Avontuur op het eiland Komodo

Het eiland Komodo

Het eiland Komodo is een van die plekken op de wereld die van een andere planeet lijken te komen of uit een oude tijd, bijvoorbeeld het tijdperk van de dinosaurussen.

Dit eiland in Zuidoost-Azië is een klein eiland in de Kleine Soenda-eilanden. Een afgelegen eiland beroemd om zijn Komodovaranen. Het is zo verrassend dat een reptiel van zo’n omvang en met die merkwaardige kenmerken die het beroemd maken over de hele wereld, op een klein eiland leeft.

Komodovaranen zijn een soort hagedis met een gewicht van 70 kilo en een lengte tussen de 2 en 3 meter. Net als een gigantische hagedis. Ook met de eigenaardigheid van zijn jachtstijl. Een reptiel dat stilstaat en plotseling met hoge snelheid weg rent om zijn prooi te vangen. En dat is waar de magie van de Komodovaraan om de hoek komt kijken, zijn gif. Een giftige beet die ervoor zorgt dat zijn prooi snel leegbloedt.

Lees ook: 7 natuurlijke wonderen van de Filipijnen

Welnu, om deze endemische dieren te zien die duizenden jaren van evolutie hebben overleefd, is het noodzakelijk om naar het eiland Komodo te gaan. Het hele gebied is opgenomen in het Komodo National Park. Een park dat zowel de Varanus Komodoensis (wetenschappelijke naam van deze grote hagedis) als de toeristen die ze willen bezoeken beschermt en zich uitstrekt tot de naburige eilanden Rinca en Padar.

Het is waar dat je met een ervaren gids vrij dicht bij een van deze grote “bugs” kunt zijn, maar ze vertellen je altijd dat het op jouw verantwoordelijkheid en risico is.

In deze habitat is een van de meest verwachte momenten wanneer de gidsen een groot stuk vlees, meestal een rund, aan een touw hangen. Dan verdringen 4 of 5 varanen zich over de prooi en vechten om de maximale hoeveelheid beschikbaar vlees op te slokken.

Deze soort werd in 1910 ontdekt door een groep Nederlandse wetenschappers. In de jaren twintig woonden er slechts ongeveer 30 mensen op het eiland. Op dit moment, met de explosie van het toerisme, kunnen ongeveer 4.000 mensen dit eiland Komodo bewonen.

Dus als je de mogelijkheid hebt, bezoek dan zeker dit prachtige en verborgen eiland. Het wacht op je om je eindeloze avonturen en emoties te laten zien.