met olijftakken.

Lees ook: De meest insta-waardige momenten om vast te leggen op Cyprus

Sfincione van Bagheria

Als je van wijn houdt, moet je absoluut de Duca di Salaparuta-kelder bezoeken. Hier krijg je de gelegenheid om de huislabels te proeven. Van Nero d’Avola, puur gevinifieerd, de Duca Enrico, tot de Corvo Bianco en Nero, historische wijnen uit de Siciliaanse wijntraditie. Het wijnhuis ligt in de provincie Palermo, in Casteldaccia, ongeveer 50 km van Cefalù. Je kunt ongetwijfeld een uitstapje maken en ook Palermo bezoeken.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie