Een gids voor vliegreizen met huisdieren

De complete gids voor vliegreizen met huisdieren

Ga je op vakantie met je hond of kat? Dit artikel geeft je alle nodige informatie om ervoor te zorgen dat je huisdier veilig en comfortabel op reis gaat. We hebben een gids samengesteld voor vliegreizen met huisdieren, inclusief wat je kunt verwachten voor, tijdens en na je vlucht.

Lees ook: Zo overleef je een lange vlucht

Veiligheidstips voor vliegen met huisdieren

Incidenten met huisdieren tijdens vluchten variëren van mild tot ernstig, en omvatten dieren die uit hun kennels of dragers ontsnappen, andere passagiers en bemanningsleden bijten, urineerden of poepen in de cabine en zelfs stierven.

Honden lopen niet alleen meer kans gewond te raken tijdens turbulentie, ze hebben ook meer tijd nodig om te herstellen dan katten na een vlucht. Katten zijn zo klein dat ze gemakkelijk aan een reismand kunnen ontsnappen als deze niet goed is vastgemaakt. De klauwen van een kat kunnen stoffering en vloerbedekking beschadigen en een puinhoop veroorzaken voor bemanningsleden om op te ruimen.

Het is belangrijk om je huisdier tijdens je reizen dezelfde mate van veiligheid te bieden als je voor jezelf zou doen. Je moet je huisdier altijd in een reismand houden en ervoor zorgen dat deze is vastgemaakt met een veiligheidsgordel.

Een paar andere dingen om te onthouden zijn:

Houd je huisdier tijdens de vlucht altijd in de gaten.

Zorg ervoor dat je huisdier onderweg voldoende water heeft.

Neem altijd contact op met de luchtvaartmaatschappij voordat je vliegt om erachter te komen wat hun beleid is met betrekking tot huisdieren en of ze beperkingen of vereisten hebben om veilig met hen te reizen.

Geef je hond iets om op te kauwen (botten) of een favoriet speeltje en zorg dat hij water heeft.

Als je in de cabine vliegt, houd dan het rolgordijn naar beneden zodat ze geen last hebben van de zon.

Houd de ventilatieopeningen gesloten voor de gemoedsrust van je pup.

Beste handelingen om te volgen & de valkuilen te vermijden

Als huisdiereigenaar moet je de gevaren en valkuilen kennen die gepaard gaan met reizen met je huisdieren. Hier zijn enkele tips voor het reizen met je huisdieren om ervoor te zorgen dat jullie beiden een geweldige tijd hebben.

Je moet vaccinaties en papierwerk voor je huisdier hebben om de douane te laten zien bij het binnenkomen van bepaalde landen.

Honden moeten te allen tijde aangelijnd zijn als ze in openbare ruimtes buiten de luchthaven lopen, zodat ze niet verdwalen of in het verkeer terechtkomen.

Zorg dat je altijd medicijnen bij de hand hebt voor eventuele allergische reacties die in het buitenland kunnen optreden.

Als je een gebied bezoekt waar dieren niet vaak voorkomen, neem dan voorzorgsmaatregelen tegen hondsdolheid door insectenwerende middelen of klamboes rond je beddengoed te gebruiken.

Lees ook: Deze dingen moet je niet doen in het vliegtuig

Omdat honden hun stress niet kunnen communiceren, is het belangrijk om tekenen van stress te herkennen. Er zijn veel manieren om je hond kalm te houden in een vliegtuig, door hem bijvoorbeeld een favoriet speeltje of dekentje te geven en hem voldoende water te geven.